+Grigoris Deoudis

Κυριακή, Ιουνίου 30, 2013

Φαρμακευτική Μαριχουάνα σε παιδιά;

Κατηγορία: Ειδήσεις

preludiance ~
 Η δοκιμασία ενός δίχρονου κοριτσιού από το New Jersey πυροδοτεί μια συζήτηση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα νομοθεσία για τη χαλάρωση της ισχύουσας νομοθεσίας περί της μαριχουάνα.

Καθώς όλο και περισσότερες πολιτείες στις ΗΠΑ επιτρέπουν σε σοβαρά αρρώστους να αποκτήσουν νόμιμα μαριχουάνα, ένα νέο ερώτημα γεννάται: Θα πρέπει να επιτραπεί επίσης στα παιδιά η πρόσβαση στην ουσία, η οποία επισήμως εξακολουθεί να είναι παράνομη βάσει του ομοσπονδιακού νόμου;

Το θέμα έχει φτάσει στο απροχώρητο στο New Jersey, όπου η Μέγκαν και ο Brian Wilson προσπαθούν να λάβουν θεραπεία με φαρμακευτική μαριχουάνα για τη δίχρονη κόρη τους Βίβιαν (φωτογραφία), η οποία πάσχει από μία σπάνια, εξουθενωτική μορφή επιληψίας που ονομάζεται σύνδρομο Dravet. Οι Wilson πιέζουν τους πολιτειακούς νομοθέτες για την ψήφιση νόμου που να καθιστά ευκολότερη την πρόσβαση για τους ανηλίκους. Ωστόσο βρίσκονται σε αντίθεση με το τμήμα Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής του New Jersey και τον δύσπιστο Κυβερνήτη της, Chris Christie.


Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία του κράτους των ΗΠΑ, κάθε γιατρός που θέλει να συνταγογραφήσει φαρμακευτική μαριχουάνα σε ένα παιδί πρέπει να έχει βεβαίωση από έναν παιδίατρο και έναν ψυχίατρο. Αυτό είναι μια ιδιαίτερα αποθαρρυντική πρόκληση στο New Jersey, όπου μόνο δύο παιδίατροι έχουν καταχωρηθεί με εκκολαπτόμενο πρόγραμμα ιατρικής μαριχουάνας του κράτους.

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής υποστηρίζει ότι ελάχιστα επιστημονικά στοιχεία είναι διαθέσιμα σχετικά με την αποτελεσματικότητα της μαριχουάνας, ένα επιχείρημα που συνηγορεί προς διαφωνία. Και ο NORML (Εθνικός Οργανισμός για τη Μεταρρύθμιση του Νόμου σχετικά με τη Μαριχουάνα) επισημαίνει ότι σε πολύ λίγα παιδιά σήμερα έχει δοθεί νομική πρόσβαση στην ουσία σε χώρες όπου επιτρέπεται.


«Η πραγματικότητα είναι ότι οι διάφορες ουσίες που συνταγογραφούνται συχνά σε εφήβους (π.χ., Ritalin) δεν είχαν ποτέ δοκιμαστεί στην αγορά σε κλινικό επίπεδο σε νέους ενήλικες και οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των ουσιών αυτών στους νέους ενήλικους χρήστες είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστες,» γράφει ο αναπληρωτής διευθυντής του NORML Paul Armentato. Συγκριτικά, ο ίδιος σημειώνει, «οπωσδήποτε πάνω από 22.000 έγγραφα σχετικά με τη μαριχουάνα εμφανίζονται σε επισκόπηση βιβλιογραφίας.»

Το New Jersey έχει μια από τις αυστηρότερες νομοθεσίες για τη φαρμακευτική μαριχουάνα στις ΗΠΑ, αν όχι την πιο αυστηρή, διότι ο Christie, πρώην Εισαγγελέας των ΗΠΑ, φοβόταν ότι επρόκειτο να γίνει αντικείμενο κατάχρησης από χρήστες μαριχουάνας για ψυχαγωγική χρήση. Κάθε γιατρός που θέλει να συνταγογραφήσει μαριχουάνα για ιατρική χρήση σε ένα παιδί πρέπει να έχει βεβαίωση από έναν παιδίατρο και έναν ψυχίατρο, απαιτήσεις που ορισμένοι θεωρούν ως υπερβολικά επαχθείς. Ένα νομοσχέδιο που εκκρεμεί στο νομοθετικό σώμα θα αντιμετωπίζει τα παιδιά το ίδιο όπως και οι ενήλικες.

Οι ασθενείς με επιληψία, όπως η Vivian Wilson, δικαιούνται να λάβουν νόμιμα κάνναβη. Αλλά, ένα νόμιμο εξωτερικό ιατρείο (Medical Marijuana Dispensary) στο New Jersey περιορίζει τις πωλήσεις τους κατοίκους στο βόρειο τμήμα της πολιτείας. Το μικρό παιδί ζει στο κεντρικό τμήμα.

Οι Wilson δήλωσαν στην εφημερίδα Philadelpjia Inquirer ότι δεν θα δώσουν στην κόρη τους Vivian να καπνίσει την κάνναβη. Αντ' αυτού, θα της τη δώσουν ως εκχύλισμα που μπορεί να ληφθεί με την τροφή. Μια τέτοια σύνθεση είναι διαθέσιμη στο Κολοράντο και την Καλιφόρνια.


Η μαριχουάνα έχει μειώσει τη διάρκεια και την ένταση των κρίσεων που υπέστη ο δεκατετράχρονος Jachson Stormes αφότου οι συμβατικές θεραπείες και η χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο απέτυχαν. Έχει αναπτυξιακά προβλήματα και δεν μπορεί να μιλήσει.

Εάν περισσότερα παιδιά μπορούν να έχουν πρόσβαση σε φαρμακευτική μαριχουάνα, θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια καινούργια αγορά για την αυξανόμενη βιομηχανία, που όπως προβλέπουν οι εκτιμήσεις θα φτάσει τα $3 δισ. δολλάρια το 2014, τα διπλά από αυτό που υπάρχει σήμερα.

πηγή: msn



Μετάφραση, απόδοση, επιμέλεια: Γρηγόρης Δεούδης για το preludiance
Το άρθρο αναδημοσιεύθηκε και από το cannabis hellas
Συντάκτης: Grigoris Deoudis Ετικέτες: ειδήσεις, news, φαρμακευτική μαριχουάνα, παιδιά, επιληψία, νομοθεσία, σύνδρομο Dravet,

Παρασκευή, Ιουνίου 28, 2013

Ημέρα των Ναρκωτικών: Μια γιορτή αποτυχίας!

Κατηγορία: Άρθρα





Γιώργη Οικονομόπουλου, Iατρού
προέδρου του Ελευθεριακού Συνδέσμου Απεξάρτησης (ΕΛΕΥ.ΣΥΝ.Α.)


