Κατηγορία: Άρθρα του preludiance
Σε αυτό το άρθρο παρατίθεται μια ενημέρωση γύρω από τη θερμική επεξεργασία της τροφής συνδέοντας αυτά τα στοιχεία με την ανάπτυξη καρκινικών όγκων και περαιτέρω, με το κάπνισμα Κάνναβης (και συναφών: όπως φύλλα της Salvia divinorum).
▶ Πρόλογος » Για το κάπνισμα γενικά » Ειδικότερα, για το κάπνισμα της Κάνναβης » Η Πνευμονική λειτουργία » Η πιο ενδεδειγμένη χρήση;
Πρόλογος (αναγκαίος για την εισαγωγή στη θερμική αλλοίωση των ουσιών)
Στη Φύση, όλα τα πλάσματα τρέφονται με ωμές/ζωντανές τροφές όπως τα παρέχει η φύση. Μόνο οι άνθρωποι επεξεργάζονται θερμικά την τροφή τους: (βράσιμο, μαγείρεμα, ψήσιμο, τηγάνισμα, γκριλ) και ως εκ τούτου μόνο οι άνθρωποι υποφέρουν από διαδεδομένες ασθένειες και παθήσεις. Οι άνθρωποι που τρώνε ωμές/ζωντανές τροφές βρίσκονται συνηθέστερα σε μια κατάσταση εγρήγορσης, έχουν οξύνοια, σκέφτονται λογικότερα και είναι πιο ενεργητικοί. Το καλύτερο απ' όλα, οι ωμοφάγοι σχεδόν απαλλάσσονται από οποιαδήποτε ασθένεια!
Η θερμική επεξεργασία της τροφής είναι μια διαδικασία που καταστρέφει τα τρόφιμα. Πολύ πριν φτάσουμε στις στάχτες, η αξία των τροφίμων έχει καταστραφεί ολοσχερώς.
Αν βάλετε το χέρι σας μόνο για μια στιγμή σε βραστό νερό ή σε μια καυτή σόμπα, αυτό θα πρέπει να σας πείσει για πάντα πόσο καταστροφική είναι η θερμότητα. Τα τρόφιμα υποβάλλονται συνήθως σε αυτές τις καταστροφικές θερμοκρασίες ίσως για μισή ώρα ή περισσότερο. Ό,τι ήταν ζωντανό έχει νεκρωθεί σε σύντομο χρόνο, με την έκθεση σε θερμότητα!
Η θερμική επεξεργασία καθιστά τα τρόφιμα τοξικά! Η τοξικότητα των αλλοιωμένων υπολειμμάτων της θερμικής επεξεργασίας της τροφής επιβεβαιώνεται από το διπλασιασμό και τριπλασιασμό των λευκών αιμοσφαιρίων του αίματος μετά την κατανάλωση ενός μαγειρεμένου φαγητού. Τα λευκά αιμοσφαίρια είναι η πρώτη γραμμή άμυνας και συνολικά ονομάζονται κοινώς «το ανοσοποιητικό σύστημα.»
Όπως επιβεβαιώθηκε από εκατοντάδες έρευνες που αναφέρονται στην αναγνωρισμένου κύρους Εθνική Ακαδημία Επιστημών στο βιβλίο του Εθνικού Συμβουλίου Ερευνών 'Δίαιτα, Διατροφή και ο Καρκίνος': «όλες οι θερμικώς επεξεργασμένες τροφές παράγουν ταχέως μεταλλαξιογόνες και καρκινογόνες ουσίες στα τρόφιμα.»
Οι πρωτεΐνες αρχίζουν να πήζουν και να απαμινώνονται (αλλάζει η χημική τους σύσταση) σε θερμοκρασίες που συνήθως εφαρμόζονται στη θερμική επεξεργασία των τροφίμων και ως αποτέλεσμα να στερούνται θρεπτικής αξίας.
Τα μεταλλικά συστατικά των τροφίμων (όπως συχνά αποκαλούμε «μέταλλα»), χάνουν ταχέως την οργανική τους σύσταση και επιστρέφουν στη φυσική τους κατάσταση, όπως απαντώνται στο χώμα, στο νερό της θάλασσας και στα πετρώματα και ούτω καθεξής. Σε μια τέτοια κατάσταση είναι άχρηστα και το σώμα συχνά τα μεταστρέφει παράμερα όπου μπορούν να συνδυαστούν με κορεσμένα λίπη και χοληστερόλη στο κυκλοφορικό σύστημα, με αποτέλεσμα το τελευταίο να φράζει όπως όταν ρίχνουμε πλάκα τσιμέντο.
Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί, ότι κάθε ωμή/ζωντανή τροφή περιέχει ακριβώς το τέλειο μείγμα πεπτικών ενζύμων ώστε να διασπαστεί πλήρως. Αυτά είναι τα ένζυμα που υπάρχουν σε κάθε ωμή/μη-επεξεργασμένη τροφή. Η φύση στην αέναη διαδικασία τελειότητάς της προορίζει καθετί να είναι πλήρως ανακυκλώσιμο, το αυτό ισχύει και σε ό,τι αποτελεί τροφή, είτε είναι σάρκα, φρούτο, καρπός, πρασινάδα ή λαχανικό, χρειάζεται να αποσυντίθεται και να επιστρέφει στη γη από την οποία προήλθε. Αλλά το μαγείρεμα των τροφίμων μας πάνω από 47 βαθμούς Κελσίου καταστρέφει τα ένζυμα τους, αφήνοντας το σώμα μας να παράγει τα ένζυμα που είναι απαραίτητα για τη χώνεψη.
