+Grigoris Deoudis

Σάββατο, Ιουλίου 13, 2013

Θάνατος έπειτα από κατάποση «μαγικών» μανιταριών σε λήπτη μοσχεύματος καρδιάς

Κατηγορία: Ειδήσεις

θάνατος, κατάποση, μαγικά μανιτάρια, ψιλοκυβίνη, ψιλοκίνη, ψιλοκύβη, preludiance,
 Μια 24χρονη λήπτης μοσχεύματος καρδιάς μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο μετά από μια καρδιακή ανακοπή 2-3 ώρες μετά τη λήψη άγνωστης ποσότητας «μαγικών» μανιταριών. Η ασθενής έλαβε μόσχευμα καρδιάς προ 10 ετών καθώς βρισκόταν στο τελευταίο στάδιο ρευματικής καρδιοπάθειας, ενώ δεν αναφέρθηκαν επιπλοκές μετά τη μεταμόσχευση. Στην τελευταία κλινική αναφορά πριν από το θάνατό της, ήταν καλά χωρίς φυσικούς περιορισμούς.

Έπειτα από 2-3 ώρες όμως μετά την κατανάλωση «μαγικών» μανιταριών, κατέρρευσε. Δεν υπήρξε κάποιος παρευρισκόμενος να εφαρμόσει καρδιοαναπνευστική ανάνηψη και κατά την άφιξή της στο ασθενοφόρο ήταν κυανωτική με απουσία σφυγμού. Με την ανάνηψη, είχε διαλείπουσα επιστροφή της αυτόματης κυκλοφορίας διανθιζόμενη με κοιλιακή μαρμαρυγή/κοιλιακές ταχυκαρδίες/βραδυαρρυθμίες. Η ανάνηψη συνεχίστηκε για 100 λεπτά πριν δηλωθεί εκλιπούσα.

Η αυτοψία επιβεβαίωσε ένα υγιές καρδιακό αλλομόσχευμα (όχι αλλογενής αγγειοπάθεια). Η τοξικολογία του πλάσματος του αίματος αποκάλυψε ένα επίπεδο ψιλοκίνης των 30 mg/L (σύμφωνα με την τοξικότητα από μαγικά μανιτάρια) και περιεκτικότητα σε τετραϋδροκανναβινόλη των 4 mg/L. Δεν εντοπίστηκε αλκοόλ ή άλλα κοινά ναρκωτικά. Η αιτία του θανάτου προσδιορίστηκε με διορισμένους από το δικαστήριο εμπειρογνώμονες να είναι τοξικότητα από ψιλοκίνη.

Υπάρχουν πολλά είδη τοξικών μανιταριών. Η παρούσα έκθεση επικεντρώνεται σε μανιτάρια με παραισθησιογόνα επίδραση του γένους Ψιλοκύβη (Psilocybe). Η ψιλοκυβίνη και η ψιλοκίνη είναι οι δύο κύριες ενώσεις που είναι υπεύθυνες για τα παραισθησιογόνα αποτελέσματα και δρουν ως μερικοί αγωνιστές στους υποδοχείς 5ΗΤ, 5ΗΤ, σε ντοπαμινεργικούς και σε αδρενεργικούς υποδοχείς.


Η ψιλοκυβίνη απορροφάται από τη γαστρεντερική οδό. Η ψυχολογική επίδραση ξεκινά 10-30 λεπτά μετά την κατάποση (με συγκέντρωση 4-6 mg/L στο πλάσμα του αίματος) και διαρκεί για 2-6 ώρες. Η τοξικότητα της ψιλοκυβίνης είναι χαμηλή (LD50= 280 mg/kg σε αρουραίους), ένα άτομο βάρους 60 κιλών θα πρέπει να καταναλώσει μέχρι 17 κιλά φρέσκα μανιτάρια για να φθάσει αυτή τη δόση.

