+Grigoris Deoudis

Παρασκευή, Απριλίου 12, 2013

Η Πρώτη δοκιμή για τη διερεύνηση των Μαγικών Μανιταριών ως Θεραπεία για την Κατάθλιψη καθυστερείται από το Ηνωμένο Βασίλειο και τους κανονισμούς της ΕΕ

Κατηγορία: Ειδήσεις
διάφορα «μαγικά» μανιτάρια από:
Μεξικό, Κολομβία, Εκουαδόρ, Αυστραλία, Ταϊλάνδη,
Χαβάη και Psilocybe tampanensis (philosopher's stone)

  Η πρώτη κλινική δοκιμή στον κόσμο για την εξερεύνηση της χρήσης του παραισθησιογόνου συστατικού στα «μαγικά» μανιτάρια για τη θεραπεία της κατάθλιψης, καθυστερείται λόγω των κανονισμών του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τη χρήση των παράνομων «ναρκωτικών» στην έρευνα.



Ο καθηγητής Ντέιβιντ Νατ, πρόεδρος του 'Βρετανικού Συλλόγου Νευροεπιστημών' και καθηγητής Νευροφαρμακολογίας στο Imperial College του Λονδίνου, δήλωσε στο Φεστιβάλ Νευροεπιστήμης (Παρ. 5 Απριλ. 2013) ότι αν και το 'Συμβούλιο Ιατρικής Έρευνας' του Ηνωμένου Βασιλείου ενέκρινε επιχορήγηση για τη δοκιμή, οι κανονισμοί της κυβέρνησης που ελέγχουν την αδειοδότηση των παράνομων «ναρκωτικών» στον τομέα της έρευνας και οι κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την 'Ορθή Παρασκευαστική Πρακτική' (GMP) έχουν καθυστερήσει την έναρξη της δοκιμής, η οποία αναμενόταν να ξεκινήσει φέτος. Ο Ντέιβιντ Νατ κάνει έκκληση για μια αλλαγή στους κανονισμούς. 

Στη συνεδρίαση στο Μπάρμπικαν του Λονδίνου, ανέφερε ότι η έρευνά του έχει δείξει ότι η ψιλοκυβίνη, η ψυχοτρόπος ουσία που εμπεριέχεται στα «μαγικά» μανιτάρια- έχει τη δυνατότητα να ανακουφίσει σοβαρές μορφές κατάθλιψης σε άτομα που δεν ανταποκρίνονται σε άλλες θεραπείες. Ωστόσο, η ψιλοκυβίνη είναι παράνομη στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στο πλαίσιο του Συνεδρίου Ψυχοτρόπων Ουσιών του ΟΗΕ που πραγματοποιήθηκε το 1971, έχει χαρακτηρίσει την ψιλοκυβίνη ως ένα από τα πιο επικίνδυνα ναρκωτικά, το οποίο δεν ενδείκνυται για ιατρική χρήση. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται να εκδοθεί μια ειδική άδεια προκειμένου να χρησιμοποιήσουν τα «μαγικά» μανιτάρια για ιατρικές δοκιμές στη Βρετανία ενώ η κατασκευή μιας συνθετικής μορφής ψιλοκυβίνης για χρήση σε ασθενείς ελέγχεται αυστηρά από κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 



