+Grigoris Deoudis

Πέμπτη, Ιουνίου 13, 2013

«Η χειρότερη περίπτωση επιστημονικής λογοκρισίας αφότου η Καθολική Εκκλησία απαγόρευσε τα έργα του Γαλιλαίου»: Οι Επιστήμονες ζητούν να νομιμοποιηθούν τα ναρκωτικά για να είναι δυνατή η σωστή μελέτη των ιδιοτήτων τους

Κατηγορία: Ειδήσεις

preludiance ~
χάπια ecstasy
φωτο: independent
Η απαγόρευση των ψυχοτρόπων ουσιών, όπως η κάνναβη, το MDMA και το LSD, ισοδυναμούν με το «η χειρότερη περίπτωση επιστημονικής λογοκρισίας αφότου η Καθολική Εκκλησία απαγόρευσε τα έργα του Κοπέρνικου και του Γαλιλαίου», όπως είπε ο πρώην σύμβουλος της κυβέρνησης της Μεγάλης Βρετανίας για τα ναρκωτικά, καθηγητής Ντέιβιντ Νατ (David Nutt).

Ο καθηγητής Νατ, ο οποίος απολύθηκε από το γνωμοδοτικό συμβούλιο του Υπουργείου Εσωτερικών για τα ναρκωτικά το 2009, μετά από έντονες διαφωνίες με τους Βρετανούς υπουργούς, δήλωσε ότι οι συμβάσεις του ΟΗΕ για τα ναρκωτικά από τη δεκαετία του 1960 και του 1970 έχουν καθυστερήσει επί 30 χρόνια την ανάπτυξη των «καινοτόμων θεραπειών» για την 'Αγχώδη Μετατραυματική Διαταραχή' (PTSD) και την κατάθλιψη και επίσης, ανέβαλαν την έρευνα σε τομείς της νευροεπιστήμης, όπως η συνείδηση.

Σε ένα έγγραφο που δημοσιεύθηκε εχθές 12 Ιουνίου, με δύο άλλους επιστήμονες στην ιατρική επιθεώρηση 'Η Φύση αναθεωρεί την Νευροεπιστήμη' (Nature Reviews Neuroscience), είπε ότι η πολιτική για τα ναρκωτικά οδηγείται από την «πολιτική και όχι την επιστήμη».

Ο καθηγητής Νατ έφυγε από το Υπουργείο Εσωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας το 2009 αφότου πρότεινε ότι η λήψη της MDMA (ecstasy) ήταν λιγότερο επικίνδυνη από την ιππασία και ότι το αλκοόλ και ο καπνός ήταν πιο επικίνδυνα από πολλά παράνομα ναρκωτικά.

Η κατοχή των ψυχοτρόπων ουσιών, όπως η κάνναβη, το MDMA (ecstasy) και το LSD για επιστημονικούς σκοπούς είναι αυστηρά ελεγχόμενη στο Η.Β. και στις περισσότερες άλλες χώρες, σύμφωνα με τις συμβάσεις του ΟΗΕ που είχαν συμφωνηθεί ως απάντηση στην εμφάνιση της κουλτούρας των ναρκωτικών στη δεκαετία του 1960 και του 1970.

Το να υποβάλει κάποιος αίτηση για μια άδεια από την κυβέρνηση μπορεί να είναι δαπανηρό και χρονοβόρο και πολλοί επιστήμονες έχουν τεθεί εκτός, από μια κουλτούρα «καταστολής» που περιβάλει την επιστήμη που ασχολείται με τις ψυχοτρόπες ουσίες, είπε ο καθηγητής Νατ.

«Οι νόμοι τρομάζουν τους χρηματοδότες και οι περισσότεροι επιστήμονες φοβούνται επειδή σκέφτονται ότι εάν παραβούν το νόμο, μπορεί να συλληφθούν», είπε ο Νατ στην Independent. «Είμαι βέβαιος ότι σε κάποιο σημείο κάποιος θα με συλλάβει. Υπάρχει μια αίσθηση καταστολής σε σημείο που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα προσπαθήσουν να ασχοληθούν με αυτές τις ουσίες.»