Υπάρχουν δύο κύρια προβλήματα με αυτή την καταστροφή ενζύμων. Κατ 'αρχάς, το σώμα μας δεν μπορεί να παράγει ένζυμα στο τέλειο μείγμα για να μεταβολίσει την τροφή μας, τόσο ολοκληρωμένα όσο η φύση δημιουργεί ένζυμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα σε λίπη που είναι μόνο μερικώς χωνεμένα, πρωτεΐνες και άμυλα που θα φράξουν τον εντερικό σωλήνα και τις αρτηρίες του σώματός μας. Οι Εσκιμώοι είναι ένα αξιοσημείωτο παράδειγμα αυτού. Η λέξη Εσκιμώος σημαίνει «αυτός που τρώει ωμά.» Αν και ζουν εδώ και αιώνες με μια διατροφή που αποτελείται κυρίως από φάλαινα ή λίπος φώκιας, οι Εσκιμώοι δεν ανέπτυξαν αρτηριοσκλήρωση. Δεν είχαν σχεδόν καμία καρδιακή νόσο ή εγκεφαλικό, και δεν είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση αίματος. Οι δεδομένες διατροφικές τους συνήθειες θα είχαν οδηγήσει σε μια υψηλή συχνότητα εμφάνισης αυτών των ασθενειών, αλλά ακόμα και το ωμό λίπος θα χωνέψει πλήρως από μόνο του αν δεν έχει μαγειρευτεί και τα ένζυμα δεν έχουν καταστραφεί. Από τη στιγμή όμως που κάτι θερμαίνεται πάνω από τους 47 βαθμούς Κελσίου, ακόμη και το καλύτερο ελαιόλαδο να είναι, δεν θα είστε σε θέση να το χωνέψετε, να το αφομοιώσετε πλήρως. Θα φράξει τα εσωτερικά όργανα.
Το πιο σημαντικό, έχει αποδειχθεί ότι το σώμα μας παράγει μια πεπερασμένη ποσότητα ενζύμων καθ' όλη τη διάρκεια ζωής μας. Κάθε μαγειρεμένο φαγητό που τρώμε προκαλεί την παραγωγή ενζύμων που αντλεί από πεπερασμένο απόθεμα μας. Ένα γεύμα που αποτελείται από ωμές/ζωντανές τροφές δεν προκαλεί αυτή την αποστράγγιση.
Είναι γνωστό τοις πάση, ότι το κάπνισμα προκαλεί καρκίνο. Το κάπνισμα δεν περιορίζεται μόνο στο κοινό τσιγάρο με την πίσσα, τη νικοτίνη και όλες αυτές τις βλαβερές ουσίες, παρά συμπεριλαμβάνει οτιδήποτε καίγεται, οτιδήποτε καπνίζεται. Η χημική και μοριακή δομή οποιασδήποτε ουσίας που καίγεται/καπνίζεται αυτομάτως μεταβάλλεται σε βλαβερή και εν δυνάμει καρκινογόνο ουσία.
Το ελαιόλαδο είναι μια πλούσια θεραπευτική τροφή με πολλά οφέλη. Όταν όμως το ελαιόλαδο επιδέχεται θερμικής επεξεργασίας (μαγειρεύεται), η χημική του σύσταση μεταβάλλεται τόσο έντονα που φτάνει στο άλλο άκρο, γίνεται δηλαδή μια καρκινογόνα ουσία! Και αυτό συμβαίνει με οτιδήποτε θερμαίνεται πάνω από τους 47 βαθμούς Κελσίου. Όσο πιο πολύ/έντονα θερμαίνεται κάτι τόσο πιο τοξικό/καρκινογόνο γίνεται. Η διαδικασία θερμικής επεξεργασίας της τροφής οδηγεί στη χημική διάσπαση των οργανικών υλών. Ακόμη και αν η διαδικασία θερμικής επεξεργασίας πραγματοποιείται σε ανοικτή ατμόσφαιρα, τα εξωτερικά στρώματα της τροφής κρατούν το εσωτερικό μακριά από το οξυγόνο. Και όπου απουσιάζει το οξυγόνο δημιουργείται περιβάλλον ανάπτυξης βλαβερών μικροοργανισμών. Αυτοί οι οργανισμοί καλούνται αναερόβιοι. Το αντίθετο είναι οι αερόβιοι μικροοργανισμοί. Παντού και πάντοτε υπάρχουν μικροοργανισμοί και βακτήρια, τα αερόβια βακτήρια όμως -αυτά που αναπτύσσονται όπου υπάρχει οξυγόνο- είναι τα ωφέλιμα.
Όταν το επίπεδο οξυγόνου του αίματος πέφτει, οι συνθήκες γίνονται ώριμες για τη δημιουργία καρκίνου. Το οξυγόνο αφαιρείται από το αρτηριακό αίμα καθώς αυτό διέρχεται μέσα από το τριχοειδές σύστημα. Εάν το αρτηριακό αίμα είναι ελλιπές σε οξυγόνο ή εάν η ροή του αίματος περιορίζεται από φραγμένες αρτηρίες, τότε οι ιστοί οξυγονωμένοι από τα τελευταία στάδια του τριχοειδούς συστήματος μπορεί να είναι τόσο έντονα στερημένοι οξυγόνου ώστε να γίνουν καρκινικοί. Οι βλάβες των αιμοφόρων αγγείων βοηθούν επίσης την εξάπλωση του καρκίνου σε όλο το σώμα.
Το σύστημα μεταφοράς οξυγόνου από τους πνεύμονες στα κύτταρα μπορεί να διακοπεί σε πολλά σημεία, και έτσι υπάρχουν πολλές ευκαιρίες να μη φτάσει το οξυγόνο στα κύτταρα. Επίσης, υπάρχουν πολλοί τρόποι που τα κύτταρα και τα μιτοχόνδριά τους μπορούν άμεσα να καταστραφούν, μειώνοντας έτσι την ικανότητα των κυττάρων να χρησιμοποιήσουν το οξυγόνο που είναι διαθέσιμο.
