+Grigoris Deoudis

Σάββατο, Μαρτίου 23, 2013

Ψιλοκυβίνη και Προσωπικότητα

Κατηγορία: Άρθρα

μαγικά μανιτάρια
Psilocybe mexicana
Δημοσιεύτηκε στις 5 Σεπτεμβρίου του 2012 από τον Scott Α. McGreal, MSc.

Η έρευνα στα ψυχοδηλωτικά ρίχνει νέο φως στην βιολογική βάση της προσωπικότητας. Η πρόσφατη έρευνα έχει προτείνει μια συναρπαστική σχέση μεταξύ των αποτελεσμάτων της ψυχοενεργής ουσίας ψιλοκυβίνη και τα γνωρίσματα της προσωπικότητας σχετιζόμενα με την εσωτερική εμπειρία. Η προσωπικότητα φαίνεται να επηρεάζει την απόκριση στην ψιλοκυβίνη και η ψιλοκυβίνη μπορεί να προωθήσει αλλαγές στην προσωπικότητα, γεγονός που υποδηλώνει μια αμφίδρομη σχέση.
Η περαιτέρω έρευνα σε αυτόν τον τομέα θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες γνώσεις σχετικά με τη βάση της ανθρώπινης προσωπικότητας και της δημιουργικότητας.


    Μια ανασκόπηση των μελετών σχετικά με τους παράγοντες που επηρεάζουν την απόκριση στην ψιλοκυβίνη διαπίστωσε ότι μετά από δοσολογία, ο ισχυρότερος προγνωστικός δείκτης των μεταβολών της συνείδησης ήταν η απορρόφηση-ένα χαρακτηριστικό της προσωπικότητας.(Studerus, Gamma, Kometer, και Vollenweider, 2012)

    Η απορρόφηση ορίζεται ως η τάση ενός ατόμου να έχει επεισόδια «ολικής» προσοχής όπου η επίγνωση ενός ατόμου δραστηριοποιείται πλήρως σε οτιδήποτε πέφτει στην αντίληψή του. Ο βαθμός στον οποίο οι άνθρωποι είχαν «μυστικιστικές» εμπειρίες υπό την επήρεια ψιλοκυβίνης σχετιζόταν με την ατομική ροπή τους προς την απορρόφηση. Η απορρόφηση συνδέεται με το ευρύτερο χαρακτηριστικό της προσωπικότητας: δεκτικότητα προς την εμπειρία¹, η οποία αφορά την δεκτικότητα ενός ατόμου σε νέες ιδέες και εμπειρίες.


   «Αυτό που βρήκα ιδιαίτερα ενδιαφέρον ήταν ότι μια άλλη μελέτη σχετικά με την ψιλοκυβίνη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που ποτέ άλλοτε πριν δεν είχαν λάβει την ουσία, παρουσίασαν διαρκή αύξηση του επιπέδου δεκτικότητας στην εμπειρία που ήταν εμφανής περισσότερο από ένα χρόνο αργότερα (MacLean, Johnson, & Griffiths, 2011).»


     Σε αυτή τη μελέτη, οι άνθρωποι που βιώνουν αυτό που οι ερευνητές περιγράφουν ως πλήρης μυστικιστική εμπειρία ανέπτυξαν αυξανόμενη δεκτικότητα στην εμπειρία¹, ενώ όσοι δεν είχαν μια τέτοια εμπειρία δεν είχαν αύξηση σε αυτό τον παράγοντα. Επειδή η απορρόφηση είναι στενά συνδεδεμένη με τη δεκτικότητα στην εμπειρία¹, το γεγονός αυτό δείχνει ότι μπορεί να υπάρχει μια αμφίδρομη σχέση μεταξύ της δεκτικότητας και των μυστικιστικών εμπειριών που σχετίζονται με την ψιλοκυβίνη. Δηλαδή, οι άνθρωποι που είναι πιο δεκτικοί στην εσώτερη εμπειρία τους, είναι πιο πιθανό να έχουν μια μυστικιστική εμπειρία και εκείνοι που έχουν μια μυστικιστική εμπειρία τείνουν ως αποτέλεσμα να γίνουν πιο δεκτικοί.

    Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι ατομικές διαφορές στην απορρόφηση, σχετίζονται με συγκεκριμένους υποδοχείς νευροδιαβιβαστών στους οποίους επιδρούν τα ψυχοδηλωτικά, όπως η ψιλοκυβίνη(Ott, Reuter, Hennig, και Vaitl, 2005) η οποία μπορεί να εξηγήσει γιατί οι άνθρωποι που είναι επιρρεπείς στην απορρόφηση ανταποκρίνονται περισσότερο στην επίδραση της ουσίας. Δεδομένου ότι η ψιλοκυβίνη μπορεί προφανώς να προκαλέσει αυξήσεις στον παράγοντα δεκτικότητα στην εμπειρία¹ σε μερικούς ανθρώπους, φαίνεται πιθανό ότι η εν λόγω ουσία θα μπορούσε να αυξήσει μόνιμα την ευαισθησία αυτών των νευροδιαβιβαστών οδηγώντας σε σχετιζόμενη αλλαγή προσωπικότητας. Αυτό θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από έρευνα.