Σχεδόν έναν αιώνα, μετά την έναρξη της Απαγόρευσης των Ψυχοτρόπων ουσιών -που ονόμασαν “ναρκωτικά” -ξεκινώντας από το ΟΠΙΟ, σήμερα βρισκόμαστε σε μια τραγική κατάσταση, σαν αποτέλεσμα αυτής της Απαγόρευσης. Ο «πόλεμος κατά (δήθεν) των ναρκωτικών» σύρει εκατομμύρια πολίτες1 σε δίκες, βασανιστήρια και φυλακές. Δεκάδες χιλιάδες νεκροί κάθε χρόνο, όχι τόσο από τα “ναρκωτικά”, όσο από τις επιχειρήσεις καταστολής τους2 . Η διαφθορά και η βία, ειδικά στις χώρες παραγωγής και διαμετακόμισης, είναι κάτι το ασύλληπτο και τελικά “τα παράνομα ναρκωτικά είναι σήμερα η Τρίτη κερδοφόρα βιομηχανία στον κόσμο, μετά τα τρόφιμα και το πετρέλαιο και εξ ολοκλήρου στον έλεγχο εγκληματιών”3.

Ο πόλεμος των ναρκωτικών απέτυχε! Και όχι μόνο! Αναπαράγει με τον χειρότερο δυνατό τρόπο, το πρόβλημα που υποτίθεται ότι θέλει να λύσει. Η ζήτηση και η προσφορά όχι μόνο δεν μειώθηκαν αλλά αυξήθηκαν και πολύ περισσότερο αυξήθηκαν οι βλάβες τόσο για τους χρήστες, όσο και για την υπόλοιπη κοινωνία.

Είναι τόσο φανερή η αποτυχία της ακολουθούμενης πολιτικής, που πρόσφατα ο ίδιος ο Jose Insulza,  Γεν. Γραμματέας του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών(OAS), σε αναφορά του με τίτλο “Σενάρια για το πρόβλημα των ναρκωτικών στις χώρες τις Αμερικής 2013-2015”, εξετάζει σοβαρά της αναζήτηση εναλλακτικών πολιτικών από αυτήν της Απαγόρευσης, για να λυθούν οι αρνητικές συνέπειες της. Ήδη από το 2009 οι πρώην πρόεδροι της Βραζιλίας, της Κολομβίας και του Μεξικού(Cardoso, Gaviria, Zedillo) είχαν διακηρύξει ότι “ήρθε η ώρα να σπάσουμε τα ταμπού και να αναζητήσουμε εναλλακτικές στον αποτυχημένο πόλεμο των ναρκωτικών”.

To 2011 η “Παγκόσμια Επιτροπή για τις πολιτικές περί Ναρκωτικών”(Global Commission on Drug Policy), αποτελούμενη εκτός των άλλων και από τον γεν. γραμματέα Η.Ε. Kofi Annan, τους πρ. προέδρους Ελβετίας (Dreifuss), ΗΠΑ (Carter), Χιλής (Lagos), Μεξικού(Fox) και Πολωνίας(Kwasniewski) ζήτησε “θεμελιακές μεταρρυθμίσεις στη ναρκωτική πολιτική, εθνικά και διεθνώς”. Μαζί τους τάχθηκαν και οι τότε πρόεδροι της Κολομβίας(Santos), της Γουατεμάλας(Molina), της Ουρουγουάης(Mujica) και Μεξικού(Calderon).

Το 2013 παρ’ όλη την σφοδρή αντίδραση των απαγορευτών, η πολιτική μείωσης της βλάβης (όχι δίωξη χρήσης και προμήθειας, διαχωρισμός κάνναβης, λειτουργία χώρων υγιεινής χρήσης κ.α.) εφαρμόζεται από όλο και περισσότερες χώρες στον κόσμο. Νομιμοποίηση της ιατρικής κάνναβης έχει γίνει σε 19 πολιτείες των Η.Π.Α. , στον Καναδά, στο Ισραήλ και πρόσφατα στη Γαλλία. Σε 2 πολιτείες των Η.Π.Α. (Washington, Colorado) νομιμοποιήθηκε η ψυχαγωγική χρήση της κάνναβης, ενώ στην Ισπανία και στο Βέλγιο λειτουργούν “Κοινωνικές Λέσχες Κάνναβης”, με νόμιμη προμήθεια (καλλιέργεια) για τα μέλη τους. Τσεχία, Ισπανία, Ελβετία, Ολλανδία, Βέλγιο, Σλοβενία, Γερμανία, Πορτογαλία έχουν μεταρρυθμίσει τη νομοθεσία προς την Απεγκληματοποίηση, Αποποινικοποίηση ή και Ελεγχόμενη Νομιμοποίηση, με όλως θετικά αποτελέσματα: την μείωση των θανάτων, της εγκληματικότητας και της χρήσης.

Ο πόλεμος των ναρκωτικών απέτυχε δημιουργώντας μεγαλύτερη βλάβη από όση θα “προλάμβανε”. Οι νέες πολιτικές μείωσης της βλάβης πρέπει άμεσα να εφαρμοστούν και στη χώρα μας, γιατί είναι παράλογο –και ύποπτο μαζί- να μην γίνεται αντιληπτό από τους νομοθέτες, ότι οι προσεγγίσεις που βασίζονται στην υγεία, φέρνουν καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με την εγκληματογόνα ποινικοποίηση… Να μην γίνεται αντιληπτό ότι η Απαγορευτική Ναρκωτική Πολιτική απέτυχε και ότι όσο συνεχίζεται, θα μεγαλώνουν οι ανθρώπινες τραγωδίες.


1. Σύμφωνα με στοιχεία των σχετικών οργανισμών , πάνω από 250 εκατομμύρια χρήστες στον κόσμο είναι χρήστες ουσιών.
2. Μόνο στο Μεξικό έχουμε 75000 νεκρούς την τελευταία δεκαετία από τις επιχειρήσεις της Αστυνομίας κατά της δράσης συμμοριών.
3. 450 δις δολάρια ετήσιος τζίρος.




Ετικέτες: άρθρα, ναρκωτικά, ψυχοτρόπες ουσίες, ψυχοδηλωτικά, κάνναβη, μαριχουάνα, αποποινικοποίηση

Δευτέρα, Ιουνίου 24, 2013

Η Φαρμακολογική Δράση των μη-Ψυχοδραστικών Κανναβινοειδών

Κατηγορία: Βιβλιοθήκη

 Η κάνναβη παρέχει ιδιαίτερα εύπεπτη σφαιρική πρωτεΐνη, η οποία είναι ισορροπημένη για όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Η κάνναβη αποτελεί την ιδανική αναλογία των ωμέγα-6 έως ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η κάνναβη είναι η μόνη γνωστή πηγή των βασικών κανναβινοειδών οξέων. Είναι σαφές ότι τα 7 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα επωφελούνταν από την πρόσβαση στην κάνναβη ως μια μοναδικά λειτουργική τροφή.
Υπάρχει ανάγκη για πρότυπα ποιότητας, έτσι ώστε τα εργαστήρια να μπορούν να εστιάσουν στις πολύπλοκες συνεργιστικές αλληλεπιδράσεις 525 μορίων, που περιλαμβάνουν πάνω από 80 κανναβινοειδή, μια μοναδική σειρά από τερπένια, ισορροπημένα απαραίτητα λιπαρά οξέα και την μοναδικά εύπεπτη φυτική πρωτεΐνη εδεστίνη (edestin).