Μια επισκόπηση βιβλιογραφίας του 2012 από το 'Βρετανικό Πνευμονολογικό Ίδρυμα' προσδιόρισε τον καπνό της κάνναβης ως καρκινογόνο και διαπίστωσε επίσης ότι η συνειδητοποίηση του κινδύνου είναι χαμηλή σε σχέση με την υψηλή ευαισθητοποίηση για τους κινδύνους του καπνίσματος, ιδιαίτερα μεταξύ των νεότερων χρηστών. Άλλες παρατηρήσεις περιλαμβάνουν αυξημένο κίνδυνο από κάθε μεμονωμένο τσιγάρο κάνναβης λόγω λήψης μεγάλων δόσεων και κράτημα του καπνού στα πνευμόνια· επίσης υπάρχει έλλειψη έρευνας σχετικά με την επίδραση του καπνού κάνναβης και μόνο λόγω της κοινής ανάμειξης της κάνναβης και καπνού και το συχνό κάπνισμα (κοινού) τσιγάρου από τους χρήστες κάνναβης. Με την κάνναβη υπάρχει χαμηλό ποσοστό εθισμού σε σχέση με τον καπνό και λόγω της επεισοδιακής φύσης της χρήσης κάνναβης σε σύγκριση με το σταθερό συχνό κάπνισμα του (κοινού) τσιγάρου.
Ο καθηγητής Ντέιβιντ Νατ, ειδικός σε θέματα ναρκωτικών στο Ηνωμένο Βασίλειο, επισημαίνει ότι η μελέτη που αναφέρεται από το 'Βρετανικό Πνευμονολογικό Ίδρυμα' έχει κατηγορηθεί τόσο ως «ψευδής συλλογιστική» όσο και ως «λανθασμένη μεθοδολογία». Επιπλέον, σημειώνει ότι άλλες μελέτες έχουν αποτύχει να συνδυάσουν το κάπνισμα κάνναβης με καρκίνο του πνεύμονα, και κατηγορεί το 'Βρετανικό Πνευμονολογικό Ίδρυμα' ότι «κινδυνολογεί πάνω στην κάνναβη».
Από το 2012, υπάρχουν αντικρουόμενα στοιχεία σχετικά με τη συσχέτιση της αύξησης της επίπτωσης του καρκίνου του πνεύμονα και το κάπνισμα κάνναβης. Μια συστηματική ανασκόπηση 19 μελετών αξιολόγησης 1966 - 2006 δεν βρήκε καμία σημαντική συσχέτιση ανάμεσα στο κάπνισμα κάνναβης και την ανάπτυξη του καρκίνου του πνεύμονα παρά τις ενδείξεις των προκαρκινικών ιστοπαθολογικών αλλοιώσεων του βλεννογόνου του αναπνευστικού συστήματος. Ορισμένες μελέτες δείχνουν αυξημένα ποσοστά καρκίνου και άλλες όχι.
Στη μεγαλύτερη μελέτη του είδους της, οι ερευνητές δεν βρήκαν καμία σύνδεση ανάμεσα στον καρκίνο και το κάπνισμα κάνναβης. Ο Ντόναλντ Τάσκιν, ένας πνευμονολόγος στο Πανεπιστήμιο του Λος Άντζελες της Καλιφόρνια, ο οποίος μελέτησε τη μαριχουάνα επί 30 χρόνια, «υπέθεσε ότι υπάρχει μια θετική συσχέτιση μεταξύ του καπνίσματος μαριχουάνας και του καρκίνου του πνεύμονα, και ότι η συσχέτιση αυτή είναι έντονη με βαρύτερη χρήση». Αντ 'αυτού, η μελέτη διαπίστωσε «ουδεμία συσχέτιση, ούτε ακόμα και κάποια εισήγηση προστατευτικού τύπου». Η μελέτη, στην οποία συμμετείχε ένα μεγάλο δείγμα πληθυσμού (1.200 άτομα με καρκίνο σε πνεύμονα, στο λαιμό, ή στο κεφάλι και μια αντίστοιχη ομάδα 1.040 χωρίς καρκίνο) δεν βρέθηκε καμία συσχέτιση ανάμεσα στο κάπνισμα μαριχουάνας και σε αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα, καθώς το ίδιο ισχύει και για καρκίνο κεφαλής και τραχήλου. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι δεν υπάρχει καμία συσχέτιση μεταξύ μακροπρόθεσμης και βραχυπρόθεσμης χρήσης κάνναβης και καρκίνου, δείχνοντας ότι αντιθέτως υπάρχει μια πιθανή θεραπευτική δράση. Εκτεταμένες κυτταρικές μελέτες και μερικές μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι η THC ή (Δ9-τετραϋδροκανναβινόλη) έχει ιδιότητες κατά των όγκων, είτε με την ενθάρρυνση προγραμματισμένου κυτταρικού θανάτου των γενετικά κατεστραμμένων κυττάρων που μπορούν να μετατραπούν σε καρκινικά, είτε περιορίζοντας την ανάπτυξη της παροχής αίματος που τρέφει τους όγκους, ή και τα δύο.
Το 2012, μια εικοσαετής μελέτη της πνευμονικής λειτουργίας και της έκθεσης στη μαριχουάνα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι: «η περιστασιακή χρήση (1 «τσιγαριλίκι» την ημέρα επί 7 χρόνια ή 1 «τσιγαριλίκι»/εβδομάδα για 49 χρόνια) της μαριχουάνα για αυτούς ή άλλους σκοπούς δεν μπορεί να σχετίζεται με δυσμενείς επιπτώσεις στην πνευμονική λειτουργία». Κατέληξαν επίσης, στο συμπέρασμα ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν μια ταχεία μείωση της πνευμονικής λειτουργίας με βαριά χρήση, οπότε και κρίνεται απαραίτητο να υπάρξει σύνεση και συγκράτηση στο κάπνισμα μαριχουάνας.»
Μια μελέτη του 2008 διαπίστωσε ότι η ασύμμετρη φυσαλιδώδης πνευμονοπάθεια εμφανίζεται σε καπνιστές μαριχουάνας περίπου 20 χρόνια νωρίτερα από ό,τι σε καπνιστές (κοινού) τσιγάρου. Αν και η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μαριχουάνα προκάλεσε την φυσαλιδώδη νόσο, απέτυχαν να λογοδοτήσουν για συγκεχυμένους παράγοντες (καθώς και οι 10 συμμετέχοντες έχουν ιστορικό καπνίσματος), άρα ο ισχυρισμός ότι η χρήση της κάνναβης είναι το αίτιο απέχει από το να θεωρείται πειστικός.
