+Grigoris Deoudis

Πέμπτη, Απριλίου 04, 2013

Τα ψυχοδηλωτικά μπορούν να ξεκλειδώσουν μυστήρια του εγκεφάλου

Κατηγορία: Ειδήσεις

Ο Ντέιβιντ Νατ λέει ότι η έρευνα για τις ψυχικές ασθένειες εμποδίζεται από την απαγόρευση ουσιών όπως η ψιλοκυβίνη και το LSD.

Ο Ντέιβιντ Νατ ισχυρίζεται ότι τα ψυχοδηλωτικά,
όπως τα «μαγικά» μανιτάρια μπορούν να παράσχουν γνώσεις
σχετικά με την κατάθλιψη και τη σχιζοφρένεια.
Φωτογραφία: Andy Paradise / Rex Features
28 Ιουν. 2012 - Οι επιστήμονες θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε παράνομα ψυχοδηλωτικά, όπως το LSD και η ψιλοκυβίνη για να τους βοηθήσουν στην έρευνα του εγκεφάλου, δήλωσε ο καθηγητής Ντέιβιντ Νατ, πρώην σύμβουλος ιατρικής της κυβέρνησης της Μ. Βρετανίας. Είπε ότι η έρευνα στα βαθύτερα μυστήρια του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένης της συνείδησης και της ψυχικής ασθένειας, είχε περιοριστεί από την απαγόρευση τέτοιων ουσιών.

Ο καθηγητής Νατ είπε ότι οι επιστήμονες δύνανται να βρουν θεραπείες για παθήσεις όπως η σχιζοφρένεια, χρησιμοποιώντας σύγχρονες τεχνικές για να μελετήσουν τις επιπτώσεις των ψυχοδηλωτικών στον εγκέφαλο.

«Η νευροεπιστήμη θα έπρεπε να προσπαθούσε να κατανοήσει πώς λειτουργεί ο εγκέφαλος,» είπε ο Νατ, ο οποίος είναι καθηγητής νευροψυχοφαρμακολογίας στο Κολλέγιο Ιμπέριαλ του Λονδίνου.

«Τα ψυχοδηλωτικά αλλάζουν τον εγκέφαλο, ίσως με τον πιο εκτεταμένο τρόπο από κάθε άλλη ουσία που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, τουλάχιστον όσον αφορά την κατανόηση της συνείδησης και τη συνδεσιμότητα. Ως εκ τούτου θα έπρεπε να κάνουμε πολύ περισσότερη έρευνα σχετικά με αυτές τις μελέτες. Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι 40 χρόνια εξελίξεων στην τεχνολογία απεικόνισης του εγκεφάλου και δεν υπήρξε ποτέ πριν μια μελέτη για το θέμα αυτό. Νομίζω ότι αυτό είναι σκανδαλώδες, νομίζω ότι είναι εξωφρενικό το γεγονός ότι αυτές οι μελέτες δεν έχουν γίνει. Και δεν έχουν γίνει απλώς και μόνο επειδή τα «ναρκωτικά» ήταν παράνομα

Μιλώντας στην εφημερίδα Guardian πριν από μια διάλεξη που θα δώσει στο συμπόσιο νευροεπιστημών στο κολλέγιο του πανεπιστημίου του Λονδίνου την Παρασκευή, ο Νατ δήλωσε ότι έβγαλαν έναν εθελοντή από ένα πρόσφατο πείραμα  σε μια έρευνα, επειδή ανησυχούσε ότι «το να είσαι σε μια έρευνα με ένα -όπως το αποκαλούν- παράνομο «ναρκωτικό» θα μπορούσε να σημαίνει ότι δεν θα ήταν σε θέση να ταξιδέψει σε ορισμένες χώρες, όπως η Αμερική. Το να θέλει κάποιος να αναστέλλει την έρευνα στο μέτρο αυτό, είναι κάτι το εξωφρενικό

Οι απόψεις του Νατ αμφισβητούσαν το ρόλο των κυβερνήσεων σε όλο τον κόσμο που -σε μεγάλο βαθμό- κατατάσσουν τα ψυχοδηλωτικά ως επιβλαβή και παράνομα. Ο καθηγητής έχει συνηθίσει να είναι το αγκάθι στα μάτια των αρχών. Το 2009, ο τότε γραμματέας για την υγεία της Μ. Βρετανίας, Άλαν Τζόνσον, τον απέλυσε από τη θέση του ως πρόεδρο του 'Γνωμοδοτικού Συμβουλίου της κυβέρνησης για την Κατάχρηση Ναρκωτικών' διότι δήλωσε δημόσια ότι το αλκοόλ και ο καπνός είναι πιο επιβλαβή από το LSD, το «ecstasy» και την κάνναβη.