Το κεντρικό θεραπευτικό μοντέλο της δυτικής ιατρικής είναι η πενικιλίνη. Η μοναδική της δράση είναι να εμποδίσει τη σύνθεση των κυτταρικών τοιχωμάτων, τα οποία είναι μοναδικά στα βακτήρια και συνεπώς δεν βλάπτουν άμεσα το άτομο με πνευμονία. Η δυτική ιατρική βρίσκει πολύ δύσκολο αν όχι αδύνατο να προσπαθήσει να κατανοήσει τις ποικίλες δράσεις της Κανναβιδιόλης.


Τα 10.000 χρόνια των πολιτισμικών πρακτικών αφορούν στην ξήρανση, στη συνέχεια θέρμανση της κάνναβης για να πραγματοποιηθεί μια σχεδόν πλήρης αποκαρβοξυλίωση του οξέως της τετραϋδροκανναβινόλης (THC-a) σε THC (τετραϋδροκανναβινόλη). Η δημιουργία τεράστιων ποσοτήτων THC συνδυάζεται με τη σύσταση μιας ψυχοτρόπου παρενέργειας που έχει ένα περιορισμό δόσης των 10 mg δευτερεύουσα στη διέγερση του υποδοχέα CB1. Η έρευνα που διεξήχθη στο Bethesda του Maryland οδήγησε στην Πατέντα 6.630.507 που πραγματοποιήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής από το 2003 και δείχνει ότι η έλλειψη της ψυχο-δραστηκότητας στην CBD επιτρέπει δόσεις που είναι 100-200 φορές μεγαλύτερες από την ανεκτή δόση της THC. Η διατυπωμένη 'αποτελεσματική από του στόματος δοσολογία για τον άνθρωπο είναι 20 mg/kg σωματικού βάρους' και απαιτεί μια σημαντική ποσότητα κάνναβης. Η απλούστερη προσέγγιση είναι να καταναλώνουμε το τρίχρωμο πλήρως ώριμο λουλούδι μαζί με φύλλα 80-ημερών. Οι αποκρίσεις των ασθενών του Δρ. Κόρτνι έχουν ξεπεράσει κάθε προσδοκία.

Ιστορικά, η διαιτητική χρήση του συνόλου του ακατέργαστου (ωμού) φυτού κάνναβης μας δείχνει 34 εκατομμύρια χρόνια εξέλιξης της κάνναβης. Οι νευροδιαβιβαστές λιπιδίων προηγήθηκαν της κάνναβης πριν από δισεκατομμύρια χρόνια. Τα 4 δισεκατομμύρια χρόνια ανάπτυξης των νευροδιαβιβαστών λιπιδίων όχι μόνο ρύθμιζαν την διαχείριση των πόρων στις πιο πρωτόγονες μορφές ζωής, αλλά είχαν κεντρική θέση στην πρώιμη ρύθμιση του αυτοκρινούς και παρακρινούς της κυτταρικής λειτουργίας. Κατά τον Δρ. Ουΐλιαμς Κόρτνι (Dr. Williams Courtney) η αλληλοπαρεμβολή του αυτοκρινούς ήταν το αναγκαίο προηγούμενο για συμβίωση, κατόπιν, οι πολυκύτταρες μορφές ζωής. Ειδικά επί των ιστών ή στη ρύθμιση του παρακρινούς συμπλέγματος είναι ο τομέας των νευροδιαβιβαστών λιπιδίων και είναι η διαδρομή προς την κατανόηση της απίστευτης ποικιλίας λειτουργιών που μόλις τώρα αρχίζουν να γίνονται κατανοητές. Ενώ η αντίληψη και οι δημοσιεύσεις μας από αυτές τις φυσιολογικές ιδιότητες είναι καινούργιες, οι πρωτοφανείς ευεργετικές επιπτώσεις υπήρχαν στο χθες, το περασμένο έτος, αν όχι εκατοντάδες εκατομμύρια με δισεκατομμύρια χρόνια πριν.
 

Στον ακόλουθο πίνακα και πιο κάτω στο κείμενο, αναφέρονται τα σημαντικά οφέλη της φαρμακευτικής δράσης των μη-ψυχοτρόπων κανναβινοειδών και ο προτεινόμενος μηχανισμός δράσης τους.


preludiance ~


CBD: κανναβιδιόλη (cannabidiol)
Αγγειοχαλαρωτικό (vasorelaxant) -> PPARγ(+)
Αγχολυτικό (anxiolytic) -> CB1(+)5-HT1A(+)
Αναλγητικό (analgesic) -> TRPV1(+)
Ανοσοκατασταλτικό (immunosuppressive) -> T-cells↓
Αντι-εκκριτικό εντέρου (intenstinal anti-prokinetic) -> Ca1(-)FAAH↓
Αντι-φλεγμονώδες (anti-inflammatory) -> TNF-a↓ Λήψη Αδενοσίνης↓
Αντιβακτηριακό (antibacterial)
Αντιεμετικό (antiemetic)
Αντιεπιληπτικό (antiepileptic) -> [Ca2+]
Αντιισχαιμικό (anti-ischemic) -> 5-HT1A(+)
Αντικαρκινικό (anticancer) -> [Ca2+]1↑ ROS↑ CB2(+) Id-1↓
Αντιπολλαπλασιαστικό (antiproliferative) -> [Ca2+]1↑ ROS↑ CB2(+) Id-1↓
Αντισπασμωδικό (antispasmodic)
Αντιψυχωσικό (antipsychotic) -> TRPV1(+)
Νευροπροστατευτικό (neuroprotective) -> [Ca2+]1
Αντιδιαβητικό (antidiabetic)
Αντιψωριακό (antipsoriatic)
Οστά: τόνωση (bone-stimulant)

CBC: κανναβιχρωμένιο (cannabichromene)
Αναλγητικό (analgetic)
Αντι-φλεγμονώδες (anti-inflammatory)
Αντιμικροβιακό (antimicrobial)
Αντιπολλαπλασιαστικό (antiproliferative)
Οστά: τόνωση (bone-stimulant)

CBDV: κανναβιδιβαρίνη (cannabidivarin)
Οστά: τόνωση (bone-stimulant)