Λαμβάνοντας υπ' όψη όλα όσα παρατέθηκαν σε αυτό το άρθρο, θα έκρινε κανείς ότι είναι πιο υγιεινό από κάθε άποψη, να «ψαχνόταν» προς εναλλακτικούς τρόπους χρήσης της κάνναβης αντί του καπνίσματος υπό τη μορφή τσιγάρου.
Οι καλύτερες λοιπόν μέθοδοι, εναλλακτικά του καπνίσματος της κάνναβης, είναι οι ακόλουθες:
Εδώδιμη μορφή
Η λήψη της μαριχουάνα αναμεμιγμένη με κάποια τροφή (συνήθως γλυκό) είναι μια αρκετά ενδεδειγμένη μέθοδος. Τα πιο γνωστά είναι τα «Διαστημικά Κέικ» (Space cakes), όπως και μπισκότα αλλά και όλων των ειδών οι γευστικοί συνδυασμοί.
Βάμμα (tincture)
Το βάμμα είναι η διαδικασία όπου η μαριχουάνα, όπως και φύλλα του φυτού Salvia divinorum ή κάποια άλλη φυτική ουσία, εμβαπτίζεται σε αλκοόλ. Τα ενεργά συστατικά της κάνναβης διαλύονται με τον εμποτισμό σε αιθανόλη (αλκοόλ). Μια άλλη μέθοδος παρασκευής βάμματος κάνναβης είναι με τη χρήση προπυλενογλυκόλης αντί του αλκοόλ. Αυτή η μέθοδος είναι και η λιγότερο επιβλαβής και ανέρχεται ταχύτατα ως μια από τις πιο ενδεδειγμένες.
Το βάμμα χρησιμοποιείται κατά κόρον στην ποτοποιία αλλά και εν γένει στην παραγωγή βαμμάτων διαφόρων βοτάνων.
Όσο για τους ατμοποιητές (vaporizers) -οι οποίοι είναι πιο εξειδικευμένοι και συνεπώς πιο ακριβές συσκευές- χωρίζονται σε άλλες διαφορετικές κατηγορίες, με διαφορετικές μεθόδους επεξεργασίας της μαριχουάνα.
Έρευνα, σύνταξη, μετάφραση, απόδοση, επιμέλεια: Γρηγόρης Δεούδης για το preludiance
παραπομπές:
¹ Is cooked food good for us?
² Why switch to a living foods diet
³ Πυρόλυση
⁴ Magnet Therapy: An Alternative Medicine Definitive Guide (σελ. 74)
⁵ O2xygen Therapies: A New Way of Approaching Disease (σελ. 192)
⁶ The Prime Cause and Prevention of Cancer - Dr. Otto Warburg
⁷ The Prime Cause and Prevention of Cancer, with two prefaces on prevention - Dr. Otto Warburg
⁸ Enzymes & Enzyme Therapy : How to Jump-Start Your Way to Lifelong Good Health (σελ. 214)
⁹ Chemicals Known to Cause Cancer or Reproductive Toxicity - July 20, 2012
¹⁰ Evidence on the Carcinogenicity of Marijuana Smoke - August 2009
¹¹ Cannabis smoking
¹² Physiological and Psychological Effects of Cannabis: Review of the Research Findings
¹³ Vaporizer
Συντάκτης: Grigoris Deoudis Ετικέτες: αερόβιο, αιθανόλη, αλκοόλ, αναερόβιο, άρθρο, ασύμμετρη φυσαλιδώδης πνευμονοπάθεια, ατμοποιητής, βάμμα, γλυκόλη προπυλενίου, Δ9-τετραϋδροκανναβινόλη, εδώδιμη, ελεύθερες ρίζες, εμβάπτιση, εξατμιστής, ένζυμα, θεραπευτική, κάνναβη, κανναβιδιόλη, κάπνισμα, καπνός, καρκινογόνο, καρκίνος, μελέτη, μαριχουάνα, οινόπνευμα, οξυγόνο, πίπα νερού, πνευμόνας, πνευμόνια, προπυλενογλυκόλη, τοξικό, τροφή, τρόφιμο, τσιγάρο, ωμή τροφή, ωμοφαγία, bong, Salvia divinorum, THC, vaporizer, vapouriser
Σε αυτό το άρθρο παρατίθεται μια ενημέρωση γύρω από τη θερμική επεξεργασία της τροφής συνδέοντας αυτά τα στοιχεία με την ανάπτυξη καρκινικών όγκων και περαιτέρω, με το κάπνισμα Κάνναβης (και συναφών: όπως φύλλα της Salvia divinorum).
▶ Πρόλογος » Για το κάπνισμα γενικά » Ειδικότερα, για το κάπνισμα της Κάνναβης » Η Πνευμονική λειτουργία » Η πιο ενδεδειγμένη χρήση;
Πρόλογος (αναγκαίος για την εισαγωγή στη θερμική αλλοίωση των ουσιών)
¹, ²
Στη Φύση, όλα τα πλάσματα τρέφονται με ωμές/ζωντανές τροφές όπως τα παρέχει η φύση. Μόνο οι άνθρωποι επεξεργάζονται θερμικά την τροφή τους: (βράσιμο, μαγείρεμα, ψήσιμο, τηγάνισμα, γκριλ) και ως εκ τούτου μόνο οι άνθρωποι υποφέρουν από διαδεδομένες ασθένειες και παθήσεις. Οι άνθρωποι που τρώνε ωμές/ζωντανές τροφές βρίσκονται συνηθέστερα σε μια κατάσταση εγρήγορσης, έχουν οξύνοια, σκέφτονται λογικότερα και είναι πιο ενεργητικοί. Το καλύτερο απ' όλα, οι ωμοφάγοι σχεδόν απαλλάσσονται από οποιαδήποτε ασθένεια!
Η θερμική επεξεργασία της τροφής είναι μια διαδικασία που καταστρέφει τα τρόφιμα. Πολύ πριν φτάσουμε στις στάχτες, η αξία των τροφίμων έχει καταστραφεί ολοσχερώς.
