+Grigoris Deoudis

Τρίτη, Μαΐου 14, 2013

Θα μπορούσε να έχει η κάνναβη αντιψυχωσικές ιδιότητες;

Κατηγορία: Ειδήσεις

Εκτός από τις ψυχοδραστικές χημικές ουσίες, η κάνναβη περιέχει συστατικά που μπορεί να έχουν μια προστατευτική επίδραση στις ψυχικές ασθένειες.


Όταν ο Δρ Τιμ Καρλ (Tim Karl), ένας ανώτερος επιστήμονας στο NeuRA, λέει ότι πιστεύει ότι η μαριχουάνα έχει θεραπευτικές δυνατότητες για τη σχιζοφρένεια, ρίχνει βενζίνη σε ένα εύφλεκτο και επίμαχο θέμα.



Η μαριχουάνα - ή κάνναβη, όπως είναι αλλιώς γνωστή - είναι μια αμφιλεγόμενη ουσία, ιδίως υπό το πρίσμα των αποδεικτικών στοιχείων που μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη σχιζοφρένειας σε μερικούς ανθρώπους.

Αλλά η κάνναβη, λέει ο Δρ Καρλ, αποτελείται από δεκάδες χημικά συστατικά που μπορεί να έχουν πολύ διαφορετικές επιπτώσεις στον εγκέφαλο.

Ο Δρ Karl και η ομάδα του ερευνούν ένα συστατικό που ονομάζεται κανναβιδιόλη (cannabidiol στα αγγλ.) ή CBD. Η κανναβιδιόλη θεωρείται ότι μειώνει τις ψυχοδραστικές συνέπειες του πιο γνωστού συστατικού της κάνναβης, της Δ9-τετραϋδροκανναβινόλης (THC).


Η THC (Δ9-τετραϋδροκανναβινόλη) είναι το κύριο δραστικό χημικό συστατικό της κάνναβης, και είναι γνωστό ότι αυξάνει τα ψυχωσικά συμπτώματα σε άτομα με σχιζοφρένεια.

«Εξετάζουμε εάν η κανναβιδιόλη (CBD) έχει απλώς και μόνο την ικανότητα να μπλοκάρει τις επιδράσεις της THC, ή αν έχει μια ανεξάρτητη αντιψυχωσική επίδραση», λέει ο Δρ Καρλ.

«Αν η κανναβιδιόλη (CBD) φαίνεται να έχει αντιψυχωσικές ιδιότητες, πιστεύω ότι θα μπορούσε να έχει και θεραπευτικές δυνατότητες.»




Εμπειρία από πρώτο χέρι


Ο Δρ Καρλ λέει ότι το ενδιαφέρον του για τη σχιζοφρένεια αναπτύχθηκε εν μέρει όταν εργαζόταν στα έκτακτα περιστατικά στην ψυχιατρική κλινική στη Γερμανία, αφότου τελείωσε το λύκειο.

«Είδα ανθρώπους που είχαν ψυχωσικά επεισόδια, ανθρώπους με τάσεις αυτοκτονίας. Ένιωσα βαθιά λύπη για αυτούς, επειδή οι ​​επιλογές τους ήταν τόσο περιορισμένες», λέει.

Αυτοί οι ποντικοί έχουν γενετική προδιάθεση για τη σχιζοφρένεια

Ο Δρ Καρλ είδε από πρώτο χέρι την περιορισμένη αποτελεσματικότητα των φαρμάκων που διατίθενται στους ασθενείς στην ψυχιατρική πτέρυγα - και την ανάγκη να αναπτύξουν πιο αποτελεσματικές εναλλακτικές λύσεις με λιγότερες παρενέργειες.


Ο Δρ. Καρλ θα εργαστεί περισσότερο σε ποντίκια εκτρεφόμενα με έναν γενετικό παράγοντα κινδύνου για τη σχιζοφρένεια, ένα γονίδιο που ονομάζεται νευρεγουλίνη 1 (neuregulin 1 στα αγγλ.) (NRG1). Αυτοί οι ποντικοί είναι ευαίσθητοι στις επιδράσεις της THC με έναν παρόμοιο τρόπο που οι άνθρωποι έχουν γενετική προδιάθεση να βιώσουν ψυχωσικά επεισόδια εάν χρησιμοποιούν κάνναβη κατά την εφηβεία.

Η ομάδα έχει ήδη αρχίσει να εξετάζει τα αποτελέσματα της κανναβιδιόλης (CBD) σε ποντίκια με διάφορες ποικιλίες κάνναβης με διαφορετικό ποσοστό αναλογίας THC προς CBD.

«Αυτή η έρευνα θα μας δείξει εάν συγκεκριμένες ποικιλίες της κάνναβης είναι πιθανότερο σε σχέση με άλλες, να προκαλέσουν τύπου-ψυχωσικά συμπτώματα, με βάση την αναλογία τους THC προς CBD», λέει ο Δρ Καρλ.

Ο Δρ Καρλ λέει ότι αυτή η έρευνα θα διευκρινίσει εάν η κανναβιδιόλη έχει μια προστατευτική επίδραση και συνεπώς τη δυνατότητα να δράσει ως αντιψυχωσικό θεραπευτικό.

Θα κατανοήσουν επίσης καλύτερα τους κινδύνους που συνδέονται με την πρόωρη κατάχρηση κάνναβης και τη διαδραστική φύση των γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων κινδύνου για τη σχιζοφρένεια.

«Δεν πιστεύω ότι η δουλειά μου θα θεραπεύσει τη σχιζοφρένεια, αλλά θα παράσχει περισσότερες γνώσεις σχετικά με τους βιολογικούς μηχανισμούς της διαταραχής και μπορεί να μας βοηθήσει να αναπτύξουμε καλύτερες θεραπείες», λέει.

πηγή: neura.edu.au

Μετάφραση, απόδοση, επιμέλεια: Γρηγόρης Δεούδης για το preludiance
Συντάκτης: Grigoris Deoudis Ετικέτες: ειδήσεις, ψυχοδραστικό, κάνναβη, ψυχικές ασθένειες, NeuRA, μαριχουάνα, σχιζοφρένεια, εγκέφαλο, κανναβιδιόλη, cannabidiol, CBD, Δ9-τετραϋδροκανναβινόλη, THC, ψυχωσικό, αντιψυχωσικό, νευρογουλίνη 1, νευρεγουλίνη, neuregulin 1, NRG1,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Είπαν για το preludiance ~

14 Δεκεμβρίου 2013: «Συγχαρητηρια ! Και παλι ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ !!!” — Γιώργης Οικονομόπουλος, Νευρολόγος - Ψυχίατρος

31 Μαΐου 2013: «Συγχαρητήρια για όλη την εργασία σας πανω στα Ενθεογόνα ! ΜΠΡΑΒΟ !” — Γιώργης Οικονομόπουλος, Νευρολόγος - Ψυχίατρος

16 Μαΐου 2013:Your blog has a lot of excellent material” — Brad Burge, Διευθυντής Επικοινωνιών της 'Διεπιστημονικής Ένωσης Μελετών στα Ψυχοδηλωτικά' (MAPS)