CBG: κανναβιγερόλη (cannabigerol)
Αντιβακτηριακό (antibacterial)
Αντιπολλαπλασιαστικό (antiproliferative)
Οστά: τόνωση (bone-stimulant)

Δ9-THCa: τετραϋδροκανναβινολικό οξύ (tetrahydrocannabinolic acid)
Αντιπολλαπλασιαστικό (antiproliferative)
Αντισπασμωδικό (antispasmodic)

Δ9-THCv: τετραϋδροκανναβιβαρίνη (tetrahydrocannabivarin)
Ανορεκτικό (anorectic) -> CB1(-)
Αντιεπιληπτικό (antiepileptic) -> CB1(-) GABA↓
Οστά: τόνωση (bone-stimulant)




Γρηγόρης Δεούδης για το preludiance
Συντάκτης: Grigoris Deoudis Ετικέτες: βιβλιοθήκη, κάνναβη, φαρμακολογία, δράση, ψυχοδραστικό, κανναβινοειδή, πίνακας, κανναβιδιόλη, εδεστίνη, THC-a, THC

Κυριακή, Ιουνίου 23, 2013

Φαρμακευτική Κάνναβη: Τα Σημαντικά Οφέλη των ακατέργαστων (ωμών) φύλλων και μπουμπουκιών του φυτού

Κατηγορία: Ειδήσεις

medical cannabis raw leaves photo copyright © preludiance
Ακατέργαστα ωμά φύλλα κάνναβης σε σαλάτα
εικόνα: preludiance
 Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, ότι το φυτό κάνναβη δεν είναι τίποτα περισσότερο πάρα μια ψυχοτρόπος ουσία για ευφορικά «ταξίδια», σε ακατέργαστη μορφή, τα φύλλα και τα μπουμπούκια της μαριχουάνα στην πραγματικότητα περιέχουν μια μη-ψυχοδραστική, αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη και αντικαρκινική θρεπτική ένωση γνωστή ως κανναβιδιόλη (cannabidiol ή CBD), η οποία αποδεικνύεται ότι είναι μια τροφή-θαύμα «υπερτροφή» ("superfood") ικανή για πρόληψη και αντιστροφή μιας σειράς από χρόνιες ασθένειες.







Αν και ίσως δεν έχετε ακούσει πολλά γι 'αυτή, η κανναβιδιόλη (στα αγγλικά cannabidiol ή CBD βρίσκεται στο φυτό κάνναβη (μαριχουάνα) - παρεμπιπτόντως, η κάνναβη είναι ουσιαστικά ένα εδώδιμο φυτό - είναι μια εξαιρετικά φαρμακευτική ουσία με μοναδικές δυνατότητες ρύθμισης του ανοσοποιητικού. Δεδομένου ότι το ανθρώπινο σώμα περιέχει ήδη ένα ενσωματωμένο ενδογενές σύστημα κανναβινοειδών, γνωστό ως ενδοκανναβινοειδές σύστημα, το οποίο είναι πλήρες, με υποδοχείς κανναβινοειδών, εισάγοντας CBD από το φυτό κάνναβη μπορεί να βοηθήσει στην ομαλοποίηση των λειτουργιών στο ανθρώπινο σώμα, συμπεριλαμβανομένης της επικοινωνίας των κυττάρων και της εύρυθμης λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ο τρόπος με τον οποίο δρα η κανναβιδιόλη (CBD) είναι ότι γεφυρώνει το χάσμα της νευρομετάδοσης στο κεντρικό νευρικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου, παρέχοντας ένα αμφίδρομο σύστημα επικοινωνίας που ολοκληρώνει ένα θετικό «βρόχο ανάδρασης,» σύμφωνα με τον Δρ Γουίλιαμ Κόρτνι (Dr. William Courtney), έναν ιατρό εμπειρογνώμονα στη φαρμακευτική μαριχουάνα και ιδρυτή του 'Cannabis International'. Σε αντίθεση με μια μονόδρομη μετάδοση, η οποία μπορεί να προωθήσει την χρόνια φλεγμονή του υγιούς ιστού, το μοναδικό σύστημα αμφίδρομης μεταφοράς που εμπλέκεται από την κανναβιδιόλη (CBD) της μαριχουάνα, μιμείται το φυσικό αμφίδρομο σύστημα επικοινωνιών του σώματος.

Έτσι, οι βιολογικές λειτουργίες των ατόμων που τίθενται σε κίνδυνο από αυτοάνοσες διαταραχές, κυτταρική δυσλειτουργία, χρόνια φλεγμονή, καρκινικά κύτταρα, καθώς και διάφορες άλλες ασθένειες μπορούν να αντλήσουν ένα ευρύ φάσμα ωφελειών στην υγεία απλώς με την κατανάλωση κανναβιδιόλης (CBD). Και ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αποκτήσουν κανναβιδιόλη (CBD) είναι ο χυμός των ακατέργαστων (ωμών) φύλλων του φυτού κάνναβη (μαριχουάνα) και των μπουμπουκιών, σύμφωνα με τον Δρ Κόρτνι (Dr. Courtney), ο οποίος διευθύνει σήμερα μια κλινική στο Λουξεμβούργο, η οποία παρέχει υπηρεσίες ωμής, ακατέργαστης φαρμακευτικής κάνναβης σε ασθενείς που το έχουν ανάγκη.

«Η CBD λειτουργεί σε υποδοχείς, και όπως αποδεικνύεται, έχουμε κανναβινοειδή στο σώμα μας, ενδογενή κανναβινοειδή, που αποδεικνύονται να είναι πολύ αποτελεσματικά στη ρύθμιση των λειτουργιών του ανοσοποιητικού συστήματος, στις λειτουργίες των νεύρων, στις λειτουργίες των οστών,» λέει ο Δρ. Ίθαν Ρούσο (Dr. Ethan Russo), ιατρός στο Ουάσιγκτον του Σιάτλ, ο οποίος είναι επίσης ανώτερος σύμβουλος στην GW Pharmaceuticals, μια βρετανική φαρμακευτική εταιρεία που χρησιμοποιεί κανναβιδιόλη (CBD) σε ένα νέο στοματικό σπρέι μαριχουάνας γνωστό ως Sativex.

«Υπάρχει μια τάση προς προεξόφληση των ισχυρισμών όταν κάτι φαίνεται να είναι καλό για οτιδήποτε, να θεραπεύσει τα πάντα, αλλά υπάρχει ένας λόγος που συμβαίνει αυτό. Το ενδογενές κανναβινοειδές σύστημα δρα ως ρυθμιστής εξομάλυνσης των βραχυχρόνιων διακυμάνσεων σε πολλά από αυτά τα συστήματα και αν κάτι είναι διαταραγμένο βιοχημικά στο σώμα ενός ατόμου, μπορεί κάλλιστα το κανναβινοειδές σύστημα να φέρει τα πράγματα σε ισορροπία.»


