+Grigoris Deoudis

Τρίτη, Δεκεμβρίου 10, 2013

LSD, Ηρωίνη, Μαριχουάνα στην έρευνα του εγκεφάλου

Κατηγορία: Ειδήσεις


δυνατότητες LSD, Ηρωίνης, Μαριχουάνα, ελεγχόμενες ουσίες, Ντέιβιντ Νατ - preludiance
Ή μήπως ήρθε η ώρα για τους επιστήμονες
και τους ιατρούς να αλλάξουν τους κανόνες,
ώστε η έρευνα και οι κλινικές θεραπείες
να μπορούν να ακμάσουν;
Χορηγία εικόνας: Pixabay/OpenClips


Γράφει ο Ντέιβιντ Νατ
Οι Δυνατότητες του LSD, της Ηρωίνης, της Μαριχουάνα και Άλλων Ελεγχόμενων Ουσιών στην Έρευνα του Εγκεφάλου.

Φανταστείτε ότι είστε ένας αστρονόμος σε έναν κόσμο όπου το τηλεσκόπιο είχε απαγορευτεί. Αυτό συνέβη ουσιαστικά το 1600, όταν, για πάνω από 100 χρόνια, η Καθολική Εκκλησία απαγόρευσε την πρόσβαση στη γνώση των ουρανών σε μια μάταιη προσπάθεια να σταματήσουν τους επιστήμονες από το να αποδείξουν ότι η γη δεν είναι το κέντρο του σύμπαντος. «Σίγουρα παρόμοια λογοκρισία δεν θα μπορούσε ποτέ να συμβεί σήμερα,» ακούω να λέτε, κι όμως υφίσταται σε σχέση με τη χρήση ψυχοτρόπων ουσιών για τη μελέτη του εγκεφάλου. Απαγορεύεται στους επιστήμονες και τους ιατρούς να μελετήσουν όχι μόνο μερικές αλλά πολλές εκατοντάδες ψυχοτρόπες ουσίες, εξαιτίας παρωχημένων καταστατικών των Ηνωμένων Εθνών που χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1960 και του 1970. Μερικές από τις απαγορευμένες ψυχοτρόπες ουσίες περιλαμβάνουν την κάνναβη, τα ψυχοδηλωτικά και το MDMA (πλέον ευρέως γνωστό ως "ecstasy").


Το πιο αξιοσημείωτο παράδειγμα είναι αυτό του ψυχοδηλωτικού LSD, μια ψυχοτρόπος ουσία που ανακαλύφθηκε τυχαία από τον Ελβετό χημικό Άλμπερτ Χόφμαν, ενώ εργαζόταν για τη φαρμακευτική εταιρεία Sandoz προσπαθώντας να βρει νέες θεραπείες για την ημικρανία. Όταν η ικανότητα του LSD να τροποποιεί τη λειτουργία του εγκεφάλου έγινε εμφανής, ο Χόφμαν και άλλοι συνειδητοποίησαν ότι είχε τεράστιες δυνατότητες ως εργαλείο για τη διερεύνηση και θεραπεία διαφόρων παθήσεων του εγκεφάλου. Τα άμεσα αποτελέσματα του LSD στην τροποποίηση των εγκεφαλικών καταστάσεων προσέφεραν μοναδικές γνώσεις σε καταστάσεις όπως η συνείδηση ​​και η ψύχωση· στις μακροχρόνιες αλλαγές στην αυτογνωσία που δοκιμάστηκε, θεωρήθηκε δυνητικά χρήσιμο για θέματα όπως ο εθισμός. Η φαρμακευτική εταιρεία Sandoz είδε το LSD ως τόσο σημαντικό γεγονός ώστε επέλεξαν να το κάνουν ευρέως διαθέσιμο στους ερευνητές στη δεκαετία του 1950. Οι ερευνητές πραγματοποίησαν πάνω από 1.000 μελέτες εκείνη την εποχή, οι περισσότερες εκ των οποίων απέδωσαν σημαντικά αποτελέσματα. Ωστόσο, τη στιγμή που οι νεαροί Αμερικανοί άρχισαν να χρησιμοποιούν το LSD για ψυχαγωγικούς λόγους —εν μέρει σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον πόλεμο του Βιετνάμ— απαγορεύτηκε. Και απαγορεύτηκε τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε όλο τον κόσμο. Έκτοτε, η έρευνα για την επιστήμη σχετικά με το LSD και τα αποτελέσματά του στον εγκέφαλο έχει σταματήσει. Ωστόσο, έχουμε αρχίσει την επανόρθωση της κατάστασης χρησιμοποιώντας τη μικρότερης δράσης ψυχοδραστική ουσία ψιλοκυβίνη (επίσης γνωστή ως "μαγικά" μανιτάρια). Σε μόλις δύο πειράματα, οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει αξιόλογες και απρόσμενες επιπτώσεις στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα να αρχίσουν μια κλινική δοκιμή στην κατάθλιψη. Άλλοι θεραπευτικοί στόχοι για τα ψυχοδηλωτικά είναι οι αθροιστικές κεφαλαλγίες, η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και ο εθισμός.

