+Grigoris Deoudis

Σάββατο, Απριλίου 27, 2013

Οι επιστήμονες διερευνούν το μυστήριο ενός φαρμάκου HIV/AIDS με ψυχοτρόπο επίδραση

Κατηγορία: Ειδήσεις

Ο Δρ.
John Schetz
  Για εκείνους που παίρνουν αντιρετροϊκά φάρμακα για το HIV/AIDS, υπάρχει ένα φάρμακο που μπορεί να δώσει ώθηση στο κοκτέιλ: το φάρμακο efavirenz (εφαβιρένζη), στο εμπόριο με την εμπορική ονομασία Stocrin και Sustiva, φαίνεται να έχει μια «τύπου LSD αλληλεπίδραση» με τους υποδοχείς στον εγκέφαλο που ρυθμίζουν τη δραστηριότητα της σεροτονίνης, δείχνει μια μελέτη που παρουσιάστηκε στη Βοστόνη σήμερα (21 Απρ.).

Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί περίπου το ήμισυ των ασθενών που έλαβαν efavirenz κατά τη συνταγογραφούμενη δόση έχουν αναφέρει νευροψυχιατρικές παρενέργειες που περιλαμβάνουν την αυτοκαταστροφική κατάθλιψη, εφιάλτες, άγχος, διαταραχές ύπνου, διαταραχές της συγκέντρωσης, επιθετική συμπεριφορά, παραισθήσεις, παράνοια, ψύχωση και ψευδαισθήσεις. Και μπορεί επίσης να εξηγήσει γιατί τα δισκία efavirenz φέρεται να αλέθονται και και να καπνίζονται από κάποιους νοτιοαφρικανούς ναρκομανείς που αναζητούν ένα παραισθησιογόνο φιξάκι.

Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες σήμερα ζουν με τον ιό HIV/AIDS, και περίπου το 21 τοις εκατό των ατόμων που έχουν μολυνθεί με τον ιό HIV δεν γνωρίζουν ότι έχουν μολυνθεί.

Δουλεύοντας πειραματιζόμενοι με ποντίκια, μια ομάδα με επικεφαλής τον Δρ Τζον Σχέτζ (John A. Schetz), φαρμακολόγο από το 'Κέντρο Υγείας και Επιστημών' στο Πανεπιστήμιο του Βόρειου Τέξας, διαπιστώθηκε ότι το efavirenz ενεργοποιεί τον υποδοχέα σεροτονίνης 5-ΗΤ στον εγκέφαλο, το ίδιο μοριακό σημείο το οποίο διεγείρει και το διαιθυλαμίδιο του λυσεργικού οξέος (LSD). Τα ποντίκια που έλαβαν efavirenz αντέδρασαν με την ίδια διακριτική σύσπαση του κεφαλιού, συμπεριφορά που παρατηρείται όταν τους δίνεται LSD, ενώ τα εκτρεφόμενα ποντίκια χωρίς τον υποδοχέα σεροτονίνης 5-ΗΤ δεν το κάνουν. Και όπως ακριβώς είναι υπό την επήρεια του LSD, τα ποντίκια στα οποία χορηγήθηκε efavirenz ήταν επίσης πολύ λιγότερο θαρραλέα από ό, τι θα αναμενόταν κανονικά όταν είχαν τη δυνατότητα να εξερευνήσουν ένα περιβάλλον γεμάτο με άγνωστα αντικείμενα και μυρωδιές.

Ενώ το efavirenz είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στο να βοηθήσει την καταστολή του ιού της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας, η ψυχοτρόπος δραστικότητά του είναι χαμηλή σε σύγκριση με αυτή του LSD, είπε ο Schetz. Αλλά αν το ενδεχόμενο κατάχρησης του φαρμάκου έχει ως αποτελέσματα την αυξημένη ευχαρίστηση στους χρήστες ναρκωτικών, το αποτέλεσμα δεν θα ήταν μόνο ελλείψεις για τους ασθενείς που το έχουν ανάγκη, αλλά η πιο διαδεδομένη χρήση της φαρμακευτικής αυτής αγωγής θα μπορούσε να ενθαρρύνει την ανάδειξη των στελεχών του HIV που είναι ανθεκτικά στην εφαβιρένζη.

Τα ευρήματα της ομάδας Schetz παρουσιάστηκαν την 21η Απρ. στη Βοστόνη κατά την ετήσια συνεδρίαση της Ομοσπονδίας των Αμερικανικών Εταιρειών Πειραματικής Βιολογίας.

πηγές: latimes, bionews-tx

Μετάφραση, απόδοση, επιμέλεια: Γρηγόρης Δεούδης για το preludiance
Συντάκτης: Grigoris Deoudis Ετικέτες: ειδήσεις, ανοσοανεπάρκεια, αντιρετροϊκό, διαιθυλαμίδιο του λυσεργικού οξέος, εφαβιρένζη, σεροτονίνη, φάρμακο, ψυχοδηλωτικό, ψυχοτρόπο, 5-HT2A, efavirenz, HIV/AIDS, LSD, stocrin, sustiva

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Είπαν για το preludiance ~

14 Δεκεμβρίου 2013: «Συγχαρητηρια ! Και παλι ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ !!!” — Γιώργης Οικονομόπουλος, Νευρολόγος - Ψυχίατρος

31 Μαΐου 2013: «Συγχαρητήρια για όλη την εργασία σας πανω στα Ενθεογόνα ! ΜΠΡΑΒΟ !” — Γιώργης Οικονομόπουλος, Νευρολόγος - Ψυχίατρος

16 Μαΐου 2013:Your blog has a lot of excellent material” — Brad Burge, Διευθυντής Επικοινωνιών της 'Διεπιστημονικής Ένωσης Μελετών στα Ψυχοδηλωτικά' (MAPS)