+Grigoris Deoudis

Τρίτη, Απριλίου 02, 2013

Η ενδογενής DMT και η αξιοπρεπής έρευνα των μυστικιστικών ουσιών

Κατηγορία: Ειδήσεις






Σε ένα προηγούμενο άρθρο συζητήθηκαν τα πιθανά πλεονεκτήματα για την κοινωνία μας μέσω της καλύτερης κατανόησης και της χρησιμοποίησης των ψυχοδηλωτικών ουσιών όπως το LSD και η DMT. Ωστόσο, η ιστορία της διμεθυλοτρυπταμίνης πηγαίνει πολύ βαθύτερα από το ό,τι απλά είναι μια ουσία που μπορεί να ληφθεί δια στόματος. Δεν βρίσκεται μόνο στα φυτά, όπως το αναρριχητικό Banisteriopsis caapi, που χρησιμοποιείται για την παρασκευή του μυστηριακού αφεψήματος Αγιαχουάσκα, αλλά απαντά επίσης σε όλο το βασίλειο των φυτών και των ζώων, καθώς και στα ανθρώπινα όντα. Αυτό το ενδογενές μόριο πιστεύεται ότι αποδεσμεύεται από την επίφυση, όπως αρχικά αποφάνθηκε ο Rick Strassman, ο ερευνητής ψυχοδηλωτικών ουσιών και συγγραφέας του βιβλίου «DMT: The Spirit Molecule» (DMT: Το Μόριο του Πνεύματος)*. Η επίφυση θεωρείται ότι είναι το πνευματικό κέντρο του ανθρώπινου όντος, ένα από τα υψηλότερα τσάκρα στις πνευματικές παραδόσεις και γνωστό επίσης ως το «τρίτο μάτι» με το μικροσκοπικό αδένα (ο οποίος είναι ενσωματωμένος στον εγκέφαλο) που κατά ένα ενδιαφέροντα τρόπο διαθέτει ένα φακό, κερατοειδή και αμφιβληστροειδή.

Η DMT πιστεύεται ότι αποδεσμεύεται σε μια ποικιλία καταστάσεων, όπως για παράδειγμα κατά τη διάρκεια βαθύ διαλογισμού, στα όνειρα, σε επιθανάτιες και εξωσωματικές εμπειρίες, καθώς επίσης και κατά τη διάρκεια ακραίων φυσικών καταστάσεων, όπως η ασιτία. Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Ψυχοφαρμακολογία», συλλέχθησαν στοιχεία τα οποία υποδεικνύουν μια αλληλεπίδραση μεταξύ των ουσιών που περιέχονται στο αφέψημα του Αγιαχουάσκα και στα κυκλώματα του εγκεφάλου που διαμορφώνουν τα στάδια ύπνου REM και των βραδέων κυμάτων κατά τη διάρκεια του ύπνου. Νομίζω ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια πολύ ενδιαφέρουσα σύνδεση εδώ ανάμεσα στη DMT και τα φαινόμενα του ονείρου, τα οποία τυχαίνει να συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του βαθέος ύπνου, όπως τα στάδια REM και SWS (slow-wave-sleep).
 

Η DMT έχει πολύ μικρές διαρθρωτικές αλλαγές σε σχέση με τους νευροδιαβιβαστές σεροτονίνης και η μελατονίνης· και οι δυο απελευθερώνονται από αυτόν τον αδένα με τη μελατονίνη ως ένα βασικό ρυθμιστή του ύπνου.

