+Grigoris Deoudis

Πέμπτη, Απριλίου 03, 2014

Κεταμίνη, μια θεαματική θεραπεία για την κατάθλιψη

Κατηγορία: Ειδήσεις

κεταμίνη, θεαματική, θεραπεία, κατάθλιψη, ειδήσεις,
Η κεταμίνη ανοίγει ένα νέο πεδίο έρευνας σε έναν τομέα
που πάσχιζε να βρει νέες θεραπείες για την κατάθλιψη.
Η κεταμίνη, η παραισθησιογόνος ουσία που πωλείται παράνομα στα πάρτι με την ονομασία Special-K, δίνει άμεσα και «θεαματικά» αποτελέσματα ως μια νέα θεραπεία για την κατάθλιψη, λένε οι γιατροί που διεξήγαγαν την πρώτη δοκιμή στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μερικοί ασθενείς που έχουν αντιμετωπίσει ανίατη κατάθλιψη για δεκαετίες είδαν τα συμπτώματά τους να εξαφανίζονται μέσα σε λίγες ώρες από τη λήψη χαμηλών δόσεων κεταμίνης. Η μικρή δοκιμή σε 28 άτομα, που αναφέρθηκε στην Εφημερίδα της Ψυχοφαρμακολογίας, δείχνει ότι τα οφέλη μπορούν να διαρκέσουν μήνες.

Οι ειδικοί είπαν ότι τα ευρήματα άνοιξαν ένα νέο ολόκληρο πεδίο έρευνας. Η κατάθλιψη είναι συχνή και πλήττει έναν στους 10 ανθρώπους σε κάποια στιγμή στη ζωή τους. Αντικαταθλιπτικά, όπως το Prozac, και συμπεριφορικές θεραπείες βοηθούν ορισμένους ασθενείς, αλλά ένα σημαντικό ποσοστό από αυτούς παραμένουν ανθεκτικοί σε οποιαδήποτε μορφή θεραπείας.

Μια ομάδα στο Ίδρυμα για την Υγεία στην Οξφόρδη που υπάγεται στο βρετανικό ΕΣΥ (NHS), έδωσε σε ασθενείς δόσεις κεταμίνης πάνω από 40 λεπτά μέχρι και έξι φορές. Οι οκτώ έδειξαν βελτίωση στα δηλωθέντα επίπεδα κατάθλιψης, ενώ οι τέσσερις από αυτούς έδειξαν τόσο σημαντική βελτίωση ώστε δεν χαρακτηρίζονταν πλέον ως καταθλιπτικοί.

Κάποιοι ανταποκρίθηκαν μέσα σε έξι ώρες από την πρώτη έγχυση κεταμίνης. Ο επικεφαλής ερευνητής δρ Rupert McShane, δήλωσε: «Είναι πραγματικά συνταρακτικό για μερικούς ανθρώπους, είναι κάτι πραγματικά άξιο προς χρήση στην ψυχιατρική, είναι πραγματικά υπέροχο να το βλέπει κανείς

Και πρόσθεσε: «[Οι ασθενείς] λένε 'Αχ έτσι λοιπόν συνήθιζα να σκέφτομαι'» και οι συγγενείς λένε «έχουμε τον Χ πίσω ξανά». Ο Δρ McShane είπε ότι αυτό περιελάμβανε ασθενείς που ζούσαν με κατάθλιψη επί 20 χρόνια.

Η διάρκεια της επίδρασης είναι ακόμη ένα πρόβλημα. Μερικοί υποτροπιάζουν μέσα σε λίγες μέρες, ενώ άλλοι επωφελούνται για περίπου τρεις μήνες και έκτοτε είχαν επιπλέον δόσεις κεταμίνης.
κεταμίνη, άμεση, θεραπεία, κατάθλιψη, ειδήσεις
Οι δοκιμές της κεταμίνης έδειξαν ότι ακόμη
υπάρχουν σοβαρές παρενέργειες

Υπάρχουν επίσης κάποιες σοβαρές παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένης μία περίπτωσης όπου η παροχή αίματος προς τον εγκέφαλο διεκόπη. Οι γιατροί λένε ότι οι άνθρωποι δεν θα πρέπει να δοκιμάσουν να αυτοθεραπευτούν, λόγω του σοβαρού κινδύνου για την υγεία τους εκτός του νοσοκομειακού περιβάλλοντος.

«Είναι συναρπαστικό, αλλά δεν πρόκειται για μια θεραπεία ρουτίνας, καθώς ο στόχος μας είναι η διατήρηση της απόκρισης από τους ασθενείς ... δεν πρόκειται περί αντικατάστασης του prozac.» Ωστόσο, σαφώς και προσφέρει ένα νέο μεγάλο πεδίο έρευνας σε έναν τομέα που έχει ταλαιπωρηθεί για να βρει νέες θεραπείες για την κατάθλιψη.


‘Χημικό θέμα’

Ο David Taylor, καθηγητής ψυχοφαρμακολογίας στο King College του Λονδίνου, δήλωσε στο BBC: «Σε αυτού του είδους των ασθενών, η αυτόματη υποχώρηση δεν συμβαίνει σχεδόν ποτέ, οι άνθρωποι που πηγαίνουν σε αυτές τις κλινικές είναι στο τέλος της διαδρομής. Και αυτό δείχνει ότι η κατάθλιψη είναι θέμα χημικό, μια κατάσταση που μπορεί να αντιστραφεί με χημικές ουσίες».

«Ο περιοριστικός παράγοντας είναι η πιθανότητα ενοχλητικών αρνητικών ψυχολογικών επιπτώσεων όπως και η οδός χορήγησης - ενδοφλεβίως - που την περιορίζει σε ένα μικρό αριθμό ανθρώπων.» Ο David Taylor συνέχισε λέγοντας πως στο μέλλον οι φαρμακευτικές εταιρείες θα αναπτύξουν μια χημική ουσία που θα έχει τα οφέλη, αλλά χωρίς τις παρενέργειες, και ότι θα μπορούσαν να ληφθούν από κάποια συσκευή εισπνοής.

Το Υπουργείο Εσωτερικών κάνει επαναταξινόμηση της κεταμίνης στο Ηνωμένο Βασίλειο για να ενταχθεί στην κατηγορία ναρκωτικών Β, αν και ήδη χρησιμοποιείται στην ιατρική για τη θεραπεία του πόνου στην πλάτη και ως αναισθητικό.
πηγή: BBC news

Μετάφραση, απόδοση, επιμέλεια: Γρηγόρης Δεούδης για το preludiance
Συντάκτης: Grigoris Deoudis Ετικέτες: ειδήσεις, κεταμίνη, θεαματική, θεραπεία, κατάθλιψη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Είπαν για το preludiance ~

14 Δεκεμβρίου 2013: «Συγχαρητηρια ! Και παλι ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ !!!” — Γιώργης Οικονομόπουλος, Νευρολόγος - Ψυχίατρος

31 Μαΐου 2013: «Συγχαρητήρια για όλη την εργασία σας πανω στα Ενθεογόνα ! ΜΠΡΑΒΟ !” — Γιώργης Οικονομόπουλος, Νευρολόγος - Ψυχίατρος

16 Μαΐου 2013:Your blog has a lot of excellent material” — Brad Burge, Διευθυντής Επικοινωνιών της 'Διεπιστημονικής Ένωσης Μελετών στα Ψυχοδηλωτικά' (MAPS)