+Grigoris Deoudis

Τετάρτη, Αυγούστου 07, 2013

Οι εξελικτικές σχέσεις μεταξύ των ειδών των μαγικών μανιταριών και τι αποκαλύπτουν

Κατηγορία: Ειδήσεις


 
Μανιτάρια Psilocybe semilanceata - Ψιλοκύβη
Μανιτάρια Psilocybe semilanceata
© Josef Hlasek

Τα «μαγικά» μανιτάρια είναι γνωστά για τις «παραισθησιογόνες» ιδιότητες τους. Μέχρι τώρα, λίγα έχουν γίνει γνωστά για την εξελικτική τους ανάπτυξη και με ποιο τρόπο θα έπρεπε να ταξινομηθούν στο Δέντρο Ζωής των μυκήτων. Η νέα έρευνα βοηθά να αποκαλυφθεί το εξελικτικό παρελθόν αυτών των συναρπαστικών μυκήτων που έχουν ευρεία ψυχαγωγική χρήση και επί του παρόντος βρίσκονται υπό έρευνα για μια ποικιλία από ιατρικές εφαρμογές.

Τον 19ο αιώνα, η ανακάλυψη των παραισθησιογόνων μανιταριών ώθησε σε έρευνα για την ταξινόμηση, βιοχημεία και την ιστορική χρήση των μανιταριών. Ο Γκαστόν Γκουζμάν (Gastón Guzmán), παγκόσμια αυθεντία στο γένος Ψιλοκύβη (Psilocybe), άρχισε να μελετά την ταξινόμηση του γένους Ψιλοκύβη στη δεκαετία του 1950. Το 1983, αυτές οι μελέτες κατέληξαν σε μια μονογραφία, η οποία βρίσκεται επί του παρόντος στο στάδιο συνεχούς ενημέρωσης με νέες πληροφορίες, καθώς μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Γκουανταλαχάρα και το Πανεπιστήμιο του Τενεσί συνεργάζονται με τον Guzmán για να ανακαλύψουν με ποιο τρόπο αυτά τα μανιτάρια εξελίχθηκαν. Μερικές από τις τελευταίες έρευνές τους δημοσιεύονται τώρα στη μηνιαία επιστημονική επιθεώρηση Botany.

Χρησιμοποιώντας νέες μοριακές και υπολογιστικές τεχνικές, η ομάδα παρήγαγε την πρώτη πολυγονιδιακή αξιολόγηση της εξελικτικής ανάπτυξης του γένους Ψιλοκύβη, κάτι το οποίο αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την ταξινόμηση και την ονοματοδοσία των «μαγικών» μανιταριών. Προγενέστερες εργασίες έδειξαν ότι τα είδη της Ψιλοκύβης δεν καταγόταν συνήθως από έναν μόνο πρόγονο. Ως αποτέλεσμα, τα παραισθησιογόνα είδη --το γένος Ψιλοκύβη (Psilocybe)-- συνήθως διαχωριζόταν από τους μη παραισθησιογόνους συγγενείς τους (το γένος Deconica). Αλλά αυτή η νέα εργασία, τοποθετεί πλέον τις δύο ξεχωριστές μονοφυλετικές (μονοφυλετικές: αναπτύχθηκαν από ένα μοναδικό πρόγονο) ομάδες σε διαφορετικές οικογένειες. Εντός του γένους Ψιλοκύβη (οικογένεια Hymenogastraceae) και του γένους Deconica (οικογένεια Strophariaceae, Στροφαριοειδή στα ελληνικά), οι συντάκτες έχουν ανακαλύψει διάφορες ισχυρές υπογένιες σχέσεις.


Σύμφωνα με τους συντάκτες και της ανάλυσή τους των διαφόρων μορφολογικών χαρακτηριστικών των μανιταριών, υποδηλώνεται ότι αυτά τα μορφολογικά χαρακτηριστικά δεν αποκτήθηκαν τυπικώς μέσω ενός πρόσφατου μοναδικού κοινού προγόνου και θα πρέπει να έχουν εξελιχθεί ανεξάρτητα ή  θα έχουν υποστεί πολλές εξελικτικές απώλειες, κατά πάσα πιθανότητα για οικολογικούς λόγους. 

Παρ' όλα αυτά, τα είδη του γένους Ψιλοκύβη είναι ενιαία σε κάποιο βαθμό, επειδή έχουν την ψυχοτρόπο ένωση ψιλοκυβίνη και άλλους δευτερογενείς μεταβολίτες ή προϊόντα μεταβολισμού. Οι συντάκτες αναφέρουν ότι τα πρώην είδη Ψιλοκύβης που δεν διαθέτουν αυτούς τους δευτερογενείς μεταβολίτες μπορούν επίσης να βρεθούν σε μανιτάρια του γένους Deconica.
πηγή: sciencedaily



Μετάφραση, απόδοση, επιμέλεια: Γρηγόρης Δεούδης για το preludiance
Συντάκτης: Grigoris Deoudis Ετικέτες: ειδήσεις, ενθεογόνα, ψυχοδηλωτικά, μαγικά μανιτάρια, Ψιλοκύβη, Psilocybe, εξέλιξη, Deconica, Hymenogastraceae, Strophariaceae, Στροφαριοειδή

Είπαν για το preludiance ~

14 Δεκεμβρίου 2013: «Συγχαρητηρια ! Και παλι ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ !!!” — Γιώργης Οικονομόπουλος, Νευρολόγος - Ψυχίατρος

31 Μαΐου 2013: «Συγχαρητήρια για όλη την εργασία σας πανω στα Ενθεογόνα ! ΜΠΡΑΒΟ !” — Γιώργης Οικονομόπουλος, Νευρολόγος - Ψυχίατρος

16 Μαΐου 2013:Your blog has a lot of excellent material” — Brad Burge, Διευθυντής Επικοινωνιών της 'Διεπιστημονικής Ένωσης Μελετών στα Ψυχοδηλωτικά' (MAPS)