Εκατοντάδες κλινικές δοκιμές των ψυχοδηλωτικών ουσιών όπως το LSD πραγματοποιήθηκαν στη δεκαετία του 1950 και του 1960, με επιτυχημένες θεραπείες, μεταξύ των οποίων μία για εθισμό στο αλκοόλ. Ωστόσο, από τότε που το LSD απαγορεύτηκε σε όλο τον κόσμο, ο αριθμός των επιστημονικών μελετών έχει πέσει σχεδόν στο μηδέν, και δεν έχουν υπάρξει μελέτες που χρησιμοποιούν σύγχρονες τεχνικές απεικόνισης, όπως η μαγνητική τομογραφία (MRI) για να δούμε ποια τμήματα του εγκεφάλου επηρεάζονται από αυτό.



Ο Νατ δημοσίευσε πρόσφατη έρευνα, με τους συναδέλφους του στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ, σχετικά με τις επιπτώσεις της ψιλοκυβίνης -το ενεργό συστατικό στα «μαγικά» μανιτάρια- στον εγκέφαλο. Η ομάδα του υπέθεσε ότι η ουσία θα μπορούσε να αυξήσει τη δραστηριότητα σε ορισμένα τμήματα του εγκεφάλου, για να εξηγηθεί η εμπειρία που έχουν οι χρήστες όταν παίρνουν «μαγικά» μανιτάρια. Αντ 'αυτού, οι μαγνητικές τομογραφίες των 30 υγιών εθελοντών έδειξαν ότι η ψιλοκυβίνη φάνηκε να μειώνει την δραστηριότητα στις περιοχές του εγκεφάλου που συνδέουν τις διάφορες περιοχές. Η μελέτη δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο που μας πέρασε, στο περιοδικό 'Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών'.

«Αυτό είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό μέσο διείσδυσης στον εγκέφαλο για την κατανόηση της φύσης της συνείδησης», δήλωσε ο Νατ. Σε ομιλία του την Παρασκευή, θα εξετάσει αν τα αποτελέσματα της επίδρασης της ψιλοκυβίνης στον εγκέφαλο μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μοντέλο για τις ψυχώσεις. Μερικές από τις μεταβολές του εγκεφάλου που παρατηρήθηκαν ως αποτέλεσμα της λήψης ψιλοκυβίνης, είπε, είναι παρόμοιες με εκείνες που παρατηρήθηκαν στους εγκεφάλους των ανθρώπων με πρόδρομη σχιζοφρένεια.

Η ψιλοκυβίνη φαίνεται να καταστέλλει τη δράση ενός συστήματος στον εγκέφαλο που ονομάζεται «δίκτυο προεπιλεγμένης λειτουργίας» το οποίο είναι εν λειτουργία οποτεδήποτε ένα άτομο, για παράδειγμα, συλλογίζεται για τον κόσμο παρά ασχολείται με μια συγκεκριμένη δραστηριότητα. Το «δίκτυο θετικού-καθήκοντος» (task-positive network) εμπλέκεται όταν ένα άτομο εστιάζει σε μια συγκεκριμένη δραστηριότητα και λειτουργεί εκτός φάσης με το «δίκτυο προεπιλεγμένης λειτουργίας». Αλλά στη σχιζοφρένεια, τα δίκτυα βρίσκονται πολύ περισσότερο σε διάφορα στάδια και υπο τη λήψη ψιλοκυβίνης είναι εντελώς σε αυτό το στάδιο.

«Έτσι, σκεφτόμαστε η ψιλοκυβίνη θα μπορούσε να είναι ένα ενδιαφέρον μοντέλο για τα πρώτα στάδια της σχιζοφρένειας, θα μπορούσε να μας επιτρέψει να δοκιμάσουμε νέα φάρμακα», δήλωσε ο Νατ. "Όταν οι άνθρωποι αρχίζουν να γίνονται ψυχωτικοί, τα σύνορα του εγώ τους καταρρέουν, η σχέση μεταξύ αυτών και του κόσμου διαταράσσεται και η σχέση μεταξύ των διαφόρων εσωτερικών εμπειριών τους μπερδεύεται. Τελικά αρχίζουν να ακούνε τις σκέψεις τους ως φωνή κάποιου άλλου.