    Ένα άλλο ενδιαφέρον ερευνητικό ερώτημα αφορά το ποιες επιπτώσεις μπορεί να έχει η αυξανόμενη αυτή δεκτικότητα στην εμπειρία¹. Η δεκτικότητα στην εμπειρία¹ συνδέεται με τη δημιουργικότητα μεταξύ άλλων, γι 'αυτό θα ήταν ενδιαφέρον να εξεταστεί επιστημονικά κατά πόσον η χρήση ψιλοκυβίνης οδηγεί σε μακροπρόθεσμες βελτιώσεις στη δημιουργικότητα ή άλλες πτυχές της συμπεριφοράς, σχετιζόμενες με τη δεκτικότητα στην εμπειρία¹. Στη δεκαετία του 1960 πολλοί δημοφιλείς μουσικοί πειραματίστηκαν με ψυχοδηλωτικά, όπως το LSD και αυτό προφανώς επηρέασε τη μουσική τους. Δυστυχώς, η έρευνα σε αυτές τις ουσίες ετέθη υπό απαγόρευση όλο αυτό το διάστημα και μόνο πρόσφατα έχει υπάρξει μια αναβίωση της επιστημονικής δραστηριότητας σε αυτόν τον τομέα.
Η εν λόγω έρευνα θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάποια ενδιαφέροντα ευρήματα για τη σχέση μεταξύ του εγκεφάλου, της προσωπικότητας και της συνείδηση​​ς.

__________
Παραπομπές
MacLean, K. A., Johnson, M. W., & Griffiths, R. R. (2011). Mystical Experiences Occasioned by the Hallucinogen Psilocybin Lead to Increases in the Personality Domain of Openness. Journal of Psychopharmacology. doi: 10.1177/0269881111420188
Ott, U., Reuter, M., Hennig, J., & Vaitl, D. (2005). Evidence for a common biological basis of the absorption trait, hallucinogen effects, and positive symptoms: Epistasis between 5-HT2a and COMT polymorphisms. American Journal of Medical Genetics Part B: Neuropsychiatric Genetics, 137B(1), 29-32. doi: 10.1002/ajmg.b.30197
Studerus, E., Gamma, A., Kometer, M., & Vollenweider, F. X. (2012). Prediction of Psilocybin Response in Healthy Volunteers. PLoS ONE, 7(2), e30800. doi: 10.1371/journal.pone.0030800
πηγή: psychologytoday

Μετάφραση, απόδοση, επιμέλεια: Γρηγόρης Δεούδης για το preludiance

Δείτε και το βίντεο από τη σχετική παρουσίαση στο TED των αποτελεσμάτων της έρευνας του Δρ. Ρόλαντ Γκρίφιθς: Η Ψιλοκυβίνη και οι Μυστικιστικές Εμπειρίες




¹ Ο όρος Δεκτικότητα στην εμπειρία (Openness to experience) είναι ένας από τους Πέντε Μεγάλους Παράγοντες της προσωπικότητας (Big Five personality traits). Ο παράγων Δεκτικότητα στην εμπειρία χαρακτηρίζει αυτόν που είναι αισθητικά ευαίσθητος, έχει φαντασία, ελεύθερο πνεύμα, διανοούμενος, περίεργος (με την έννοια της διερεύνησης), ανοιχτόμυαλος, καινοτόμος, γνήσιος, έξυπνος.
author: Grigoris Deoudis || article, Psilocybe mexicana, δεκτικότητα στην εμπειρία, προσωπικότητα, Ψιλοκυβίνη, μαγικά μανιτάρια,

Είπαν για το preludiance ~

14 Δεκεμβρίου 2013: «Συγχαρητηρια ! Και παλι ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ !!!” — Γιώργης Οικονομόπουλος, Νευρολόγος - Ψυχίατρος

31 Μαΐου 2013: «Συγχαρητήρια για όλη την εργασία σας πανω στα Ενθεογόνα ! ΜΠΡΑΒΟ !” — Γιώργης Οικονομόπουλος, Νευρολόγος - Ψυχίατρος

16 Μαΐου 2013:Your blog has a lot of excellent material” — Brad Burge, Διευθυντής Επικοινωνιών της 'Διεπιστημονικής Ένωσης Μελετών στα Ψυχοδηλωτικά' (MAPS)