Ενώ ορισμένες αμερικανικές πολιτείες όπως η Καλιφόρνια και το Κολοράντο έχουν αρχίσει να αναγνωρίζουν και να αποδέχονται ότι η μαριχουάνα έχει νόμιμη θεραπευτική αξία, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση συνεχίζει να χαρακτηρίζει τη μαριχουάνα ως ναρκωτική ουσία που ανήκει στο Παράρτημα Ι με 'χωρίς επί του παρόντος αποδεκτή ιατρική χρήση'. Και εφ 'όσον εξακολουθεί να ταξινομείται με αυτό τον τρόπο, οι περισσότεροι δεν θα έχουν ποτέ την ευκαιρία να βιώσουν τη δυνατότητα φυσικής θεραπείας από την ζωτική αυτή υπερτροφή.

Αλλά η Cannabis International και άλλοι οργανισμοί εξακολουθούν να εκπαιδεύουν το κοινό σχετικά με το γιατί η μαριχουάνα είναι ένα απαραίτητο τρόφιμο και πως η νομιμοποίησή της θα μπορούσε να αλλάξει τον κόσμο.

πηγή: naturalnews


Μετάφραση, απόδοση, επιμέλεια: Γρηγόρης Δεούδης για το preludiance
Συντάκτης: Grigoris Deoudis Ετικέτες: ειδήσεις, φαρμακευτική κάνναβη, μαριχουάνα, σημαντικά οφέλη, ακατέργαστα, ωμά, φύλλα, μπουμπουκιών, φυτό, κανναβιδιόλη, cannabidiol, CBD, ψυχοτρόπος ουσία, ευφορικό, ταξίδι, ψυχοδραστική, αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη, αντικαρκινική, ένωση, υπερτροφή, superfood, χρόνια ασθένεια, ανοσοποιητικό, ενδοκανναβινοειδές σύστημα, υποδοχείς, κανναβινοειδή, κεντρικό νευρικό σύστημα, βρόχος ανάδρασης, Cannabis International, ωμοφαγία


medical cannabis raw leaves photo copyright © preludiance
Ακατέργαστα ωμά φύλλα κάνναβης σε σαλάτα
εικόνα: preludiance

Σχόλιο preludiance: Με τη βοήθεια ενός τρίτου ατόμου, γνωστού κάποιου φίλου μπόρεσα να βρω φρέσκα φύλλα φυτού κάνναβης και να τα προσθέσω στην ωμοφαγική μου σαλάτα. Σημ.: στην Ολλανδία δεν διώκεσαι νομικώς εάν καλλιεργείς μέχρι και πέντε φυτά κάνναβης.

Δείτε και ένα video του ιατρού με τη γυναίκα του:


ενημέρωση: 1 Ιουλίου 2013

Αναφορά ψυχοτρόπου επίδρασης από τη λήψη ακατέργαστων (ωμών) φύλλων κάνναβης


Ενώ η λήψη ωμών (ακατέργαστων) φύλλων από την κάνναβη για ιατρική χρήση δεν επιφέρει κάποια ψυχοτρόπο επίδραση, έχω προσωπική εμπειρία για το αντίθετο από κατανάλωση ωμών (ακατέργαστων) φύλλων της κάνναβης που χρησιμοποιείται για την ευφορική της επίδραση. Προσωπικά, βίωσα ψυχοτρόπο επίδραση και τις δυο φορές που έλαβα δια στόματος τα φύλλα κάνναβης. Την πρώτη φορά που κατανάλωσα ακατέργαστα (ωμά) φύλλα κάνναβης, ήταν κομμένα σε κομμάτια (φωτογραφία πιο πάνω) και η επίδραση δεν ήταν τόσο «ταξιδιάρικη» όπως με τη δεύτερη περίπτωση.
Τη δεύτερη φορά (που είναι η καταγραφή της παρούσας εμπειρίας) έγινε λήψη του χυλού των φύλλων κάνναβης. Η ψυχοτρόπος επίδραση είναι εντονότερη, οπότε σκέφτηκα να το αναφέρω εδώ. Συγκεκριμένα η αναλυτική καταγραφή της ψυχοτρόπου εμπειρίας μου έχει ως εξής:

  • 12:00: έλαβα δια στόματος το χυλό από μιάμιση χούφτα φύλλα κάνναβης χτυπημένα στο μπλέντερ, μαζί με ένα λεμόνι με τη φλούδα του. Μια χούφτα ολόκληρα φύτρα σίκαλης, ωμό μέλι φαγόπυρου, λίγο ταχίνι και 1 μπανάνα και 1 μήλο σε μικρά κομμάτια. 
  • 14:00: αίσθηση φιλειρηνικότητας και αίσθημα χαλαρότητας. Σκέφτομαι διαφορετικά σε καταστάσεις που άλλοτε θα θύμωνα. Αισθάνομαι περισσότερη αλληλεγγύη, με αισθήματα φιλειρηνικά και αποδοχής. Μειωμένη ενέργεια. Φούσκωμα στο στομάχι, μη-συνοδευόμενο από δυσφορία.
  • 15:30: ελαφρά ζάλη, ελαφρός αποπροσανατολισμός και υπνηλία. Και όλα τα παραπάνω.
  • 16:30: έναρξη του κυρίως «ταξιδιού», αρκετά έντονο αίσθημα ευφορίας συνοδευόμενο από ελαφρά ζάλη και ελαφρά απώλεια της συνοχής του χρόνου. Είχα την αίσθηση πως έκανα οτιδήποτε πιο αργά αλλά κοιτάζοντας το ρολόι δεν συνέβαινε στην πραγματικότητα. Ο νους μου ταξιδεύει όμορφα σε διάφορες σκέψεις, χάνεται, καταπιάνεται με περισσότερες πτυχές ενός θέματος προσπαθώντας να βρεί λύση.  Αισθάνομαι όμορφα, αρμονικά. Και όλα τα παραπάνω.
  • 17:00: το συναίσθημα ευφορίας υποχώρησε ελαφρώς. Η αίσθηση αλλαγής του χρόνου παρέμεινε. Ένοιωσα να κάνω σκέψεις μυστικιστικού περιεχομένου. Πιο συγκεκριμένα: σκέψεις σχετικές με τη δημιουργία του κόσμου και του ανθρώπινου κόσμου, μου ήρθαν στιγμιαίες σκέψεις-συμβάντα από τον μελλοντικό χρόνο. Καταστάσεις που θα κάνουν τη ζωή του ανθρώπου πιο δύσκολη καθώς και περισσότερη εξαθλίωση. Όλα αυτά όμως τα βιώνω σε ένα φιλειρηνικό πλαίσιο συναισθημάτων, αισθανόμενος την ανάγκη να ψάξω και να βρεθούν ειρηνικές λύσεις στα όποια προβλήματα θα προκύψουν. Κάποιες στιγμές ξεχνώ τι έκανα μισό λεπτό πριν, μπορεί να επαναλάβω κάποια κίνηση. Για όλα αυτά όμως «έλαβα τη γνώση» ότι γίνονται διότι ο νους δουλεύει σε διαφορετική συχνότητα και συνδεσιμότητα με το λεπτότερο σύμπαν που μας περιβάλει, οπότε ως αποτέλεσμα «κόντινε» η διάρκεια αποτύπωσης των γεγονότων στη μνήμη. Και όλα τα παραπάνω. Το φούσκωμα στο στομάχι παραμένει, δεν είναι όμως συνοδευόμενο από δυσφορία. Αντιλαμβάνομαι ότι τα φύλλα κάνναβης χρειάζονται πολλή περισσότερο χρόνο για να χωνέψουν.
  • 19:30: η ένταση του «ταξιδιού» μειώθηκε κατά το ήμισυ. 
  • 21:00: έφυγαν τα περισσότερα συμπτώματα, παρέμεινε λίγη ατονία και ελαφρά υπνηλία. 