Αν βάλετε το χέρι σας μόνο για μια στιγμή σε βραστό νερό ή σε μια καυτή σόμπα, αυτό θα πρέπει να σας πείσει για πάντα πόσο καταστροφική είναι η θερμότητα. Τα τρόφιμα υποβάλλονται συνήθως σε αυτές τις καταστροφικές θερμοκρασίες ίσως για μισή ώρα ή περισσότερο. Ό,τι ήταν ζωντανό έχει νεκρωθεί σε σύντομο χρόνο, με την έκθεση σε θερμότητα!
Η θερμική επεξεργασία καθιστά τα τρόφιμα τοξικά! Η τοξικότητα των αλλοιωμένων υπολειμμάτων της θερμικής επεξεργασίας της τροφής επιβεβαιώνεται από το διπλασιασμό και τριπλασιασμό των λευκών αιμοσφαιρίων του αίματος μετά την κατανάλωση ενός μαγειρεμένου φαγητού. Τα λευκά αιμοσφαίρια είναι η πρώτη γραμμή άμυνας και συνολικά ονομάζονται κοινώς «το ανοσοποιητικό σύστημα.»
Όπως επιβεβαιώθηκε από εκατοντάδες έρευνες που αναφέρονται στην αναγνωρισμένου κύρους Εθνική Ακαδημία Επιστημών στο βιβλίο του Εθνικού Συμβουλίου Ερευνών 'Δίαιτα, Διατροφή και ο Καρκίνος': «όλες οι θερμικώς επεξεργασμένες τροφές παράγουν ταχέως μεταλλαξιογόνες και καρκινογόνες ουσίες στα τρόφιμα.»
Οι πρωτεΐνες αρχίζουν να πήζουν και να απαμινώνονται (αλλάζει η χημική τους σύσταση) σε θερμοκρασίες που συνήθως εφαρμόζονται στη θερμική επεξεργασία των τροφίμων και ως αποτέλεσμα να στερούνται θρεπτικής αξίας.
Οι βιταμίνες καταστρέφονται αρκετά γρήγορα κατά τη θερμική επεξεργασία της τροφής.
Τα μεταλλικά συστατικά των τροφίμων (όπως συχνά αποκαλούμε «μέταλλα»), χάνουν ταχέως την οργανική τους σύσταση και επιστρέφουν στη φυσική τους κατάσταση, όπως απαντώνται στο χώμα, στο νερό της θάλασσας και στα πετρώματα και ούτω καθεξής. Σε μια τέτοια κατάσταση είναι άχρηστα και το σώμα συχνά τα μεταστρέφει παράμερα όπου μπορούν να συνδυαστούν με κορεσμένα λίπη και χοληστερόλη στο κυκλοφορικό σύστημα, με αποτέλεσμα το τελευταίο να φράζει όπως όταν ρίχνουμε πλάκα τσιμέντο.
Τα θερμαινόμενα λίπη είναι ιδιαίτερα επιζήμια, επειδή έχουν μεταβληθεί για να σχηματίσουν ακρολεΐνες, ελεύθερες ρίζες και άλλες μεταλλαξιογόνες και καρκινογόνες ουσίες, όπως επιβεβαιώνεται στην εργασία της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών: «Δίαιτα, Διατροφή και ο Καρκίνος.»
Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί, ότι κάθε ωμή/ζωντανή τροφή περιέχει ακριβώς το τέλειο μείγμα πεπτικών ενζύμων ώστε να διασπαστεί πλήρως. Αυτά είναι τα ένζυμα που υπάρχουν σε κάθε ωμή/μη-επεξεργασμένη τροφή. Η φύση στην αέναη διαδικασία τελειότητάς της προορίζει καθετί να είναι πλήρως ανακυκλώσιμο, το αυτό ισχύει και σε ό,τι αποτελεί τροφή, είτε είναι σάρκα, φρούτο, καρπός, πρασινάδα ή λαχανικό, χρειάζεται να αποσυντίθεται και να επιστρέφει στη γη από την οποία προήλθε. Αλλά το μαγείρεμα των τροφίμων μας πάνω από 47 βαθμούς Κελσίου καταστρέφει τα ένζυμα τους, αφήνοντας το σώμα μας να παράγει τα ένζυμα που είναι απαραίτητα για τη χώνεψη.
Υπάρχουν δύο κύρια προβλήματα με αυτή την καταστροφή ενζύμων. Κατ 'αρχάς, το σώμα μας δεν μπορεί να παράγει ένζυμα στο τέλειο μείγμα για να μεταβολίσει την τροφή μας, τόσο ολοκληρωμένα όσο η φύση δημιουργεί ένζυμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα σε λίπη που είναι μόνο μερικώς χωνεμένα, πρωτεΐνες και άμυλα που θα φράξουν τον εντερικό σωλήνα και τις αρτηρίες του σώματός μας. Οι Εσκιμώοι είναι ένα αξιοσημείωτο παράδειγμα αυτού. Η λέξη Εσκιμώος σημαίνει «αυτός που τρώει ωμά.» Αν και ζουν εδώ και αιώνες με μια διατροφή που αποτελείται κυρίως από φάλαινα ή λίπος φώκιας, οι Εσκιμώοι δεν ανέπτυξαν αρτηριοσκλήρωση. Δεν είχαν σχεδόν καμία καρδιακή νόσο ή εγκεφαλικό, και δεν είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση αίματος. Οι δεδομένες διατροφικές τους συνήθειες θα είχαν οδηγήσει σε μια υψηλή συχνότητα εμφάνισης αυτών των ασθενειών, αλλά ακόμα και το ωμό λίπος θα χωνέψει πλήρως από μόνο του αν δεν έχει μαγειρευτεί και τα ένζυμα δεν έχουν καταστραφεί. Από τη στιγμή όμως που κάτι θερμαίνεται πάνω από τους 47 βαθμούς Κελσίου, ακόμη και το καλύτερο ελαιόλαδο να είναι, δεν θα είστε σε θέση να το χωνέψετε, να το αφομοιώσετε πλήρως. Θα φράξει τα εσωτερικά όργανα.
