+Grigoris Deoudis

Παρασκευή, Απριλίου 05, 2013

Πειραματιζόμενοι με το LSD οι Επιστήμονες αποκρυπτογράφησαν δύο υποδοχείς σεροτονίνης [Αποκλειστική είδηση]

Κατηγορία: Ειδήσεις

Πλήρες διάγραμμα νευρωνικού κυττάρου

γράφει ο Mark Hoffman

  Δύο μόρια υποδοχέα για το φυσικό νευροδιαβιβαστή σεροτονίνης, που αντιπροσωπεύει ένα κρίσιμο μηχανισμό μηνυμάτων στο μυαλό μας που επηρεάζει τη συνείδησή μας, τώρα έχει αποκρυπτογραφηθεί από ερευνητές χρησιμοποιώντας κρυσταλλογραφία ακτίνων-Χ για την ανάλυση των ενώσεων σε ατομικό επίπεδο. Αυτό αποκάλυψε τις μοριακές δομές των δύο υποδοχέων, οι οποίες κρατούν το κλειδί για τη ρύθμιση των δραστηριοτήτων όπως ο ύπνος, η όρεξη και η διάθεση, αναφέρει το Nature News.

Γνωρίζοντας τον ακριβή μηχανισμό και τον τρόπο ενεργοποίησης αυτών των υποδοχέων παράσχει στόχους για μελλοντικά φάρμακα για την καταπολέμηση της κατάθλιψης, τις ημικρανίες ή την παχυσαρκία. Θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν στην κατανόηση του πώς οι φυσικές δομές του εγκεφάλου παράγουν συνείδηση.

Ο Μράιαν Ροθ, νευροφαρμακολόγος στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου του Chapel Hill της Βόρειας Καρολίνας, και συν-εκδότης δύο μελετών σχετικά με τα ευρήματά τους που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Science την περασμένη εβδομάδα, εξήγησε τη σημασία και τις μεθόδους.

Οι υποδοχείς που αναλύθηκαν, με την ονομασία 1Β και 2Β, είναι μόνο δύο από τους 14 διαφορετικούς γνωστούς υποδοχείς σεροτονίνης. Αυτά τα μόρια κείνται επί των εξωτερικών μεμβρανών των νευρικών κυττάρων· όταν φάρμακα ή νευροδιαβιβαστές κλειδώνουν εντός των υποδοχέων από το εξωτερικό του κυττάρου, προκαλούν την απελευθέρωση άλλων χημικών ουσιών μέσα στο κύτταρο, όπως ονομάζονται σηματοδοτήσεις αλληλουχίας αντιδράσεων (cascades).

Αυτές οι αλληλουχίες έχουν διαφορετικά αποτελέσματα ανάλογα με το τι φάρμακο, ουσία ή νευροδιαβιβαστής τους έχει προκαλέσει και ενεργοποιούν περαιτέρω ορμόνες και μεταβολίτες, οι οποίοι έχουν την τελική ευθύνη για πολλές πτυχές του τρόπου που αισθανόμαστε, αντιλαμβανόμαστε και συμπεριφερόμαστε.

Οι επιστήμονες έχουν προσπαθήσει να αποκρυπτογραφήσουν αυτούς τους υποδοχείς σεροτονίνης για χρόνια. Ο Ροθ και οι συνεργάτες του, έκαναν αυτή τη σημαντική ανακάλυψη αποκαλύπτοντας τις δομές του υποδοχέα με τη χρήση κρυσταλλογραφίας ακτίνων Χ, στην οποία η δέσμη ακτίνων Χ έβαλε κατά των κρυστάλλων της ένωσης, και η δομή συνάγεται από το πώς η ακτίνα διασπάρθηκε.

Οι επιστήμονες τότε διερεύνησαν το πώς αυτές οι διαφορές που βρέθηκαν στη σύνδεση μεταξύ των δύο υποδοχέων, επηρέασαν τη χημική αλληλουχία αντιδράσεων. Προκάλεσαν την ενεργοποίηση τόσο του 1Β όσο και του 2Β με το ισχυρό ψυχοδηλωτικό LSD και έναν από τους προδρόμους του ένα φάρμακο για την ημικρανία, με την ενεργό ουσία εργοταμίνη. Οι ουσίες παρήγαγαν δύο διαφορετικές χημικές αλληλουχίες αντιδράσεων -πρωτεΐνη G και β-αρρεστίνη- από τον υποδοχέα 1Β, αλλά μόνο μια (β-αρρεστίνη) από τον υποδοχέα 2Β.

Ο Ροθ λέει ότι μαθαίνοντας να ελέγχουμε τις αλληλουχίες αντιδράσεων είναι πιθανό να είναι ζωτικής σημασίας για τη μεγιστοποίηση των ευεργετικών επιδράσεων των φαρμάκων/ουσιών και την ελαχιστοποίηση των παρενεργειών.

Η μελέτη: 
Chong Wang et al., Structural Basis for Molecular Recognition at Serotonin Receptors, Science, 2013, DOI: 10.1126/science.1232807 Daniel Wacker et al., Structural Features for Functional Selectivity at Serotonin Receptors, Science, 2013, DOI: 10.1126/science.1232808
πηγή:  scienceworldreport
Μετάφραση, απόδοση, επιμέλεια: Γρηγόρης Δεούδης για το preludiance
author: Grigoris Deoudis || LSD, ergotamine, news, αποκλειστική είδηση, νευροδιαβιβαστής, νευροεπιστήμες, Ψυχοδηλωτικό, υποδοχείς, εργοταμίνη, σεροτονίνη, αποκρυπτογράφησαν, επιστήμονες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Είπαν για το preludiance ~

14 Δεκεμβρίου 2013: «Συγχαρητηρια ! Και παλι ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ !!!” — Γιώργης Οικονομόπουλος, Νευρολόγος - Ψυχίατρος

31 Μαΐου 2013: «Συγχαρητήρια για όλη την εργασία σας πανω στα Ενθεογόνα ! ΜΠΡΑΒΟ !” — Γιώργης Οικονομόπουλος, Νευρολόγος - Ψυχίατρος

16 Μαΐου 2013:Your blog has a lot of excellent material” — Brad Burge, Διευθυντής Επικοινωνιών της 'Διεπιστημονικής Ένωσης Μελετών στα Ψυχοδηλωτικά' (MAPS)