+Grigoris Deoudis

Κυριακή, Σεπτεμβρίου 15, 2013

Το LSD και άλλα Ψυχοδηλωτικά δεν Συνδέονται με προβλήματα Ψυχικής Υγείας, σύμφωνα με ανάλυση

Κατηγορία: Ειδήσεις

LSD, μαγικά μανιτάρια, ψιλοκυβίνη, μεσκαλίνη, πεγιότ, ψυχικές παθήσεις, προβλήματα
Οι ερευνητές δεν βρήκαν κάποια σύνδεση μεταξύ της χρήσης
των ψυχοδηλωτικών ουσιών και των ψυχικών παθήσεων.
Αντ' αυτού, βρήκαν κάποιες σημαντικές συσχετίσεις
μεταξύ της χρήσης των ψυχοδηλωτικών ουσιών
και λιγότερων προβλημάτων ψυχικής υγείας.
(φωτογραφία © Zerbor/Fotolia)


Η χρήση του LSD, των «μαγικών» μανιταριών, ή του πεγιότ δεν αυξάνει τον κίνδυνο ενός ατόμου να αναπτύξει προβλήματα ψυχικής υγείας, σύμφωνα με μια ανάλυση των πληροφοριών από περισσότερα από 130.000 τυχαία επιλεγμένα άτομα, συμπεριλαμβανομένων 22.000 ανθρώπων που είχαν χρησιμοποιήσει ψυχοδηλωτικά τουλάχιστον μία φορά.

Η ερευνήτρια Teri Krebs και ο κλινικός ψυχολόγος Pal-Ørjan Johansen, από το Νορβηγικό Πανεπιστήμιο της Επιστήμης και της Τεχνολογίας (NTNU) Τμήμα Νευροεπιστημών, χρησιμοποίησαν στοιχεία από μια έρευνα του Εθνικού Συστήματος Υγείας των ΗΠΑ για να διαπιστώσουν ποια ενδεχομένως σύνδεση υπήρχε μεταξύ της χρήσης των ψυχοδηλωτικών ουσιών και των ψυχικών προβλημάτων υγείας, των ψυχικών παθήσεων.

Οι συντάκτες της έκθεσης δεν βρήκαν καμία σχέση μεταξύ της χρήσης των ψυχοδηλωτικών ουσιών και μιας σειράς από προβλήματα ψυχικής υγείας. Αντ' αυτού, βρήκαν κάποιες σημαντικές συσχετίσεις μεταξύ της χρήσης των ψυχοδηλωτικών ουσιών και λιγότερων προβλημάτων ψυχικής υγείας.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση PLOS ONE και είναι ελεύθερα διαθέσιμα στο διαδίκτυο από τις 19 Αυγούστου 2013.




Εξετάζεται η Δυνατότητα Θεραπείας της Ψυχικής Υγείας και των Συμπτωμάτων


Οι ερευνητές βασίστηκαν σε στοιχεία από την Εθνική Έρευνα 2001-2004 των ΗΠΑ για τη χρήση ναρκωτικών και την υγεία, κατά την οποία οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν για τη θεραπεία της ψυχικής υγείας και των συμπτωμάτων, μιας ποικιλίας ψυχικών παθήσεων κατά το παρελθόν έτος. Τα συγκεκριμένα συμπτώματα που εξετάστηκαν ήταν η γενική ψυχολογική δυσφορία, οι αγχώδεις διαταραχές, οι διαταραχές της διάθεσης και η ψύχωση.

Οπλισμένοι με αυτές τις πληροφορίες, οι Krebs και Johansen ήταν σε θέση να εξετάσουν εάν τυχόν υπήρχαν συσχετίσεις μεταξύ της χρήσης ψυχοδηλωτικών ουσιών και γενικών ή ειδικών προβλημάτων ψυχικής υγείας. Δεν βρήκαν κανένα.

«Έχοντας λάβει υπόψη άλλους παράγοντες κινδύνου, την χρόνια χρήση του LSD, της ψιλοκυβίνης, της μεσκαλίνης ή του πεγιότ, ή της χρήσης LSD κατά το παρελθόν έτος, δεν συσχετίστηκαν με υψηλότερο ποσοστό προβλημάτων ψυχικής υγείας ή τη λήψη αγωγής ψυχικής υγείας», λέει ο Johansen.


Θα μπορούσαν τα Ψυχοδηλωτικά να σε ωφελήσουν;


Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η χρόνια χρήση της ψιλοκυβίνης ή της μεσκαλίνης και η χρήση LSD κατά το παρελθόν έτος συσχετίστηκαν με χαμηλότερα ποσοστά σοβαρής ψυχολογικής δυσφορίας. Η χρόνια χρήση του LSD ήταν επίσης σημαντικά σχετιζόμενη με χαμηλότερο ποσοστό θεραπευτικής αντιμετώπισης στα εξωτερικά ιατρεία ψυχικής υγείας και ψυχιατρικών ιατρικών συνταγογραφήσεων.