Ο καθηγητής Νατ λέει σχετικά: «Ο νόμος για τον έλεγχο των ψυχοτρόπων ουσιών όπως η ψιλοκυβίνη, ως ουσία που ανήκει στον Παράρτημα 1 Κλάση Α, καθιστά σχεδόν αδύνατη τη χρήση τους για την έρευνα και ο λόγος που δεν ξεκινήσαμε τη μελέτη είναι επειδή δεν βρήκαμε εταιρείες που να μπορούν να κατασκευάσουν τη συγκεκριμένη ψυχοτρόπο ουσία και να είναι έτοιμες να περάσουν από τις ρυθμιστικές δυσκολίες για να πάρουν την άδεια, η οποία μπορεί να διαρκέσει έως και ένα χρόνο και να τριπλασιάσει το κόστος. Όλο αυτό αποδεικνύεται πολύ δύσκολο. Η όλη κατάσταση επιδεινώθηκε από αυτή την πρωτόγονη, παλιομοδίτικη νοοτροπία ότι τα ναρκωτικά του Παραρτήματος 1 δεν μπορούν ποτέ να έχουν θεραπευτικές δυνατότητες, και έτσι έγινε αδύνατη η πρόσβαση σε αυτό το χώρο.» 

«Αυτό που προέκυψε αναπόφευκτα είναι αυτή η έκδηλη δυσλειτουργία της έρευνας. Είμαστε οι πρώτοι άνθρωποι που έχουν ποτέ πραγματοποιήσει μια μελέτη για την ψιλοκυβίνη στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά είμαστε ακόμα σε αναζήτηση μιας εταιρείας που μπορεί να κατασκευάσει την ουσία στα πρότυπα GMP για την κλινική δοκιμή, παρόλο που έχουμε προσπαθήσει επί ένα χρόνο να βρούμε κάποια εταιρεία. Ζούμε στο κόσμο της παράνοιας όσον αφορά τις ρυθμίσεις περί ναρκωτικών σήμερα. Ολόκληρος ο εν λόγω τομέας είναι τόσο έντονα καθηλωμένος κάτω από αυτούς τους διαχρονικούς κανονισμούς, ώστε ακόμη και αν έχετε μια καλή ιδέα, δεν μπορείτε ποτέ να την προχωρήσετε ιατρικώς.»

Συνεχίζει λέγοντας ότι οι κανονισμοί πρέπει να αλλάξουν. «Ακόμα κι αν κάνω αυτή τη μελέτη και δείξω ότι είναι μια πραγματικά χρήσιμη θεραπεία για μερικούς ανθρώπους με κατάθλιψη, υπάρχουν μόνο τέσσερα νοσοκομεία σε αυτή τη χώρα που έχουν άδεια για να έχουν αυτό το φάρμακο, οπότε έτσι αν η ψιλοκυβίνη φέρνει αποτελέσματα, δεν μπορεί να αναπτυχθεί η θεραπεία διότι οι κανονισμοί θα έκαναν δύσκολη τη χρήση του φαρμάκου.» 


Ο καθηγητής Νατ και η ομάδα του στο Imperial College του Λονδίνου έχουν δείξει ότι όταν σε υγιείς εθελοντές γίνεται ένεση με ψιλοκυβίνη, η ψυχοτρόπος ουσία απενεργοποιεί το μπροστινό μέρος του εγκεφάλου που ονομάζεται πρόσθιος φλοιός του προσαγωγίου, ο οποίος είναι γνωστό από προηγούμενες μελέτες απεικόνισης ότι είναι υπερδραστήριος στην κατάθλιψη. «Βρήκαμε ότι, ακόμα και σε φυσιολογικά άτομα, όσο περισσότερο αυτό το μέρος του εγκεφάλου παρέμενε απενεργοποιημένο υπό την επίδραση της ψυχοτρόπου ουσίας, τόσο καλύτερα αισθάνθηκαν δύο εβδομάδες αργότερα. Έτσι υπήρχε μια σχέση μεταξύ της εν λόγω παροδικής απενεργοποίησης του κυκλώματος του εγκεφάλου εκείνου του σημείου και της επακόλουθης διάθεσής τους», εξήγησε.
«Αυτή είναι η βάση πάνω στην οποία θέλουμε να εκτελέσουμε τη δοκιμή, επειδή αυτό είναι που θέλεις να κάνεις στην κατάθλιψη: θέλεις να απενεργοποιήσεις εκείνο το υπερδραστήριο μέρος του εγκεφάλου.