«Αυτή η διάσπαση της συνδεσμολογίας του εγκεφάλου είναι πολύ κλασική στη σχιζοφρένεια. Εάν μπορούμε να το αναπαράγουμε αυτό σε ένα εργαστήριο σε ένα κανονικό εθελοντή, τότε μπορούμε να κοιτάξουμε προς νέες θεραπείες και είναι πολύ πιο αποτελεσματικό να το κάνουμε αυτό σε υγιείς εθελοντές παρά να προσπαθήσουμε να βρούμε νέους που αρχίζουν να αναπτύσσουν την ασθένειά τους. Άλλωστε είναι και ηθικά πιο αποδεκτό

Ο Νατ και οι συνεργάτες του μελετούν επίσης τις πιθανές χρήσεις για το MDMA, επίσης γνωστό ως «ecstasy».
«Η θεραπευτική αξία του MDMA για την ψυχοθεραπεία έχει γίνει ευρέως γνωστή μέχρι τη στιγμή που είχε απαγορευτεί και έχει ελάχιστα μελετηθεί από τότε. Υπήρξαν μόνο μια-δυο απεικονιστικές μελέτες για το MDMA, αλλά καμία από αυτές δεν χρησιμοποίησε τεχνολογία αιχμής, τώρα είμαστε σε θέση να το κάνουμε αυτό.» συμπλήρωσε ο καθηγητής Νατ.

Σε συνεργασία με τον Ρόμπιν Καρχαρτ-Χάρις στο Κολλέγιο Ιμπέριαλ του Λονδίνου, ο Νατ θέλει επίσης να προωθήσει την έρευνά του σε πιο ψυχοδηλωτικές ουσίες, όπως το LSD και η ιμπογκαΐνη (ibogaine), ένα παράγωγο του φλοιού μιας ρίζας από την Αφρική, το οποίο παράγωγο χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του εθισμού στην Ταϊλάνδη και την Καμπότζη.

Ωστόσο, η διενέργεια εργασιών όπως αυτή είναι συνήθως δύσκολη για τους ερευνητές, επειδή έχουν να κάνουν τέτοιες χρονοβόρες αιτήσεις για άδειες για τη χρήση παράνομων ουσιών. Και ακόμα κι αν η έρευνα προχωρούσε και έδειχνε οφέλη από αυτές τις ουσίες, είναι απίθανο οι γιατροί να μπορούσαν να τα συνταγογραφήσουν. Ο Νατ ζήτησε πρόσφατα το σύστημα ταξινόμησης των ναρκωτικών στο Ηνωμένο Βασίλειο να ξαναγραφτεί, ώστε να αντικατοπτρίζει με μεγαλύτερη ακρίβεια τις σχετικές επιβλαβείς συνέπειες, και απηύθυνε έκκληση για μια οργανωμένη προσέγγιση στη χάραξη των «ναρκωτικών», όπως του MDMA και της κάνναβης για ιατρικούς και ερευνητικούς σκοπούς.

«Οι κανονισμοί, οι οποίοι είναι αυθαίρετοι, στην πραγματικότητα καθιστούν σχεδόν αδύνατη τη συνέχιση των ερευνών αυτών των ουσιών», επεσήμανε ο καθηγητής Νατ τον περασμένο μήνα. «Το αποτέλεσμα που είχαν αυτοί οι νόμοι στην έρευνα είναι μεγαλύτερο από τις επιπτώσεις από τη διακοπή της έρευνας από τον Τζορτζ Μπους για τα βλαστοκύτταρα, γιατί είναι ήδη σε εξέλιξη από το 1960
πηγή: the guardian 

Μετάφραση, απόδοση, επιμέλεια: Γρηγόρης Δεούδης για το preludiance

author: Grigoris Deoudis || ibogaine, imperial college, london, LSD, David Nutt, Drugs, MDMA, Ρόμπιν Κάρχαρτ-Χάρις, Robin Carhart-Harris, task-positive network, αλκοόλ, απαγόρευση, φυτό, δίκτυο θετικού-καθήκοντος, δίκτυο προεπιλεγμένης λειτουργίας, εγκέφαλος, έρευνα, θεραπεία, ιμπόγκα, ιμπογκαΐνη, κατάθλιψη ναρκωτικά, μαγικά μανιτάρια, μυστήρια, κατάθλιψη, μέλλον, συνείδηση, σχιζοφρένεια, ψιλοκυβίνη, ψυχική ασθένεια, ψυχοθεραπευτής, ψυχοδηλωτικό, ψυχοτρόπο, ψυχωτικός

Είπαν για το preludiance ~

14 Δεκεμβρίου 2013: «Συγχαρητηρια ! Και παλι ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ !!!” — Γιώργης Οικονομόπουλος, Νευρολόγος - Ψυχίατρος

31 Μαΐου 2013: «Συγχαρητήρια για όλη την εργασία σας πανω στα Ενθεογόνα ! ΜΠΡΑΒΟ !” — Γιώργης Οικονομόπουλος, Νευρολόγος - Ψυχίατρος

16 Μαΐου 2013:Your blog has a lot of excellent material” — Brad Burge, Διευθυντής Επικοινωνιών της 'Διεπιστημονικής Ένωσης Μελετών στα Ψυχοδηλωτικά' (MAPS)