Οι οξείες επιδράσεις περιλαμβάνουν όλα τα συστήματα οργάνων - καρδιαγγειακά (ταχυκαρδία, υπέρταση), νευρολογικά (πονοκέφαλος, σύγχυση, ευφορία, μυϊκή αδυναμία, παραισθήσεις, κρίσεις πανικού), αναπνευστικό (παροδική υποξαιμία), γαστρεντερικό, νεφρικό, οφθαλμικό και αιματολογικό. Μόνο δύο θάνατοι έχουν αναφερθεί στο παρελθόν που σχετίζονται άμεσα με την κατάποση μαγικών μανιταριών. Ο ένας λόγω νευρολογικών επακόλουθων (υπνηλία και σπασμοί) 6-8 ώρες μετά από την κατάποση μιας άγνωστης ποσότητας μαγικών μανιταριών. Η μετά θάνατον τοξικολογία αποκάλυψε πολύ υψηλή συγκέντρωση ψιλοκίνης στο πλάσμα αίματος (4000 mg/L). Λεπτομέρειες για τη δεύτερη περίπτωση είναι λιγοστές. Άλλοι θάνατοι έχουν αναφερθεί ως αποτέλεσμα ατυχημάτων ή αυτοτραυματισμού μετά την κατάποση μανιταριών.


Η αναφερόμενη τοξικότητα ποικίλλει και περιλαμβάνει καρδιαγγειακή τοξικότητα (αρρυθμία, οξέα στεφανιαία σύνδρομα και μυοκαρδιοπάθεια σχετιζόμενη μα κατεχολαμίνες), πολυοργανική ανεπάρκεια και σύνδρομα συμβατά με υπερβολική διέγερση των κατεχολαμινών. Τραυματισμών που σχετίζονται με τις ψυχολογικές επιπτώσεις της δηλητηρίασης από μανιτάρια περιγράφεται επίσης. Δεν υπάρχει διαθέσιμο ειδικό αντίδοτο και η θεραπεία είναι υποστηρικτική. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα ιατρικά στοιχεία, αυτή η περίπτωση θανάτου είναι η πρώτη αναφερόμενη από καρδιακή ανακοπή, λόγω της κατάποσης των μανιταριών ψιλοκύβης. Ο έλεγχος του καρδιακού ρυθμού εξαρτάται από την αλληλεπίδραση ανάμεσα στο συμπαθητικό και παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα. Στο πλαίσιο της μεταμόσχευσης καρδιάς, οι καρδιακοί αδρενεργικοί υποδοχείς παραμένουν άθικτοι μετά την απονεύρωση και γίνονται υπερευαίσθητοι σε εξωγενείς κατεχολαμίνες.
πηγή: wiley



Μετάφραση, απόδοση, επιμέλεια: Γρηγόρης Δεούδης για το preludiance


Σχόλιο preludiance:
Να γιατί είναι απολύτως σημαντικό να μάθουμε να εφαρμόζουμε καρδιοαναπνευστική ανάνηψη. Και να γιατί είναι απολύτως σημαντικό να μην υπερβαίνουμε την προτεινόμενη δοσολογία. Να λειτουργούμε υπεύθυνα δίχως να εκθέτουμε σε κίνδυνο τον εαυτό μας και ως εκ τούτου να μην αμαυρώνεται ο ήδη βεβαρημένος χώρος των ψυχοδηλωτικών.
Το μοτο του Erowid τα περικλείει όλα: Know your Body - Know your Mind - Know your Substance - Know your Source
Να γνωρίζεις σε τι κατάσταση βρίσκεται: το σώμα σου - ο νους σου - η ουσία σου - η πηγή προμήθευσης

Συντάκτης: Grigoris Deoudis Ετικέτες: ειδήσεις, ενθεογόνα, ψυχοδηλωτικά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Είπαν για το preludiance ~

14 Δεκεμβρίου 2013: «Συγχαρητηρια ! Και παλι ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ !!!” — Γιώργης Οικονομόπουλος, Νευρολόγος - Ψυχίατρος

31 Μαΐου 2013: «Συγχαρητήρια για όλη την εργασία σας πανω στα Ενθεογόνα ! ΜΠΡΑΒΟ !” — Γιώργης Οικονομόπουλος, Νευρολόγος - Ψυχίατρος

16 Μαΐου 2013:Your blog has a lot of excellent material” — Brad Burge, Διευθυντής Επικοινωνιών της 'Διεπιστημονικής Ένωσης Μελετών στα Ψυχοδηλωτικά' (MAPS)