Το πιο σημαντικό, έχει αποδειχθεί ότι το σώμα μας παράγει μια πεπερασμένη ποσότητα ενζύμων καθ' όλη τη διάρκεια ζωής μας. Κάθε μαγειρεμένο φαγητό που τρώμε προκαλεί την παραγωγή ενζύμων που αντλεί από πεπερασμένο απόθεμα μας. Ένα γεύμα που αποτελείται από ωμές/ζωντανές τροφές δεν προκαλεί αυτή την αποστράγγιση.
Συνεπώς, είναι ξεκάθαρο αφενός του πόσο ωφέλιμες είναι οι ωμές/ζωντανές τροφές και αφετέρου ότι οι θερμικώς επεξεργασμένες τροφές είναι νεκρές τροφές και δεν είμαστε δημιουργημένοι για να ευημερούμε βιολογικώς τρώγοντας νεκρές τροφές. Οι θερμικώς επεξεργασμένες τροφές δημιουργούν κουτούς ανθρώπους που αρρωσταίνουν συχνά, έχουν πρόωρους θανάτους και εν γένει χαμηλό προσδόκιμο ζωής.
Για το κάπνισμα γενικά ², ³, ⁴, ⁵, ⁶, ⁷, ⁸, ⁹, ¹⁰, ¹¹
Είναι γνωστό τοις πάση, ότι το κάπνισμα προκαλεί καρκίνο. Το κάπνισμα δεν περιορίζεται μόνο στο κοινό τσιγάρο με την πίσσα, τη νικοτίνη και όλες αυτές τις βλαβερές ουσίες, παρά συμπεριλαμβάνει οτιδήποτε καίγεται, οτιδήποτε καπνίζεται. Η χημική και μοριακή δομή οποιασδήποτε ουσίας που καίγεται/καπνίζεται αυτομάτως μεταβάλλεται σε βλαβερή και εν δυνάμει καρκινογόνο ουσία.
Το ελαιόλαδο είναι μια πλούσια θεραπευτική τροφή με πολλά οφέλη. Όταν όμως το ελαιόλαδο επιδέχεται θερμικής επεξεργασίας (μαγειρεύεται), η χημική του σύσταση μεταβάλλεται τόσο έντονα που φτάνει στο άλλο άκρο, γίνεται δηλαδή μια καρκινογόνα ουσία! Και αυτό συμβαίνει με οτιδήποτε θερμαίνεται πάνω από τους 47 βαθμούς Κελσίου. Όσο πιο πολύ/έντονα θερμαίνεται κάτι τόσο πιο τοξικό/καρκινογόνο γίνεται. Η διαδικασία θερμικής επεξεργασίας της τροφής οδηγεί στη χημική διάσπαση των οργανικών υλών. Ακόμη και αν η διαδικασία θερμικής επεξεργασίας πραγματοποιείται σε ανοικτή ατμόσφαιρα, τα εξωτερικά στρώματα της τροφής κρατούν το εσωτερικό μακριά από το οξυγόνο. Και όπου απουσιάζει το οξυγόνο δημιουργείται περιβάλλον ανάπτυξης βλαβερών μικροοργανισμών. Αυτοί οι οργανισμοί καλούνται αναερόβιοι. Το αντίθετο είναι οι αερόβιοι μικροοργανισμοί. Παντού και πάντοτε υπάρχουν μικροοργανισμοί και βακτήρια, τα αερόβια βακτήρια όμως -αυτά που αναπτύσσονται όπου υπάρχει οξυγόνο- είναι τα ωφέλιμα.
Όλα τα φυσιολογικά κύτταρα χρειάζονται οξυγόνο, τα καρκινικά κύτταρα όμως μπορούν να επιβιώσουν και εκεί όπου δεν υπάρχει οξυγόνο. Αν στερήσετε από κάποιο κύτταρο το 60% του οξυγόνου του αυτό θα μετατραπεί σε καρκινογόνο κύτταρο. Αν του στερήσετε το 35% του οξυγόνου του επί 48 ώρες, τότε δύναται να μετατραπεί σε καρκινογόνο.
Όταν το επίπεδο οξυγόνου του αίματος πέφτει, οι συνθήκες γίνονται ώριμες για τη δημιουργία καρκίνου. Το οξυγόνο αφαιρείται από το αρτηριακό αίμα καθώς αυτό διέρχεται μέσα από το τριχοειδές σύστημα. Εάν το αρτηριακό αίμα είναι ελλιπές σε οξυγόνο ή εάν η ροή του αίματος περιορίζεται από φραγμένες αρτηρίες, τότε οι ιστοί οξυγονωμένοι από τα τελευταία στάδια του τριχοειδούς συστήματος μπορεί να είναι τόσο έντονα στερημένοι οξυγόνου ώστε να γίνουν καρκινικοί. Οι βλάβες των αιμοφόρων αγγείων βοηθούν επίσης την εξάπλωση του καρκίνου σε όλο το σώμα.
Το σύστημα μεταφοράς οξυγόνου από τους πνεύμονες στα κύτταρα μπορεί να διακοπεί σε πολλά σημεία, και έτσι υπάρχουν πολλές ευκαιρίες να μη φτάσει το οξυγόνο στα κύτταρα. Επίσης, υπάρχουν πολλοί τρόποι που τα κύτταρα και τα μιτοχόνδριά τους μπορούν άμεσα να καταστραφούν, μειώνοντας έτσι την ικανότητα των κυττάρων να χρησιμοποιήσουν το οξυγόνο που είναι διαθέσιμο.