Η ουσία που πλήγηκε περισσότερο από αυτή τη λογοκρισία στην επιστημονική έρευνα είναι η κάνναβη. Οι άνθρωποι έχουν χρησιμοποιήσει την κάνναβη ως φάρμακο εδώ και 4.000 χρόνια· το φυτό της κάνναβης περιέχει περίπου 100 ενεργά συστατικά, πολλά από τα οποία είναι πιθανό ότι είναι χρήσιμα φάρμακα. Ωστόσο, επειδή η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών απαγόρευσε την έρευνα για αυτό το φάρμακο το 1962, δεν υπάρχει σχεδόν καμία έρευνα σχετικά με την κάνναβη. Ακόμη και στις ΗΠΑ, σε πολιτείες που έχουν διαθέσει τη φαρμακευτική κάνναβη, εξακολουθεί να είναι παράνομη η έρευνα γι' αυτό το φάρμακο! Για να κάνουν έρευνα σχετικά με την κάνναβη, οι επιστήμονες χρειάζονται ειδική άδεια από την Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών. Αλλά η άδεια κοστίζει τόσο πολύ και παίρνει τόσο πολύ χρόνο για να αποκτηθεί ώστε σχεδόν κανένας Αμερικανός ερευνητής δεν μπόρεσε να ξεκινήσει μια τέτοια μελέτη! Στο Ηνωμένο Βασίλειο, δουλεύω με την ηρωίνη όλη την ώρα, μπορώ να το κάνω αυτό, διότι είναι ένα φάρμακο. Ωστόσο, οι ερευνητές χρειάζονται ειδική άδεια για να εργαστούν με την κάνναβη ή την ψιλοκυβίνη, η οποία είναι πολύ λιγότερο επικίνδυνη από την ηρωίνη!

Η παρούσα περίπτωση λογοκρισίας της επιστημονικής έρευνας είναι η χειρότερη από την εποχή της απαγόρευσης του τηλεσκοπίου! Οι νόμοι, οι οποίοι δεν εισάγουν διακρίσεις μεταξύ επιστημονικής έρευνας και ψυχαγωγικής χρήσης των ψυχοτρόπων ουσιών, είναι ένα κατάλοιπο μιας άλλης εποχής. Οι επιστήμονες εξακολουθούν να χρειάζονται άδεια για να εργαστούν με ποσότητες (συνήθως χιλιοστόγραμμα), που δεν θα έχουν καθόλου επιπτώσεις στον εγκέφαλο, αν ληφθούν για ψυχαγωγικούς σκοπούς. Αυτοί οι νόμοι δεν έχουν καμία αξία ασφαλείας· είναι πολύ απίθανο οι επιστήμονες να πουλήσουν την έρευνά τους, και γιατί να το έκαναν όταν οι χρήστες μπορούν να πάρουν ό,τι θέλουν από τους πλανόδιους εμπόρους ή το Διαδίκτυο; Οι άδειες και η γραφειοκρατία που περιβάλλουν αυτούς τους περιορισμούς μπορούν να αυξήσουν τις δαπάνες έρευνας στο δεκαπλάσιο, περιορίζοντας περαιτέρω τα αποτελέσματα. Είναι καιρός για τους επιστήμονες και τους ιατρούς να αλλάξουν τους κανόνες, ώστε η έρευνα και οι κλινικές θεραπείες να μπορούν να ακμάσουν.

Μετάφραση, απόδοση, επιμέλεια: Γρηγόρης Δεούδης για το preludiance
Συντάκτης: Grigoris Deoudis Ετικέτες: ειδήσεις, news, LSD, ηρωίνη, μαριχουάνα, ελεγχόμενες ουσίες, Ντέιβιντ Νατ, επιστήμονες, έρευνα, ενθεογόνα, ψυχοδηλωτικά

Είπαν για το preludiance ~

14 Δεκεμβρίου 2013: «Συγχαρητηρια ! Και παλι ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ !!!” — Γιώργης Οικονομόπουλος, Νευρολόγος - Ψυχίατρος

31 Μαΐου 2013: «Συγχαρητήρια για όλη την εργασία σας πανω στα Ενθεογόνα ! ΜΠΡΑΒΟ !” — Γιώργης Οικονομόπουλος, Νευρολόγος - Ψυχίατρος

16 Μαΐου 2013:Your blog has a lot of excellent material” — Brad Burge, Διευθυντής Επικοινωνιών της 'Διεπιστημονικής Ένωσης Μελετών στα Ψυχοδηλωτικά' (MAPS)