Πέμπτη, Ιουνίου 13, 2013

Ίθαν Νάντελμαν: Ο πιο σημαντικός άνθρωπος στη μάχη αποποινικοποίησης των ναρκωτικών

Κατηγορία: Ειδήσεις

 Ίθαν Νάντελμαν ο πιο σημαντικός άνθρωπος στους αγώνες για τη νομιμοποίηση της μαριχουάνα στις ΗΠΑ. Από το 1994 με το Ιντιτούτο Lindesmith που αργότερα συγχωνεύθηκε με το Ίδρυμα Πολιτικής για τα Ναρκωτικά (Drug Policy Foundation) κατάφερε στις μέρες μας την αποποινικοποίηση της μαριχουάνα σε δυο πολιτείες (Καλιφόρνια και Κολοράντο) και την αποποινικοποίηση της φαρμακευτικής μαριχουάνα σε 17 πολιτείες στις ΗΠΑ. Ως γνωστόν, η Ελλάδα είναι το φερέφωνο των ΗΠΑ όσον αφορά την πολιτική περί ναρκωτικών και ψυχοτρόπων ουσιών, οπότε δεν μένει παρά να ζητήσουμε να αλλάξουν οι ρυθμίσεις και στην Ελλάδα, πρωτίστως για τη φαρμακευτική κάνναβη.
Για περισσότερα διαβάστε το άρθρο.

preludiance ~
Ο Ίθαν Νάντελμαν. Ο πιο σημαντικός άνθρωπος στον
αγώνα αποποινικοποίησης των ψυχοτρόπων ουσιών
Ο πιο ισχυρός άνδρας στην μάχη για τη νομιμοποίηση είναι ένας  περίεργος διανοούμενος με καθημερινό ντύσιμο.

 Η κινητήρια δύναμη για την νομιμοποίηση της μαριχουάνας στην Αμερική - ένας πολύ επίμονος, εξαιρετικά εύστροφος γιος ενός ραβίνου που ίσα-ίσα μπορεί να ξεχωρίσει την ποικιλία Ίντικα της κάνναβης από την αντίστοιχη Σατίβα - μόλις εισέβαλε σε εχθρικό έδαφος. Ο Ίθαν Νάντελμαν, ο εκτελεστικός διευθυντής της Συμμαχίας της Πολιτικής για τα Ναρκωτικά (Drug Policy Alliance), είναι εδώ στο χωνευτήρι του συντηρητισμού στην Καλιφόρνια, στην πολιτεία των πορτοκαλιών (Orange County), για να μιλήσει για την αποτυχία του Πολέμου απέναντι στα Ναρκωτικά (War on Drugs) και γιατί η κυβέρνηση πρέπει να αφήσει τους καπνιστές κάνναβης στην ησυχία τους. Καθώς ένας μεγάλος σε ηλικία πρώην πράκτορας της Δίωξης Ναρκωτικών (DEA) τον αγριοκοιτάζει από το ακροατήριο της αίθουσας διαλέξεων στην πανεπιστημιούπολη του U.C. Irvine, είναι σαφές ότι αυτό το πλήθος δεν συγκεντρώθηκε για να γιορτάσει την καλλιέργεια της κάνναβης. Και έτσι ακριβώς αρέσει στον Νάντελμαν.

Για περισσότερο από δύο δεκαετίες, ο Νάντελμαν δημιούργησε ένα ευρύ κίνημα για μεταρρύθμιση πάνω στη δύναμη μιας στρατηγικής γνώσης που ταυτόχρονα είναι τόσο απλή όσο και σημαντική: Η καταπολέμηση των κατασταλτικών νόμων που σχετίζονται με τις ψυχοτρόπες ουσίες δεν έχει σκοπό να προασπίζει τα δικαιώματα των χρηστών ψυχοτρόπων ουσιών - ακόμα και για ουσίες αρκετά δημοφιλείς όπως η μαριχουάνα. Πρόκειται για καταπολέμηση των ομοσπονδιακών υπερβάσεων και του περιττού κόστους ανθρωπίνων ζωών από την απαγόρευση των ψυχοτρόπων ουσιών. Πριν ο Νάντελμαν ενταχθεί σ' αυτό τον αγώνα, 20 χρόνια πριν, η νομιμοποίηση της μαριχουάνα ήταν μια ορφανή σταυροφορία των χίπηδων που μοίραζαν φυλλάδια στις παραστάσεις με ζόμπι και των παράνομων καλλιεργητών με αυτοκόλλητα στον προφυλακτήρα τους που απαιτούσαν να φύγουν "ΕΞΩ ΟΙ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΟΥ HUMBOLDT"! Σήμερα, χάρη στις μεγάλες προσπάθειες του Νάντελμαν, η κάνναβη είναι τελείως νόμιμη σε δύο κράτη μέλη και διαθέσιμη για ιατρική χρήση σε άλλα 16. «Είναι ο μοναδικός τόσο ισχυρός επιχειρηματίας πολιτικής σε οποιοδήποτε εσωτερικό ζήτημα,» λέει ο John Dilulio, παλαιός υπέρμαχος των ναρκωτικών και ακαδημαϊκός με σκληρή στάση απέναντι στο έγκλημα, ο οποίος τάχθηκε πρόσφατα στο πλευρό του Νάντελμαν για την πολιτική σχετικά με τη μαριχουάνα. «Η επιμονή του έγινε η αιτία να καμφθεί η αντίσταση μου,» λέει ο Dilulio. «Τι να πω;»

Ψηλόλιγνος με εξέχοντα αυτιά κ ένα λεπτό κόκκινο μουστάκι που μετατρέπεται σταδιακά σε λευκό, ο 56χρονος Νάντελμαν μιλά χωρίς σημειώσεις, σε ένα κοινό που είναι κατά τα δύο τρίτα με το μέρος του James Carville και κατά το ένα τρίτο με το μέρος του Γούντι Άλεν. Μολονότι ο ίδιος πορεύεται με την ανδρεία ενός ανθρώπου ο οποίος έχει οριοθετήσει την σωστή πλευρά της ιστορίας, δεν είναι ακόμη τελείως έτοιμος να πανηγυρίσει τη νίκη του. «Μην θεωρήσετε ότι αυτό είναι οριστικό,» προειδοποίησε «Η μαριχουάνα δεν θα νομιμοποιηθεί από μόνη της.»