Ειδικότερα, για το κάπνισμα της Κάνναβης ⁹, ¹⁰, ¹¹, ¹²
Μια επισκόπηση βιβλιογραφίας του 2012 από το 'Βρετανικό Πνευμονολογικό Ίδρυμα' προσδιόρισε τον καπνό της κάνναβης ως καρκινογόνο και διαπίστωσε επίσης ότι η συνειδητοποίηση του κινδύνου είναι χαμηλή σε σχέση με την υψηλή ευαισθητοποίηση για τους κινδύνους του καπνίσματος, ιδιαίτερα μεταξύ των νεότερων χρηστών. Άλλες παρατηρήσεις περιλαμβάνουν αυξημένο κίνδυνο από κάθε μεμονωμένο τσιγάρο κάνναβης λόγω λήψης μεγάλων δόσεων και κράτημα του καπνού στα πνευμόνια· επίσης υπάρχει έλλειψη έρευνας σχετικά με την επίδραση του καπνού κάνναβης και μόνο λόγω της κοινής ανάμειξης της κάνναβης και καπνού και το συχνό κάπνισμα (κοινού) τσιγάρου από τους χρήστες κάνναβης. Με την κάνναβη υπάρχει χαμηλό ποσοστό εθισμού σε σχέση με τον καπνό και λόγω της επεισοδιακής φύσης της χρήσης κάνναβης σε σύγκριση με το σταθερό συχνό κάπνισμα του (κοινού) τσιγάρου.
Ο καθηγητής Ντέιβιντ Νατ, ειδικός σε θέματα ναρκωτικών στο Ηνωμένο Βασίλειο, επισημαίνει ότι η μελέτη που αναφέρεται από το 'Βρετανικό Πνευμονολογικό Ίδρυμα' έχει κατηγορηθεί τόσο ως «ψευδής συλλογιστική» όσο και ως «λανθασμένη μεθοδολογία». Επιπλέον, σημειώνει ότι άλλες μελέτες έχουν αποτύχει να συνδυάσουν το κάπνισμα κάνναβης με καρκίνο του πνεύμονα, και κατηγορεί το 'Βρετανικό Πνευμονολογικό Ίδρυμα' ότι «κινδυνολογεί πάνω στην κάνναβη».
Από το 2012, υπάρχουν αντικρουόμενα στοιχεία σχετικά με τη συσχέτιση της αύξησης της επίπτωσης του καρκίνου του πνεύμονα και το κάπνισμα κάνναβης. Μια συστηματική ανασκόπηση 19 μελετών αξιολόγησης 1966 - 2006 δεν βρήκε καμία σημαντική συσχέτιση ανάμεσα στο κάπνισμα κάνναβης και την ανάπτυξη του καρκίνου του πνεύμονα παρά τις ενδείξεις των προκαρκινικών ιστοπαθολογικών αλλοιώσεων του βλεννογόνου του αναπνευστικού συστήματος. Ορισμένες μελέτες δείχνουν αυξημένα ποσοστά καρκίνου και άλλες όχι.
Στη μεγαλύτερη μελέτη του είδους της, οι ερευνητές δεν βρήκαν καμία σύνδεση ανάμεσα στον καρκίνο και το κάπνισμα κάνναβης. Ο Ντόναλντ Τάσκιν, ένας πνευμονολόγος στο Πανεπιστήμιο του Λος Άντζελες της Καλιφόρνια, ο οποίος μελέτησε τη μαριχουάνα επί 30 χρόνια, «υπέθεσε ότι υπάρχει μια θετική συσχέτιση μεταξύ του καπνίσματος μαριχουάνας και του καρκίνου του πνεύμονα, και ότι η συσχέτιση αυτή είναι έντονη με βαρύτερη χρήση». Αντ 'αυτού, η μελέτη διαπίστωσε «ουδεμία συσχέτιση, ούτε ακόμα και κάποια εισήγηση προστατευτικού τύπου». Η μελέτη, στην οποία συμμετείχε ένα μεγάλο δείγμα πληθυσμού (1.200 άτομα με καρκίνο σε πνεύμονα, στο λαιμό, ή στο κεφάλι και μια αντίστοιχη ομάδα 1.040 χωρίς καρκίνο) δεν βρέθηκε καμία συσχέτιση ανάμεσα στο κάπνισμα μαριχουάνας και σε αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα, καθώς το ίδιο ισχύει και για καρκίνο κεφαλής και τραχήλου. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι δεν υπάρχει καμία συσχέτιση μεταξύ μακροπρόθεσμης και βραχυπρόθεσμης χρήσης κάνναβης και καρκίνου, δείχνοντας ότι αντιθέτως υπάρχει μια πιθανή θεραπευτική δράση. Εκτεταμένες κυτταρικές μελέτες και μερικές μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι η THC ή (Δ9-τετραϋδροκανναβινόλη) έχει ιδιότητες κατά των όγκων, είτε με την ενθάρρυνση προγραμματισμένου κυτταρικού θανάτου των γενετικά κατεστραμμένων κυττάρων που μπορούν να μετατραπούν σε καρκινικά, είτε περιορίζοντας την ανάπτυξη της παροχής αίματος που τρέφει τους όγκους, ή και τα δύο.
Η Πνευμονική λειτουργία ¹¹, ¹²
Το 2012, μια εικοσαετής μελέτη της πνευμονικής λειτουργίας και της έκθεσης στη μαριχουάνα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι: «η περιστασιακή χρήση (1 «τσιγαριλίκι» την ημέρα επί 7 χρόνια ή 1 «τσιγαριλίκι»/εβδομάδα για 49 χρόνια) της μαριχουάνα για αυτούς ή άλλους σκοπούς δεν μπορεί να σχετίζεται με δυσμενείς επιπτώσεις στην πνευμονική λειτουργία». Κατέληξαν επίσης, στο συμπέρασμα ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν μια ταχεία μείωση της πνευμονικής λειτουργίας με βαριά χρήση, οπότε και κρίνεται απαραίτητο να υπάρξει σύνεση και συγκράτηση στο κάπνισμα μαριχουάνας.»
Μια μελέτη του 2008 διαπίστωσε ότι η ασύμμετρη φυσαλιδώδης πνευμονοπάθεια εμφανίζεται σε καπνιστές μαριχουάνας περίπου 20 χρόνια νωρίτερα από ό,τι σε καπνιστές (κοινού) τσιγάρου. Αν και η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μαριχουάνα προκάλεσε την φυσαλιδώδη νόσο, απέτυχαν να λογοδοτήσουν για συγκεχυμένους παράγοντες (καθώς και οι 10 συμμετέχοντες έχουν ιστορικό καπνίσματος), άρα ο ισχυρισμός ότι η χρήση της κάνναβης είναι το αίτιο απέχει από το να θεωρείται πειστικός.
