+Grigoris Deoudis

Τετάρτη, Μαΐου 29, 2013

Υποβοηθούμενη Θεραπεία με Ecstasy για το Κοινωνικό Άγχος;

Κατηγορία: Ειδήσεις



Πρόσφατα ο 'Οργανισμός Ελέγχου Φαρμάκων και Τροφίμων' των ΗΠΑ (FDA) έκανε δεκτή μια καινούργια μελέτη στην οποία ερευνάται κατά πόσο το ναρκωτικό "ecstasy" μπορεί να βοηθήσει ενήλικες αυτιστικούς που πάσχουν από κοινωνικό άγχος.
Υποβοηθούμενη Θεραπεία με Ecstasy για το Κοινωνικό Άγχος; ~ preludiance

Το "ecstasy", επιστημονικά γνωστό ως N-methyl-3,4-methylenedioxyamphetamine (MDMA), στα ελληνικά: N-μεθυλο-3,4-μεθυλενοδιοξυαμφεταμίνη, έχει την φήμη σαν το ναρκωτικό των rave πάρτι ενώ το 1985 καταχωρήθηκε σαν ελεγχόμενη ουσία Παραρτήματος Ι-μια κατηγορία στην οποία περιλαμβάνονται οι πλέον επικίνδυνες και άνευ ιατρικής αξίας ουσίες.

Ωστόσο, στη συνέχεια, αυτή η ίδια ουσία αποτέλεσε αντικείμενο ερευνητικού ενδιαφέροντος επιστημόνων οι οποίοι υπέθεσαν ότι  ενδεχομένως θα μπορούσε να συνεισφέρει στον τομέα της ψυχοθεραπείας.

Γνωστό για τις «ενσυναισθησιογόνες δράσεις» του, το MDMA αποδείχθηκε ότι μειώνει το φόβο συναισθηματικών βλαβών ενώ ταυτόχρονα προάγει το συναίσθημα επιθυμίας επανασύνδεσης με το κοινωνικό περιβάλλον. Επίσης το MDMA παράγει μια αίσθηση ευφορίας μέσω ήπιας μορφής ψευδαισθήσεων.

Παρά το γεγονός ότι το «ecstasy του δρόμου» συχνά περιέχει επικίνδυνες προσμίξεις ξένων ουσιών, οι ερευνητές θεωρούν ότι με την χρήση καθαρού MDMA σε ελεγχόμενες ποσότητες και σε ελεγχόμενο περιβάλον, θα μπορούσε να βοηθήσει ορισμένης κατηγορίας ασθενείς.

«Η μελέτη θα αρχίσει να εφαρμόζεται πειραματικά σε μερικούς μήνες» είπε ο Μπραντ Μπερτζ (Brad Burge), διευθυντής επικοινωνίας της 'Διεπιστημονικής Ένωσης Μελετών στα Ψυχοδηλωτικά' (MAPS).

«Ωστόσο δεν αποκλείεται να καθυστερήσει  ακόμα και έξι μήνες ή και περισσότερο, καθώς  η εξέλιξη  θα εξαρτηθεί  από τον χρόνο  που θα χρειαστεί το  Συμβούλιο Αξιολόγησης του Ιδρύματος να εξετάσει τα αποτελέσματα,  από το διάστημα  που θα απαιτηθεί  για την δημιουργία  σχετικής διαδικτυακής  σελίδας στο Ιατρικό κέντρο UCLA του Χάρμπορ/Ινστιτούτο Βιοϊατρικής Έρευνας στο Λος Άντζελες, πόσο καιρό θα πάρει η διαδικασία πρόσληψης ατόμων, όπως και από άλλους παράγοντες.  Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι θα χρειαστούν από τέσσερις έως οκτώ μήνες.»

Η μελέτη αυτή πρόκειται να ερευνήσει τον βαθμό ασφάλειας και τις θεραπευτικές δυνατότητες, σε μια θεραπεία υποβοηθούμενη με MDMA θεραπεύοντας δώδεκα ενήλικες αυτιστικούς με κοινωνικό άγχος.

«Σε αυτή τη μελέτη θα είναι η πρώτη φορά που θεραπεία υποβοηθούμενη με MDMA ερευνάται σχετικά με το κοινωνικό άγχος σε κλινικό επίπεδο και η πρώτη φορά που εξετάζεται η δυνατότητα να υποστηρίξει ενήλικες που ανήκουν σε όλο το φάσμα του αυτισμού,» είπε ο Burge.

«Το πλήθος των στοιχείων  και οι αναφορές που συλλέχθηκαν από την επιστημονική ερευνήτρια και συνεργάτη της μελέτης, Αλίσια Ντάνφορφ (Alicia Danforth) στο πρόσφατα κατατεθειμένο διδακτορικό της, δείχνουν ότι πραγματικά, υπάρχει τελικά η πιθανότητα να παραχθεί κάποιο όφελος.»

«Η μέχρι σήμερα έρευνα δείχνει επίσης ότι το MDMA είναι αρκετά ασφαλές για χρήση σε κλινική έρευνα,» πρόσθεσε. «Πρόκειται για ένα πολλά υποσχόμενο πεδίο έρευνας και δείχνει την ουσιαστική αλλαγή στην άποψη του κόσμου για το MDMA και άλλες ψυχοδηλωτικές ουσίες.»

Το FDA καταλήγει ότι η μελέτη, «από την μέχρι στιγμής πορεία της, θεωρείται αρκετά πιθανό να προχωρήσει,» αλλά προέβη και σε ορισμένες παρατηρήσεις όσον αφορά στο θέμα της ασφάλειας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι παρόμοια μελέτη έχει ήδη καταλήξει ότι το MDMA θα μπορούσε να προσφέρει βοήθεια σε ασθενείς που πάσχουν από τη διαταραχή μετατραυματικού άγχους.

Μια γυναίκα θύμα βιασμού ανέφερε ότι η συγκεκριμένη ουσία την βοήθησε να αντιμετωπίσει το τραύμα της καθώς της έδωσε την δυνατότητα, όπως είπε: «να ελέγχω τη σκέψη μου και να κατευθύνω την πορεία μου και γενικότερα  να αντιμετωπίζω τις καταστάσεις υπό άλλο πρίσμα.»


πηγή:maps

Μετάφραση, απόδοση: Μαρία Μαρκοπούλου για το preludiance
Επιμέλεια: Γρηγόρης Δεούδης
Ετικέτες: ειδήσεις, ενθεογόνα, κοινωνικό άγχος, social anxiety, ecstasy, MDMA, θεραπεία, ενήλικες, αυτισμό, ψυχοδηλωτικά

Είπαν για το preludiance ~

14 Δεκεμβρίου 2013: «Συγχαρητηρια ! Και παλι ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ !!!” — Γιώργης Οικονομόπουλος, Νευρολόγος - Ψυχίατρος

31 Μαΐου 2013: «Συγχαρητήρια για όλη την εργασία σας πανω στα Ενθεογόνα ! ΜΠΡΑΒΟ !” — Γιώργης Οικονομόπουλος, Νευρολόγος - Ψυχίατρος

16 Μαΐου 2013:Your blog has a lot of excellent material” — Brad Burge, Διευθυντής Επικοινωνιών της 'Διεπιστημονικής Ένωσης Μελετών στα Ψυχοδηλωτικά' (MAPS)