Μεγαλώνοντας σε μια αυστηρή οικογένεια που τιμούσε την αργία του Σαββάτου (Sabbath) στο Yonkers, ο Νάντελμαν ήταν προσηλωμένος στην οικοδόμηση του κινήματος πολύ πριν ο ίδιος να αγγίξει ένα τσιγαριλίκι. Θαύμαζε την ικανότητα του πατέρα του να ενώνει ένα ποικιλόμορφο εκκλησίασμα που περιελάμβανε συναδέλφους του ραβίνους και μέλη που με το ζόρι είχαν τελειώσει την βασική εκπαίδευση. «Είχε ένα πραγματικό ταλέντο,» αναφέρει ο Νάντελμαν, «στο να προσεγγίζει τους πιο εξεζητημένους πνευματικά, χωρίς να χρησιμοποιεί εξειδικευμένες έννοιες που οι λιγότερο εκλεπτυσμένοι δεν μπορούσαν να καταλάβουν.»

Η προστατευμένη νεότητα του Νάντελμαν πήρε μια ανεξέλεγκτη τροπή στα 18, όταν έφυγε για το Πανεπιστήμιο McGill στο Μόντρεαλ, όπου ξεκίνησε να καπνίζει χασίς και να προσανατολίζει τη σκέψη του στο φιλελευθερισμό του John Stuart Mill. Οξυδερκής και φιλόδοξος, ο Νάντελμαν σύντομα μεταφέρθηκε στο Χάρβαρντ για ένα μαραθώνιο άλμα στην ακαδημαϊκή κοινότητα που τον θέλει να συγκεντρώνει ένα πτυχίο νομικής (J.D. ) και ένα διδακτορικό στην πολιτική επιστήμη (Ph. D.), καθώς και ένα μάστερ στις διεθνείς σχέσεις που ξεκίνησε παράλληλα με την Οικονομική Σχολή του Λονδίνου.

Ο Νάντελμαν θυμάται τα τέλη της δεκαετίας του '70 στην κολεγιακή του νεότητα ως την άνθηση της μαριχουάνα στην Αμερική. Στα χρόνια του Κάρτερ, το να τερματίσει κανείς τον ομοσπονδιακό πόλεμο ενάντια στο χασίσι έμοιαζε κάτι περισσότερο από ένα παιχνίδι αναμονής: το 53 τοις εκατό των νεοεισαχθέντων στο κολέγιο υποστήριζε την νομιμοποίηση του χόρτου το 1978. Και ο ίδιος ο Κάρτερ ήταν υπέρ της αποποινικοποίησης της ουσίας. Αλλά η σύντομη στιγμή της λογικής αντιμετώπισης ως προς το τσιγαριλίκι σύντομα θα συντρίβονταν με την άνοδο του Ρόναλντ Ρήγκαν και με αυτό που ο Νάντελμαν θυμάται ως «μια περίοδο εθνικής υστερίας» όσον αφορά τις ψυχοτρόπες ουσίες.

Για τον Νάντελμαν, οποιαδήποτε ορθολογική εξέταση των αποδεικτικών στοιχείων θα υποστήριζε την αντιμετώπιση των ψυχοτρόπων ουσιών ως μια κρίση στη δημόσια υγεία. Αλλά η πολιτική αντίδραση είχε οδηγηθεί εξ ολοκλήρου από την επιβολή του νόμου και τη φυλάκιση. «Κάτι ήταν θεμελιωδώς λάθος,» λέει. Η ηθική δυσφήμηση των χρηστών ψυχοτρόπων ουσιών τον θορύβησε: «Ήταν σαν τον Μακαρθισμό μέσα από τον πόλεμο ενάντια στις ψυχοτρόπες ουσίες.»

Εγκαταλείποντας  το στόχο του να αποφοιτήσει από τις σπουδές του για τη Μέση Ανατολή στο Χάρβαρντ, ο Νάντελμαν άρχισε να διερευνά τις αυξημένες προσπάθειες  των Η.Π. Α. να αστυνομεύσουν τη διακίνηση ναρκωτικών σε παγκόσμια κλίμακα. Το ζήτημα φάνηκε στον Νάντελμαν ως το εμφανές σημείο τομής των διεθνών σχέσεων και της ποινικής δικαιοσύνης, αλλά, ακαδημαϊκά, ήταν αβέβαιο. «Δεν υπήρχε κανείς εκεί!» λέει.

Διατηρώντας την προσωπική του οργή ενάντια στον «παραλογισμό του πολέμου των ναρκωτικών» για τον εαυτό του, ο Νάντελμαν γρήγορα καθιερώθηκε ως ο κορυφαίος νέος εμπειρογνωμόνων στον τομέα, προτάσσοντας μια καθηγεσία στο Πρίνστον, την ώρα που ο πόλεμος εναντίον των ναρκωτικών ουσιών είχε φτάσει σε ένα κορυφαίο επίπεδο. Το 1987, έλαβε μια πρόσκληση να μιλήσει σε μια διάσκεψη για την παύση της Αμυντικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, όπου και θα μοιραζόταν την εξέδρα με κορυφαία στελέχη της Δίωξης Ναρκωτικών, του FBI και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Και, σε μια καθοριστική πράξη θράσους, επέλεξε αυτή τη στιγμή για να εξωτερικεύσει τις πραγματικές του πεποιθήσεις.

Με το αίμα να χτυπά στους κροτάφους του, ο 30χρονος Νάντελμαν στεκόταν μπροστά σε  μερικούς από τους πιο ισχυρούς πολέμιους των ναρκωτικών ουσιών του έθνους για να τους ενημερώσει ότι ήταν μόνο λόγια: «Εσείς δεν διαφέρετε καθόλου από το Σώμα Ασφαλείας του 1920,» ο Νάντελμαν υπενθυμίζει λέγοντας. «Η πολιτική σας όχι μόνο δεν λειτουργεί καλύτερα, αλλά είναι και πιθανόν να κάνει περισσότερο κακό.»

