+Grigoris Deoudis

Παρασκευή, Ιουνίου 28, 2013

Ημέρα των Ναρκωτικών: Μια γιορτή αποτυχίας!

Κατηγορία: Άρθρα





Γιώργη Οικονομόπουλου, Iατρού
προέδρου του Ελευθεριακού Συνδέσμου Απεξάρτησης (ΕΛΕΥ.ΣΥΝ.Α.)


Σχεδόν έναν αιώνα, μετά την έναρξη της Απαγόρευσης των Ψυχοτρόπων ουσιών -που ονόμασαν “ναρκωτικά” -ξεκινώντας από το ΟΠΙΟ, σήμερα βρισκόμαστε σε μια τραγική κατάσταση, σαν αποτέλεσμα αυτής της Απαγόρευσης. Ο «πόλεμος κατά (δήθεν) των ναρκωτικών» σύρει εκατομμύρια πολίτες1 σε δίκες, βασανιστήρια και φυλακές. Δεκάδες χιλιάδες νεκροί κάθε χρόνο, όχι τόσο από τα “ναρκωτικά”, όσο από τις επιχειρήσεις καταστολής τους2 . Η διαφθορά και η βία, ειδικά στις χώρες παραγωγής και διαμετακόμισης, είναι κάτι το ασύλληπτο και τελικά “τα παράνομα ναρκωτικά είναι σήμερα η Τρίτη κερδοφόρα βιομηχανία στον κόσμο, μετά τα τρόφιμα και το πετρέλαιο και εξ ολοκλήρου στον έλεγχο εγκληματιών”3.

Ο πόλεμος των ναρκωτικών απέτυχε! Και όχι μόνο! Αναπαράγει με τον χειρότερο δυνατό τρόπο, το πρόβλημα που υποτίθεται ότι θέλει να λύσει. Η ζήτηση και η προσφορά όχι μόνο δεν μειώθηκαν αλλά αυξήθηκαν και πολύ περισσότερο αυξήθηκαν οι βλάβες τόσο για τους χρήστες, όσο και για την υπόλοιπη κοινωνία.

Είναι τόσο φανερή η αποτυχία της ακολουθούμενης πολιτικής, που πρόσφατα ο ίδιος ο Jose Insulza,  Γεν. Γραμματέας του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών(OAS), σε αναφορά του με τίτλο “Σενάρια για το πρόβλημα των ναρκωτικών στις χώρες τις Αμερικής 2013-2015”, εξετάζει σοβαρά της αναζήτηση εναλλακτικών πολιτικών από αυτήν της Απαγόρευσης, για να λυθούν οι αρνητικές συνέπειες της. Ήδη από το 2009 οι πρώην πρόεδροι της Βραζιλίας, της Κολομβίας και του Μεξικού(Cardoso, Gaviria, Zedillo) είχαν διακηρύξει ότι “ήρθε η ώρα να σπάσουμε τα ταμπού και να αναζητήσουμε εναλλακτικές στον αποτυχημένο πόλεμο των ναρκωτικών”.

To 2011 η “Παγκόσμια Επιτροπή για τις πολιτικές περί Ναρκωτικών”(Global Commission on Drug Policy), αποτελούμενη εκτός των άλλων και από τον γεν. γραμματέα Η.Ε. Kofi Annan, τους πρ. προέδρους Ελβετίας (Dreifuss), ΗΠΑ (Carter), Χιλής (Lagos), Μεξικού(Fox) και Πολωνίας(Kwasniewski) ζήτησε “θεμελιακές μεταρρυθμίσεις στη ναρκωτική πολιτική, εθνικά και διεθνώς”. Μαζί τους τάχθηκαν και οι τότε πρόεδροι της Κολομβίας(Santos), της Γουατεμάλας(Molina), της Ουρουγουάης(Mujica) και Μεξικού(Calderon).

Το 2013 παρ’ όλη την σφοδρή αντίδραση των απαγορευτών, η πολιτική μείωσης της βλάβης (όχι δίωξη χρήσης και προμήθειας, διαχωρισμός κάνναβης, λειτουργία χώρων υγιεινής χρήσης κ.α.) εφαρμόζεται από όλο και περισσότερες χώρες στον κόσμο. Νομιμοποίηση της ιατρικής κάνναβης έχει γίνει σε 19 πολιτείες των Η.Π.Α. , στον Καναδά, στο Ισραήλ και πρόσφατα στη Γαλλία. Σε 2 πολιτείες των Η.Π.Α. (Washington, Colorado) νομιμοποιήθηκε η ψυχαγωγική χρήση της κάνναβης, ενώ στην Ισπανία και στο Βέλγιο λειτουργούν “Κοινωνικές Λέσχες Κάνναβης”, με νόμιμη προμήθεια (καλλιέργεια) για τα μέλη τους. Τσεχία, Ισπανία, Ελβετία, Ολλανδία, Βέλγιο, Σλοβενία, Γερμανία, Πορτογαλία έχουν μεταρρυθμίσει τη νομοθεσία προς την Απεγκληματοποίηση, Αποποινικοποίηση ή και Ελεγχόμενη Νομιμοποίηση, με όλως θετικά αποτελέσματα: την μείωση των θανάτων, της εγκληματικότητας και της χρήσης.

Ο πόλεμος των ναρκωτικών απέτυχε δημιουργώντας μεγαλύτερη βλάβη από όση θα “προλάμβανε”. Οι νέες πολιτικές μείωσης της βλάβης πρέπει άμεσα να εφαρμοστούν και στη χώρα μας, γιατί είναι παράλογο –και ύποπτο μαζί- να μην γίνεται αντιληπτό από τους νομοθέτες, ότι οι προσεγγίσεις που βασίζονται στην υγεία, φέρνουν καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με την εγκληματογόνα ποινικοποίηση… Να μην γίνεται αντιληπτό ότι η Απαγορευτική Ναρκωτική Πολιτική απέτυχε και ότι όσο συνεχίζεται, θα μεγαλώνουν οι ανθρώπινες τραγωδίες.


1. Σύμφωνα με στοιχεία των σχετικών οργανισμών , πάνω από 250 εκατομμύρια χρήστες στον κόσμο είναι χρήστες ουσιών.
2. Μόνο στο Μεξικό έχουμε 75000 νεκρούς την τελευταία δεκαετία από τις επιχειρήσεις της Αστυνομίας κατά της δράσης συμμοριών.
3. 450 δις δολάρια ετήσιος τζίρος.




Ετικέτες: άρθρα, ναρκωτικά, ψυχοτρόπες ουσίες, ψυχοδηλωτικά, κάνναβη, μαριχουάνα, αποποινικοποίηση

Είπαν για το preludiance ~

14 Δεκεμβρίου 2013: «Συγχαρητηρια ! Και παλι ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ !!!” — Γιώργης Οικονομόπουλος, Νευρολόγος - Ψυχίατρος

31 Μαΐου 2013: «Συγχαρητήρια για όλη την εργασία σας πανω στα Ενθεογόνα ! ΜΠΡΑΒΟ !” — Γιώργης Οικονομόπουλος, Νευρολόγος - Ψυχίατρος

16 Μαΐου 2013:Your blog has a lot of excellent material” — Brad Burge, Διευθυντής Επικοινωνιών της 'Διεπιστημονικής Ένωσης Μελετών στα Ψυχοδηλωτικά' (MAPS)