+Grigoris Deoudis

Παρασκευή, Μαΐου 02, 2014

Παγκόσμιο Συνέδριο Αγιαχουάσκα 2014

Κατηγορία: Ειδήσεις

παγκόσμιο συνέδριο αγιαχουάσκα 2014
Παγκόσμιο Συνέδριο Αγιαχουάσκα 2014, διοργανώνεται από
το Ίδρυμα ICEERS στην Ίμπιζα της Ισπανίας
 Κατά την τελευταία δεκαετία, το παγκόσμιο ενδιαφέρον στο αγιαχουάσκα έχει εκτιναχθεί στα ύψη. Γνωστό ως «το σπουδαίο φάρμακο» στη Νότια Αμερική, το αφέψημα αγιαχουάσκα παρέμεινε κρυμμένο για αιώνες στις πυκνές ζούγκλες του Αμαζονίου μέχρι την «πρόσφατη» ανακάλυψή του από τον δυτικό κόσμο το 1851.

Γρήγορη προώθηση μέχρι το 2014, και το αγιαχουάσκα, που κάποτε ήταν το αποκλειστικό ενδιαφέρον των εθνογράφων και βοτανολόγων, έχει ολοένα και περισσότερο επιστήσει την προσοχή των επιστημόνων που ενδιαφέρονται για τη διερεύνηση των επιδράσεων των φυτών που αποτελούν το αφέψημα αγιαχουάσκα, τους κινδύνους και τις θεραπευτικές δυνατότητές του. Το όλο κίνημα θυμίζει κάπως τις αρχές της δεκαετίας του 1960, όταν ήταν σε πλήρη εξέλιξη η έρευνα σχετικά με τα ψυχοδηλωτικά, όπως το LSD, για τα οποία πιστευόταν ότι διευκολύνουν την εξερεύνηση της ψυχής με ευεργετικά οφέλη.

Γιατί τώρα; Το αγιαχουάσκα χρησιμοποιείται ευρέως ως ένα θρησκευτικό ιερό μυστήριο από τις εκκλησίες του Santo Daime και União do Vegetal, και οι δύο με έδρα τη Βραζιλία. Καθώς πολλά από τα μέλη της εκκλησίας εγκαταστάθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, με την πάροδο των ετών, η γνώση για το αφέψημα αυτό έχει εισέλθει στη συνείδηση του κοινού, ακόμα και ο Sting μίλησε για την εμπειρία του με το αγιαχουάσκα στο περιοδικό Rolling Stone. Αλλά καθώς απέχει πολύ από ένα ψυχαγωγικό «ναρκωτικό», από πολλούς το φυτό θεωρείται σπουδαίο, ιερό φυτό-δάσκαλος. Όπως είναι φυσικό, καθώς η ευαισθητοποίηση του κοινού έχει αυξηθεί, αντίστοιχο είναι και το ενδιαφέρον των ερευνητών επιστημόνων.

Η Παγκόσμια Διάσκεψη Αγιαχουάσκα του 2014 θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο στην Ίμπιζα της Ισπανίας και σχεδιάζεται η περαιτέρω εκβάθυνση στο δημόσιο διάλογο για το ρόλο του φυτού στην επιστήμη, την ιατρική, τη θεραπεία και τον πολιτισμό φέρνοντας σε επαφή κορυφαίους επιστήμονες, φαρμακολόγους, ανθρωπολόγους, σαμάνους και νομικούς εμπειρογνώμονες από διάφορες χώρες. Το συνέδριο θα καλύψει επίσης τα σοβαρά νομικά, ηθικά ζητήματα καθώς και αυτά της βιωσιμότητας που συνδέονται με το αγιαχουάσκα.

Οι ομιλητές θα περιλαμβάνουν τον Ντένις Μακένα και τους ομοίους του, ο οποίος έχει περάσει περισσότερα από 40 χρόνια στη μελέτη και τη συγγραφή εργασιών στα φαρμακευτικά φυτά, τον Glenn H. Shepard, εθνοβοτανολόγο, ιατρικό ανθρωπολόγο και κινηματογραφιστή· την Anja Loizaga-Velder κλινική ψυχολόγο που ερευνά τις θεραπευτικές δυνατότητες των ψυχοδηλωτικών φυτών, τον Τζόναθαν Οτ και πολλούς άλλους. Τα εργαστήρια (workshops) θα εξερευνήσουν τις τελευταίες επιστημονικές έρευνες σχετικά με το αγιαχουάσκα, τις παραδοσιακές και θρησκευτικές χρήσεις του, τον ρόλο που παίζει η παγκοσμιοποίηση στην κατανάλωσή του και επίσης, τον ρόλο των γυναικών στον κόσμο του αγιαχουάσκα.

Είναι αναγκαίος ένας τέτοιος εφ'όλης της ύλης διάλογος καθώς η χρήση του αγιαχουάσκα συνεχίζει να αυξάνεται. Πολλοί από αυτούς που πίνουν αγιαχουάσκα το κάνουν ως μέσο για την επέκταση των πνευματικών οριζόντων τους· άλλοι το χρησιμοποιούν για να βοηθήσει στην καταπολέμηση της κατάθλιψης και του εθισμού. Καθώς ένα μεγάλο μέρος της λεπτομερούς κλινικής έρευνας εξακολουθεί να είναι απαραίτητη για το αγιαχουάσκα και μεγάλο μέρος αυτής είναι σε εξέλιξη, είναι σαφές ότι το λαϊκό και επιστημονικό ενδιαφέρον βασίζεται στο σημαντικό δυναμικό που το φυτό (στην ουσία πρόκειται για φυτά που χρησιμοποιούνται στο αφέψημα) φαίνεται να έχει για να θεραπεύσει το ανθρώπινο μυαλό, σώμα και πνεύμα.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Παγκόσμιου Συνεδρίου Αγιαχουάσκα 2014.
πηγή: stichtingopen

Μετάφραση, απόδοση, επιμέλεια: Γρηγόρης Δεούδης για το preludiance
Συντάκτης: Grigoris Deoudis. ετικέτες: ειδήσεις, παγκόσμιο συνέδριο, αγιαχουάσκα, 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Είπαν για το preludiance ~

14 Δεκεμβρίου 2013: «Συγχαρητηρια ! Και παλι ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ !!!” — Γιώργης Οικονομόπουλος, Νευρολόγος - Ψυχίατρος

31 Μαΐου 2013: «Συγχαρητήρια για όλη την εργασία σας πανω στα Ενθεογόνα ! ΜΠΡΑΒΟ !” — Γιώργης Οικονομόπουλος, Νευρολόγος - Ψυχίατρος

16 Μαΐου 2013:Your blog has a lot of excellent material” — Brad Burge, Διευθυντής Επικοινωνιών της 'Διεπιστημονικής Ένωσης Μελετών στα Ψυχοδηλωτικά' (MAPS)