Δυστυχώς, έως ότου επενδυθούν περισσότερα χρήματα στην έρευνα των ψυχεδελικών όπως με τη διμεθυλοτρυπταμίνη τα πολλά μυστήρια του ανθρώπινου νου δεν θα είναι πλήρως κατανοητά. Ωστόσο, θεωρείται ότι έχουμε επιτέλους αρχίσει να κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση, μετά από 40 χρόνια από τον αυτο-προκαλούμενο «πόλεμο κατά των ναρκωτικών», φαίνεται ότι μια από καιρό αναμενόμενη παγκόσμια αλλαγή στη νοοτροπία έχει αρχίσει να υφίσταται. Μέρη σε όλο τον κόσμο έχουν αρχίσει σταδιακά να προσαρμόζουν τη νομοθεσία τους σχετικά με τη μαριχουάνα, συμπεριλαμβανομένων της Ουρουγουάης, της Ουάσιγκτον, του Κολοράντο, της Χαβάης και της Τσεχικής Δημοκρατίας, με μεγαλύτερο ποσοστό του κοινού να βλέπει το θέμα των ψυχοτρόπων ουσιών, ως θέμα για την υγεία και όχι ως ποινικό.

Παρόλο που είναι έντονο ότι οι επιστήμονες πρέπει να είναι ελεύθεροι να ερευνήσουν τους τομείς της ζωής που θεωρούν σημαντικούς και ότι περισσότερα χρήματα πρέπει να επενδυθούν στην περιοχή των ψυχοδηλωτικών, νομίζω ότι η ενσωμάτωση της χρήσης των ψυχοτρόπων χρειάζεται να παραμείνει ως κάτι σύνθετο, καθώς αυτές οι ουσίες στην κοινωνία μας είναι κάτι που πρέπει να προσεγγίζεται με μεγάλη προσοχή. Αυτό είναι επειδή θα φαινόταν πολιτιστική γνώση και σοφία θα απαιτείτω για να αποκτηθούν τα οφέλη αυτών των ουσιών χωρίς να προκαλέσουν την κατάχρηση τους.

In 1860 the South American cocoa leaf was used to extract pure cocaine, followed by the invention of heroin from opium in 1898. At the time both cocaine and heroin were seen as medical miracles due to their powerful anaesthetic effects, but quickly became destructive to society and by the 20th century Europe was at the grip of a new age of drug addiction. The cocoa leaf and opium were substances used for thousands of years in their native cultures without rendering abuse and such devastation. The same devastation has been observed when the western drug of choice, alcohol, was discovered by the native Indians of America, which ‘all but destroyed the once proud civilisations’ (‘Ancient Drugs’ –documentary available on Youtube).

Even though psychedelics are a whole different ball game in comparison to cocaine and heroin, there is still potential for misuse if their nature is not respected, for example in 1955 LSD was researched for mind control purposes by the CIA (Project MKULTRA), giving many U.S citizens the drug without their prior knowledge and disregarding many ethical and legal guidelines.  This to me shows that we must learn from the ancient cultures that successfully manage these substances and take into account the sacramental aspects alongside the systematic evidence gathered by science, to avoid abuse and disrespect of each substance by the public and even by our authority figures.

πηγή: lsmedia
Μετάφραση, απόδοση, επιμέλεια: Γρηγόρης Δεούδης για το preludiance
_________________
* σύμφωνα με πρόσφατες ανακαλύψεις του ίδιου του Rick Strassman (σύνδεσμος προς το άρθρο) επιβεβαιώθηκε ότι η DMT (διμεθυλοτρυπταμίνη) παράγεται στην επίφυση.



Ετικέτες: ειδήσεις, ενθεογόνα, ψυχοδηλωτικά, ενδογενής, DMT, έρευνα, μυστικιστικές, ουσίες,

Είπαν για το preludiance ~

14 Δεκεμβρίου 2013: «Συγχαρητηρια ! Και παλι ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ !!!” — Γιώργης Οικονομόπουλος, Νευρολόγος - Ψυχίατρος

31 Μαΐου 2013: «Συγχαρητήρια για όλη την εργασία σας πανω στα Ενθεογόνα ! ΜΠΡΑΒΟ !” — Γιώργης Οικονομόπουλος, Νευρολόγος - Ψυχίατρος

16 Μαΐου 2013:Your blog has a lot of excellent material” — Brad Burge, Διευθυντής Επικοινωνιών της 'Διεπιστημονικής Ένωσης Μελετών στα Ψυχοδηλωτικά' (MAPS)