Η πιο ενδεδειγμένη χρήση; ¹³
Λαμβάνοντας υπ' όψη όλα όσα παρατέθηκαν σε αυτό το άρθρο, θα έκρινε κανείς ότι είναι πιο υγιεινό από κάθε άποψη, να «ψαχνόταν» προς εναλλακτικούς τρόπους χρήσης της κάνναβης αντί του καπνίσματος υπό τη μορφή τσιγάρου.
Οι καλύτερες λοιπόν μέθοδοι, εναλλακτικά του καπνίσματος της κάνναβης, είναι οι ακόλουθες:
- εδώδιμη μορφή
- βάμμα
- λήψη με ατμοποιητή (vaporizer) ή πίπα νερού (water pipe/bong)
Εδώδιμη μορφή
μια ποικιλία «διαστημικών» κέικ
Η λήψη της μαριχουάνα αναμεμιγμένη με κάποια τροφή (συνήθως γλυκό) είναι μια αρκετά ενδεδειγμένη μέθοδος. Τα πιο γνωστά είναι τα «Διαστημικά Κέικ» (Space cakes), όπως και μπισκότα αλλά και όλων των ειδών οι γευστικοί συνδυασμοί.
Βάμμα (tincture)
βάμμα
κάνναβης
Το βάμμα είναι η διαδικασία όπου η μαριχουάνα, όπως και φύλλα του φυτού Salvia divinorum ή κάποια άλλη φυτική ουσία, εμβαπτίζεται σε αλκοόλ. Τα ενεργά συστατικά της κάνναβης διαλύονται με τον εμποτισμό σε αιθανόλη (αλκοόλ). Μια άλλη μέθοδος παρασκευής βάμματος κάνναβης είναι με τη χρήση προπυλενογλυκόλης αντί του αλκοόλ. Αυτή η μέθοδος είναι και η λιγότερο επιβλαβής και ανέρχεται ταχύτατα ως μια από τις πιο ενδεδειγμένες.κάνναβης
Το βάμμα χρησιμοποιείται κατά κόρον στην ποτοποιία αλλά και εν γένει στην παραγωγή βαμμάτων διαφόρων βοτάνων.
Λήψη με Ατμοποιητή (Vaporizer), (water pipe/bong)
Το κάπνισμα της μαριχουάνα με ατμοποιητή ή «πίπα νερού», γνωστή και ως bong, είναι θα λέγαμε μια ηπιότερη μορφή καπνίσματος της μαριχουάνα. Η λειτουργία βασίζεται στη χρήση μιας συσκευής, του ατμοποιητή (vaporizer) ή απλούστερων συσκευών όπως το bong, η αλλιώς 'πίπα νερού' (water pipe). Η μαριχουάνα εισέρχεται από το στόμιο και αφού τη θερμάνουμε έπειτα με τη βοήθεια νερού ψύχει τον καπνό που ανεβαίνει προς τα επάνω. Το θετικό σε αυτή την περίπτωση είναι ότι ο καπνός ψύχεται οπότε δεν υπάρχει θερμική επεξεργασία· κατά δεύτερο, το νερό δρα ως φίλτρο, φιλτράροντας την πίσσα και άλλες επιβλαβείς ουσίες, με αποτέλεσμα μόνο ψήγματα αυτών των ουσιών να φτάνουν στο χρήστη, οπότε κατά συνέπεια περιορίζεται ακόμη περισσότερο η πρόκληση βλαβών στους πνεύμονες, σε σχέση πάντοτε με το κάπνισμα της μαριχουάνα από 'γάρο.Όσο για τους ατμοποιητές (vaporizers) -οι οποίοι είναι πιο εξειδικευμένοι και συνεπώς πιο ακριβές συσκευές- χωρίζονται σε άλλες διαφορετικές κατηγορίες, με διαφορετικές μεθόδους επεξεργασίας της μαριχουάνα.
πίπα νερού (bong) και η λειτουργία της |
Έρευνα, σύνταξη, μετάφραση, απόδοση, επιμέλεια: Γρηγόρης Δεούδης για το preludiance
- δείτε οπωσδήποτε και την ανάρτηση:
Τεράστια οφέλη από τον χυμό της ωμής κάνναβης!
παραπομπές:
¹ Is cooked food good for us?
² Why switch to a living foods diet
³ Πυρόλυση
⁴ Magnet Therapy: An Alternative Medicine Definitive Guide (σελ. 74)
⁵ O2xygen Therapies: A New Way of Approaching Disease (σελ. 192)
⁶ The Prime Cause and Prevention of Cancer - Dr. Otto Warburg
⁷ The Prime Cause and Prevention of Cancer, with two prefaces on prevention - Dr. Otto Warburg
⁸ Enzymes & Enzyme Therapy : How to Jump-Start Your Way to Lifelong Good Health (σελ. 214)
⁹ Chemicals Known to Cause Cancer or Reproductive Toxicity - July 20, 2012
¹⁰ Evidence on the Carcinogenicity of Marijuana Smoke - August 2009
¹¹ Cannabis smoking
¹² Physiological and Psychological Effects of Cannabis: Review of the Research Findings
¹³ Vaporizer
Συντάκτης: Grigoris Deoudis Ετικέτες: αερόβιο, αιθανόλη, αλκοόλ, αναερόβιο, άρθρο, ασύμμετρη φυσαλιδώδης πνευμονοπάθεια, ατμοποιητής, βάμμα, γλυκόλη προπυλενίου, Δ9-τετραϋδροκανναβινόλη, εδώδιμη, ελεύθερες ρίζες, εμβάπτιση, εξατμιστής, ένζυμα, θεραπευτική, κάνναβη, κανναβιδιόλη, κάπνισμα, καπνός, καρκινογόνο, καρκίνος, μελέτη, μαριχουάνα, οινόπνευμα, οξυγόνο, πίπα νερού, πνευμόνας, πνευμόνια, προπυλενογλυκόλη, τοξικό, τροφή, τρόφιμο, τσιγάρο, ωμή τροφή, ωμοφαγία, bong, Salvia divinorum, THC, vaporizer, vapouriser