+Grigoris Deoudis

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 13, 2013

Η Ψιλοκυβίνη και οι Ψυχοδηλωτικές Καταστάσεις - Δρ. Ρόμπιν Κάρχαρτ-Χάρις

Κατηγορία: Βίντεο



Σε αυτή την παρουσίαση ο Δρ. Ρόμπιν Κάρχαρτ-Χάρις μας ξεναγεί στον τόσο διαφορετικό κόσμο των ψυχοδηλωτικών και στα όσα μπορούν να προσφέρουν. Το περασμένο έτος, δυο επιστημονικές μελέτες έριξαν περισσότερο φως στον τρόπο που η ψιλοκυβίνη δρα στον εγκέφαλο. Διαπιστώθηκε ότι οι πιο έντονες και πιο μυστικιστικές εμπειρίες με την ψιλοκυβίνη οφείλονταν στη μεγαλύτερη μείωση της ροής του αίματος σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου. Τα ευρήματα από δύο μελέτες που δημοσιεύθηκαν σε επιστημονικά περιοδικά, εντόπισαν περιοχές του εγκεφάλου όπου η δραστηριότητα καταστέλλεται με την ψιλοκυβίνη και δείχνουν ότι η ψιλοκυβίνη βοηθά τους ανθρώπους να βιώνουν τις μνήμες πιο έντονα.


Στην πρώτη μελέτη, δημοσιευθείσα στις 23 Ιανουαρίου 2012 στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (PNAS), σε 30 υγιείς εθελοντές χορηγήθηκε ψιλοκυβίνη με τη μέθοδο τη έγχυσης, καθώς βρίσκονταν μέσα σε σαρωτές μαγνητικού συντονισμού (MRI), οι οποίοι μέτρησαν αλλαγές στη δραστηριότητα του εγκεφάλου. Οι τομογραφίες έδειξαν ότι η δραστηριότητα μειώθηκε σε περιοχές «κόμβου» του εγκεφάλου-περιοχές που είναι ιδιαίτερα καλά συνδεδεμένες με άλλες περιοχές.

Η ένταση των αποτελεσμάτων που αναφέρθηκαν από τους συμμετέχοντες στα πειράματα, συμπεριλαμβανομένων των οραμάτων γεωμετρικών σχημάτων, ασυνήθιστες σωματικές αισθήσεις και διαφοροποιημένη αίσθηση του χώρου και του χρόνου, συσχετίστηκε με μείωση της οξυγόνωσης και της ροής του αίματος σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου.

Από τα πειράματα προέκυψε ότι η ψιλοκυβίνη απενεργοποίησε συγκεκριμένους κόμβους του εγκεφάλου όπως ο οπίσθιος φλοιός προσαγωγίου (Posterior Cingulate Cortex ή PCC). Και αυτό ήταν κάτι που εξέπληξε τους επιστήμονες διότι όπως αναφέρεται από τους χρήστες ψιλοκυβίνης, "οι εμπειρίες με την ψιλοκυβίνη σου διευρύνουν το νου". Υπό την επήρεια ψιλοκυβίνης μειώνεται η ροή του αίματος σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου, ενώ σε άλλες αυξάνεται. Ένα παραστατικό παράδειγμα αυτού είναι σαν να υπάρχει ένας τροχονόμος που ξαφνικά κατευθύνει τα περισσότερα αυτοκίνητα προς δρόμους που ήταν προηγουμένως κλειστοί για το κοινό και εισερχόμενοι σε εκείνους τους δρόμους οι επιβάτες βλέπουν ονειρικά τοπία γεμάτα με έντονα χρώματα, βιώνουν συναισθητικές καταστάσεις και έχουν εμβριθείς ιδέες, βλέποντας το κάθετί με ένα τελείως διαφορετικό τρόπο.