Το έγγραφο, το οποίο εκδίδεται για να συμπέσει με τη διάσκεψη της επιστημονικής έρευνας των ψυχοδηλωτικών στο Imperial College του Λονδίνου, δείχνει με στοιχεία ότι η κάνναβη, το MDMA και ψυχοδηλωτικά όπως το LSD και η ψιλοκυβίνη (η ένωση που βρίσκεται στα «μαγικά» μανιτάρια) έχουν ανεξερεύνητα ιατρικά οφέλη και υποστηρίζει ότι η νομοθεσία πρέπει να επικαιροποιηθεί.

Μικρές κλινικές μελέτες του MDMA, το οποίο χρησιμοποιήθηκε αρχικά στις ΗΠΑ στη δεκαετία του 1970 για τη βελτίωση της επικοινωνίας σε συνεδρίες ψυχοθεραπείας, πρότεινε ότι θα μπορούσε να διαδραματίσει έναν πολύ θετικό ρόλο στην αντιμετώπιση των ασθενών με 'Αγχώδη Μετατραυματική Διαταραχή' (PTSD). Οι συντάκτες της εφημερίδας είπαν ότι το φάρμακο θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στο «άγχος κατά το τέλος της ζωής» και έτσι να ολοκληρωθεί η θεραπεία.

Η ιατρική χρήση της μαριχουάνας είναι ήδη νόμιμη σε 17 πολιτείες των ΗΠΑ, και το φάρμακο έχει αποδειχθεί ότι έχει οφέλη, όπως στη μείωση του άγχους και στην ανακούφιση από τον πόνο. Ωστόσο, ο καθηγητής Νατ είπε ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο οι περιορισμοί είχαν μπλοκάρει την ανάπτυξη των θεραπευτικών εφαρμογών για οποιαδήποτε από τα 16 ενεργά συστατικά της κάνναβης.

Εν τω μεταξύ, το LSD είχε ευρέως ερευνηθεί στη δεκαετία του 1950 και του 1960, με περισσότερα από 1.000 έγγραφα που διερευνούσαν τα αποτελέσματα για περισσότερους από 40.000 ασθενείς, με στοιχεία που δείχνουν ότι το φάρμακο θα μπορούσε να είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για τον αλκοολισμό. Όλα αυτά λίγο πριν οι σχετικές με το LSD απαγορεύσεις σε όλο τον κόσμο μπλοκάρουν την περαιτέρω έρευνα.

πηγή: independent



Μετάφραση, απόδοση, επιμέλεια: Γρηγόρης Δεούδης για το preludiance
Συντάκτης: Grigoris Deoudis Ετικέτες: ειδήσεις, ενθεογόνα, ψυχοδηλωτικά, news, ναρκωτικά, κάνναβη, MDMA, LSD, λογοκρισία, Ντέιβιντ Νατ, David Nutt, θεραπεία, Αγχώδη Μετατραυματική Διαταραχή, PTSD, κατάθλιψη, νευροεπιστήμη, συνείδηση, ιατρική επιθεώρηση, ψυχοτρόπες ουσίες, μαγικά μανιτάρια, έρευνα

Είπαν για το preludiance ~

14 Δεκεμβρίου 2013: «Συγχαρητηρια ! Και παλι ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ !!!” — Γιώργης Οικονομόπουλος, Νευρολόγος - Ψυχίατρος

31 Μαΐου 2013: «Συγχαρητήρια για όλη την εργασία σας πανω στα Ενθεογόνα ! ΜΠΡΑΒΟ !” — Γιώργης Οικονομόπουλος, Νευρολόγος - Ψυχίατρος

16 Μαΐου 2013:Your blog has a lot of excellent material” — Brad Burge, Διευθυντής Επικοινωνιών της 'Διεπιστημονικής Ένωσης Μελετών στα Ψυχοδηλωτικά' (MAPS)