Ο σχεδιασμός της μελέτης καθιστά αδύνατο να προσδιοριστεί ακριβώς γιατί οι ερευνητές διαπίστωσαν ό,τι βρήκαν.

«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο ότι η χρήση των ψυχοδηλωτικών μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία για ορισμένα άτομα ή ομάδες, ίσως αντισταθμίζεται σε επίπεδο πληθυσμού από μια θετική επίδραση στην ψυχική υγεία σε άλλες χώρες», έγραψαν.

Παρ 'όλα αυτά, «πρόσφατες κλινικές μελέτες έχουν, επίσης, αποτύχει να βρουν αποδεικτικά στοιχεία για τυχόν μόνιμες επιβλαβείς επιδράσεις των ψυχοδηλωτικών», δήλωσαν οι ερευνητές, κάτι που υποστηρίζει την αξιοπιστία των ευρημάτων του PLOS ONE.

Στην πραγματικότητα, λέει η Krebs, «πολλοί άνθρωποι αναφέρουν βαθιά ουσιαστικές εμπειρίες και διαρκή ευεργετικά αποτελέσματα από τη χρήση ψυχοδηλωτικών

«Άλλες μελέτες δεν έχουν βρει αποδείξεις κοινωνικών προβλημάτων ή προβλημάτων υγείας μεταξύ των ανθρώπων που είχαν κάνει χρήση ψυχοδηλωτικών εκατοντάδες φορές σε νομικά προστατευόμενες θρησκευτικές τελετές», προσθέτει ο Johansen.


Ποιο είναι το συμπέρασμα από τη χρήση Ψυχοδηλωτικών;


Τα ψυχοδηλωτικά διαφέρουν από τα περισσότερα άλλα ψυχαγωγικά ναρκωτικά. Οι ειδικοί συμφωνούν ότι τα ψυχοδηλωτικά δεν προκαλούν εθισμό ή καταναγκαστική χρήση, και είναι γνωστό πως δεν βλάπτουν τον εγκέφαλο.

Κατά την αξιολόγηση των ψυχοδηλωτικών, όπως συμβαίνει με κάθε δραστηριότητα, είναι σημαντικό να διατηρήσεις μια αντικειμενική άποψη όλων των αποδεικτικών στοιχείων και να αποφευχθεί η μεροληψία από ανέκδοτες μαρτυρίες, είτε έχουν να κάνουν με βλάβη ή όφελος από αυτές τις ουσίες, λένε οι ερευνητές.

«Οτιδήποτε έχει κάποιες δυνατότητες για αρνητικές επιπτώσεις, αλλά η χρήση των ψυχοδηλωτικών θεωρείται γενικά ότι ενέχει ένα πολύ μικρό κίνδυνο για το άτομο και την κοινωνία,» λέει ο Johansen. «Τα ψυχοδηλωτικά μπορούν να προκαλέσουν προσωρινά συναισθήματα άγχους και σύγχυσης, αλλά ατυχήματα που να οδηγούν σε σοβαρό τραυματισμό λόγω της χρήσης τους είναι εξαιρετικά σπάνια

«Πρώιμες εικασίες ότι τα ψυχοδηλωτικά μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα ψυχικής υγείας βασίστηκαν σε ένα μικρό αριθμό επιστημονικών εκθέσεων και δεν έλαβαν υπόψη ούτε την ευρεία χρήση των ψυχοδηλωτικών ή το σπάνιο ποσοστό των προβλημάτων ψυχικής υγείας του γενικού πληθυσμού», εξηγεί η Krebs.

«Κατά τα τελευταία 50 χρόνια, δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χρησιμοποιήσει ψυχοδηλωτικά και για να ειπωθεί απλά, δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία από μακροχρόνια προβλήματα», καταλήγει.

Και οι δύο ερευνητές είχαν υποστηριχθεί από το Συμβούλιο Ερευνών της Νορβηγίας.

πηγή: sciencedaily

Μετάφραση, απόδοση, επιμέλεια: Γρηγόρης Δεούδης για το preludiance
Συντάκτης: Grigoris Deoudis Ετικέτες: ειδήσεις, ψυχοδηλωτικά, news, LSD, μεσκαλίνη, μαγικά μανιτάρια, ψιλοκυβίνη, πεγιότ, ψυχική υγεία, ανάλυση, έρευνα, επιστημονική,

Είπαν για το preludiance ~

14 Δεκεμβρίου 2013: «Συγχαρητηρια ! Και παλι ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ !!!” — Γιώργης Οικονομόπουλος, Νευρολόγος - Ψυχίατρος

31 Μαΐου 2013: «Συγχαρητήρια για όλη την εργασία σας πανω στα Ενθεογόνα ! ΜΠΡΑΒΟ !” — Γιώργης Οικονομόπουλος, Νευρολόγος - Ψυχίατρος

16 Μαΐου 2013:Your blog has a lot of excellent material” — Brad Burge, Διευθυντής Επικοινωνιών της 'Διεπιστημονικής Ένωσης Μελετών στα Ψυχοδηλωτικά' (MAPS)