Ή σαν μια ορχήστρα όπου όλοι οι μουσικοί με ποικίλα και διαφορετικά όργανα κάθονται στις θέσεις τους αλλά μόνο ένας αυλός ακούγεται, ώσπου ξαφνικά ο μαέστρος δίνει εντολή και συνοδεύουν μαζί όλοι οι υπόλοιποι μουσικοί, δημιουργώντας μια μουσική πανδαισία.

Αυτά που κάποτε είχαν καταπιεστεί παρέμειναν στο υποσυνείδητο και υπό την επήρεια ψιλοκυβίνης είναι πολύ πιθανό να ξεπηδήσουν και να αποκτήσουν δική τους υπόσταση στον συνειδητό πολύχρωμο κόσμο της ψιλοκυβίνης, σε μια νέα πραγματικότητα.

Σε συνεδρίες ψυχοθεραπείας με ψιλοκυβίνη κατά τη δεκαετία του '50 και του '60, κάποια άτομα είχαν έντονη αναβίωση των περασμένων εμπειριών τους. Και σε κάποιες περιπτώσεις ήταν τόσο έντονες ώστε αισθάνθηκαν ότι ήταν και πάλι παιδιά.

Υπό την επήρεια ψιλοκυβίνης ο νους γίνεται λιγότερο αναλυτικός και λιγότερο λογικός. Αντ' αυτού γίνεται πιο φαντασιακός και ονειρικός, πιο "ρευστός". Οι χρήστες αναφέρουν συχνά τη διάσπαση ή τη διάλυση του Εγώ. Όλα όσα παρακρατούνται καταπιεσμένα από το Εγώ, με την ψιλοκυβίνη δίνεται η ευκαιρία να ξεδιπλωθούν και να ξεδιπλώσουν τους δικούς τους μαγικούς κόσμους σε ένα ατελείωτο ωκεανό ενδοσκόπησης. Αναφέρονται επίσης και ανακλήσεις μνήμης που μπορεί να φέρουν λύπη και στεναχώρια, αναλόγως του πόσα πράγματα κρατά ο καθένας και της ψυχοσύνθεσής του. Αυτό που αξίζει να αναφερθεί όμως, είναι ότι τις περισσότερες φορές οι συνεδρίες ψιλοκυβίνης είναι έντονα διδακτικές. Μαθαίνουμε κάτι για τον εαυτό μας ή βλέπουμε ξανά τις ίδιες εμπειρίες αλλά με τελείως διαφορετική και πιο βαθειά αντίληψη. Όλη αυτή η γνώση ίσως δεν έρθει αμέσως, ίσως χρειαστεί να περάσει κάποιο διάστημα εβδομάδων ή και μηνών. Αναλόγως του προσωπικού υπόβαθρου του καθενός και του τι έχει περάσει στη ζωή του, οι εμπειρίες μπορεί να είναι τρομακτικές, αλλά δεν παύουν να είναι διδακτικές, γι' αυτόν που δύναται να κάνει μια ενδοσκόπηση στον εαυτό του και στη σχέση του με τον κόσμο.
Ετικέτες: ψυχοδηλωτικά, ψιλοκυβίνη, Ρόμπιν Κάρχαρτ-Χάρις, εγκέφαλος, δραστηριότητα, μείωση, σαρωτές μαγνητικού συντονισμού, MRI, γεωμετρικά σχήματα, οπίσθιος φλοιός προσαγωγίου, posterior cingulate cortex,

Είπαν για το preludiance ~

14 Δεκεμβρίου 2013: «Συγχαρητηρια ! Και παλι ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ !!!” — Γιώργης Οικονομόπουλος, Νευρολόγος - Ψυχίατρος

31 Μαΐου 2013: «Συγχαρητήρια για όλη την εργασία σας πανω στα Ενθεογόνα ! ΜΠΡΑΒΟ !” — Γιώργης Οικονομόπουλος, Νευρολόγος - Ψυχίατρος

16 Μαΐου 2013:Your blog has a lot of excellent material” — Brad Burge, Διευθυντής Επικοινωνιών της 'Διεπιστημονικής Ένωσης Μελετών στα Ψυχοδηλωτικά' (MAPS)