«Το άλλο πράγμα που ανακαλύψαμε είναι ότι η κυριότερη περιοχή δράσης των «μαγικών» μανιταριών είναι ότι ελαττώνουν ένα κύκλωμα του εγκεφάλου που ονομάζεται 'δίκτυο προεπιλεγμένης λειτουργίας', του οποίου μέρος αποτελεί ο πρόσθιος φλοιός του προσαγωγίου. Το 'δίκτυο προεπιλεγμένης λειτουργίας' είναι ένα μέρος του εγκεφάλου ανάμεσα στο εμπρόσθιο και το οπίσθιο τμήμα. Είναι ενεργό όταν σκέφτεστε για τον εαυτό σάς· συντονίζει τον τρόπο σκέψης και τις συναισθηματικές πτυχές της σας.» 


Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το 'δίκτυο προεπιλεγμένης λειτουργίας' είχε την υψηλότερη πυκνότητα των υποδοχέων 5-ΗΤ στον εγκέφαλο. Αυτοί οι υποδοχείς είναι γνωστό ότι εμπλέκονται στην κατάθλιψη και αποτελούν το στόχο για μια σειρά από υπάρχοντα αντικαταθλιπτικά φάρμακα που αποβλέπουν στη βελτίωση των επιπέδων της σεροτονίνης - του νευροδιαβιβαστή¹ που δίνει στους ανθρώπους μια αίσθηση ευημερίας και ευτυχίας. Η ψιλοκυβίνη δρα επίσης στους υποδοχείς αυτούς.

«Έχουμε διαπιστώσει ότι οι άνθρωποι με κατάθλιψη έχουν υπερδραστήριο δίκτυο προεπιλεγμένης λειτουργίας και είναι συνεχώς εγκλωβισμένοι σε ένα τρόπο σκέψης για τον εαυτό τους. Έτσι, εικάζουν για τον εαυτό τους, για την ανεπάρκειά τους, του πόσο κακοί ή άχρηστοι είναι, ότι έχουν αποτύχει· όλα αυτά δεν είναι αλήθεια, και μερικές φορές φθάνουν σε παραληρηματικό βαθμό. Αυτή η αρνητική εικασία για τον εαυτό τους μπορεί να οφείλεται στην έλλειψη της σεροτονίνης και αυτό που κάνει η ψιλοκυβίνη είναι να αντικαθιστά ταχέως τη σεροτονίνη που λείπει, επαναφέροντάς τους ξανά σε μια νοητική κατάσταση όπου είναι λιγότερο επικριτικοί και λιγότερο καταθλιπτικοί,» προσθέτει ο καθηγητής Νατ. 


Η προταθείσα δοκιμή θα είναι για τους ασθενείς με κατάθλιψη που έχουν αποτύχει σε δύο προηγούμενες θεραπείες για την καταπολέμηση της πάθησης. Σε τριάντα ασθενείς θα δοθεί μια συνθετική μορφή της ψιλοκυβίνης και σε άλους 30 ασθενείς θα δοθεί ένα εικονικό (placebo) «ναρκωτικό». Το placebo θα δοθεί κατά τη διάρκεια δύο, ενδεχομένως τριών, προσεκτικώς ελεγμένων και προετοιμασμένων 30-60 λεπτων συνεδριών. Στην πρώτη συνεδρία θα δοθεί μια μικρή δόση για να ελεγχθεί ότι δεν υπάρχουν αρνητικές αντιδράσεις, στη δεύτερη συνεδρία θα δοθεί μια υψηλότερη θεραπευτική δόση και στη συνέχεια, οι ασθενείς θα μπορούν να έχουν μια τρίτη ενισχυμένη δόση σε μεταγενέστερη συνεδρία αν είναι κριθεί αναγκαίο. Ενόσω θα είναι υπό την επήρεια του φαρμάκου, οι ασθενείς θα καθοδηγούνται λεκτικώς από ψυχοθεραπευτή, ώστε να μπορέσουν να εξερευνήσουν τις αρνητικές σκέψεις τους και τα ζητήματα που τους προβληματίζουν. Οι γιατροί θα παρακολουθούν τους ασθενείς για τουλάχιστον ένα χρόνο. 

«Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να εισέλθουμε στο χώρο των λιγότερο ερευνηθέντων «παράνομων ναρκωτικών» για να δούμε αν μπορούμε να βρούμε και νέες επωφελείς χρήσεις για τους ανθρώπους των οποίων οι ζωές έχουν συχνά πληγεί σοβαρά από ασθένειες όπως η κατάθλιψη. Η ισχύουσα νομοθεσία είναι αυτό που εμποδίζει τα οφέλη από τη διερεύνηση αυτών των ουσιών και για τα τελευταία 40 χρόνια έχουμε χάσει πολύ ενδιαφέρουσες ευκαιρίες για να βοηθήσουμε ασθενείς.»

Ηθική έγκριση για τη δοκιμή χορηγήθηκε τον Μάρτιο και ο καθηγητής Νατ λέει ότι ελπίζει να μπορέσει να ξεκινήσει η δοκιμή εντός των επόμενων έξι μηνών - εφ' όσον μπορέσει να βρει έναν κατασκευαστή για το φάρμακο.

¹ Οι νευροδιαβιβαστές είναι χημικές ουσίες που μεταδίδουν σήματα από τους νευρώνες (νευρικά κύτταρα) στα κύτταρα-στόχους.

² Χρηματοδότηση: Το Ίδρυμα Μπέκλεϊ έχει χρηματοδοτήσει μέρος των ερευνών του καθηγητή Ντέιβιντ Νατ και το 'Συμβούλιο Ιατρικής Έρευνας' έχει συμφωνήσει να δώσει επιχορήγηση για την προτεινόμενη κλινική δοκιμή.

πηγή: sciencedaily

Μετάφραση, απόδοση, επιμέλεια: Γρηγόρης Δεούδης για το preludiance
Αυτή η είδηση αναδημοσιεύθηκε και από το MadatoForos
Συντάκτης: Grigoris Deoudis Ετικέτες: ειδήσεις, news, Κατάθλιψη, Ντέιβιντ Νατ, παραισθησιογόνα μανιτάρια, ψιλοκυβίνη, Βρετανία, Βρετανικός Συλλόγος Νευροεπιστήμη, δίκτυο προεπιλεγμένης λειτουργίας, δοκιμή, ευρωπαϊκή ένωση, επιχορήγηση, έρευνα, ηνωμένο βασίλειο, θεραπεία, Ίδρυμα Μπέκλεϊ, κατάθλιψη, μαγικά μανιτάρια, μελέτη, ναρκωτικό, Ντέιβιντ Νατ, Ορθή Παρασκευαστική Πρακτική, παραισθησιογόνο, πρόσθιος φλοιός, σεροτονίνη, συνεδρία, υποδοχέας, ψυχοτρόπο, 5-ΗΤ2Α, 5ΗΤ2Α, 5-ΗΤ, imperial college


Είπαν για το preludiance ~

14 Δεκεμβρίου 2013: «Συγχαρητηρια ! Και παλι ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ !!!” — Γιώργης Οικονομόπουλος, Νευρολόγος - Ψυχίατρος

31 Μαΐου 2013: «Συγχαρητήρια για όλη την εργασία σας πανω στα Ενθεογόνα ! ΜΠΡΑΒΟ !” — Γιώργης Οικονομόπουλος, Νευρολόγος - Ψυχίατρος

16 Μαΐου 2013:Your blog has a lot of excellent material” — Brad Burge, Διευθυντής Επικοινωνιών της 'Διεπιστημονικής Ένωσης Μελετών στα Ψυχοδηλωτικά' (MAPS)