Σχεδόν όλη τη νύχτα, ο Νάντελμαν ξέσπασε ως ένας από τους μεγαλύτερους επικριτές του πολέμου εναντίον των ψυχοτρόπων ουσιών. Στο τελευταίο διάστημα των χρόνων του Ρήγκαν, οι απόψεις του με το ζόρι πλέον επικρατούσαν. Μια ιστορία των Τάιμς της Νέας Υόρκης για τις ιδέες του είχε τον τίτλο ΣΥΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΑΝΕΙΠΩΤΑ: ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΟΙ ΨΥΧΟΤΡΟΠΕΣ ΟΥΣΙΕΣ; Η προκλήσεις του σύντομα τράβηξαν την προσοχή του Τζορτζ Σόρος. Ο γεννημένος στην Ουγγαρία τιτάνας των αμοιβαίων κεφαλαίων είχε βοηθήσει τις κινήσεις των ταμείων της δημοκρατίας στην Ανατολική Ευρώπη, και ο ίδιος ήταν πλέον πρόθυμος να πιέσει για μια ημερήσια διάταξη μεταρρυθμίσεων στην θετή του πατρίδα, ξεκινώντας με τον αγώνα κατά των ψυχοτρόπων ουσιών. Με την υποστήριξη, του Σόρος, ο Νάντελμαν το 1994 έφυγε από το Πρίνστον για να βρεθεί στο Κέντρο Λίντσμιθ, που πήρε το όνομά του από τον Άλφρεντ Λίντσμιθ, έναν λόγιο που πέρασε δεκαετίες αντιμετωπίζοντας προκλητικά την ποινικοποίηση των ψυχοτρόπων ουσιών. Ο Νάντελμαν ξεκίνησε να διερευνά το μαλακό υπογάστριο της απαγόρευσης των ψυχοτρόπων ουσιών, προσπαθώντας να δει πού θα μπορούσε να έχει το καλύτερο αποτέλεσμα: «Ξεκινήσαμε να δημοσκοπούμε και βρήκαμε μερικά θέματα, όπου το κοινό δήλωσε ότι ο πόλεμος των ψυχοτρόπων ουσιών παρατράβηξε.» Πρώτο θέμα; Η ποινικοποίηση της ιατρικής μαριχουάνα. Ο Νάντελμαν είχε το θέμα. Η Καλιφόρνια θα προσέφερε τη δοκιμή.

Καθοδηγούμενοι από έναν ομοφυλόφιλο πρώην χίπη  και πρωτοπόρο του ασύλου για άτομα που πάσχουν από AIDS που ονομάζονταν Ντένις Περόν, ακτιβιστές στο Σαν Φρανσίσκο είχαν συντάξει μια εκτεταμένη πρωτοβουλία για την ιατρική μαριχουάνα το 1995 που προσπαθούσε να κάνει το φάρμακο διαθέσιμο για τους ασθενείς με παθήσεις τόσο μικρές όπως η ημικρανία. Αλλά η μαστουρωμένη φιλοδοξία του Περόν ξεπερνούσε κατά πολύ τα έσοδα των εράνων του ή την πολιτική του επιρροή, ώστε κάλεσε τον Νάντελμαν για να βοηθήσει να περάσει στην Καλιφόρνια το Άρθρο 215 από την ψηφοφορία.

Ο Νάντελμαν απευθύνθηκε στον Σόρος για χρηματοδότηση, λέγοντάς του, ότι «Υπάρχει μια πιθανότητα να ταρακουνήσουμε τα πράγματα εδώ.» Στην πρώτη του άμεση εξόρμηση στην αμερικανική πολιτική, ο Σόρος πέρασε μπροστά, όπως συνέβη και με άλλους συμπολίτες δισεκατομμυριούχους από την Ατζέντα του Νάντελμαν: Ο Πίτερ Λούις, ο επικεφαλής της Προοδευτικής Ασφαλιστικής, και ο Τζον Σπέρλινγκ, ο ιδρυτής του Πανεπιστημίου του Φοίνιξ, που και οι δύο είχαν χρησιμοποιήσει φαρμακευτική μαριχουάνα.

Η πρωτοβουλία στην Καλιφόρνια , πίστευε ο Νάντελμαν, «θα μπορούσε να αλλάξει την εικόνα που βγάζει προς τα έξω ο χρήστης της μαριχουάνα» από το στερεότυπο του «17χρονου με ράστα που έχει εγκαταλείψει το σχολείο» σ' αυτό του μεσήλικα ασθενούς με καρκίνο που παλεύει γενναία με τις χημειοθεραπείες. Το πρόβλημα ήταν, ότι οι ακτιβιστές που συνεργαζόταν ο Νάντελμαν έπαιζαν ακριβώς μέσα σ' εκείνα τα στερεότυπα. Ενώ ο Νάντελμαν προσπαθούσε να προσδιορίσει την φαρμακευτική κάνναβη ως ένα θέμα κοινής λογικής και συμπαράστασης, ο Περόν επέμενε σθεναρά ότι οποιαδήποτε χρήση της μαριχουάνα ήταν για ιατρικούς λόγους.

Ο Νάντελμαν γρήγορα συνειδητοποίησε ότι έπρεπε να προφυλάξει το αρθ.215 από τους  ίδιους τους ακτιβιστές. «Το επαγγελματοποιήσαμε» θυμάται ο Νάντελμαν. Προσέλαβε ένα κορυφαίο πολιτικό σύμβουλο από την Καλιφόρνια, τον Μπιλ Τσίμερμαν, για να αναλάβει τη συγκέντρωση υπογραφών και την καμπάνια για τα ΜΜΕ. Το καθήκον του Νάντελμαν τότε όπως και τώρα, ήταν να διατηρεί υπό έλεγχο την πολιτισμική σύγκρουση ανάμεσα στους αντιεξουσιαστές ακτιβιστές και στους αποφασίζουμε-και-διατάζουμε πολιτικούς επαγγελματίες. «Παίζαμε τους ρόλους του καλού και του κακού αστυνομικού» θυμάται ο Τσίμερμαν. «εγώ τους έλεγα τι πρέπει να κάνουν και ο Ήθαν ερχόταν για να ξαναφτιάξει τις διαπροσωπικές σχέσεις». Οι ψηφοφόροι υπερψήφισαν το αρθ.215 με ένα ηχηρό 56-προς-44 τοις εκατό. Αποφασισμένος να αυξήσει την επιτυχία στην Καλιφόρνια, ο Νάντελμαν επέστρεψε στους πολυεκατομμυριούχους, ζητώντας τους να χρηματοδοτήσουν ένα διεθνές λανσάρισμα της φαρμακευτική κάνναβης. Μόλις μέσα σε 24 ώρες συγκέντρωσε 8,1 εκατομμύρια δολάρια για προτάσεις ψηφοφορίας που σύντομα θα νομιμοποιούσαν  τη φαρμακευτική κάνναβη σε Αλάσκα, Ουάσιγκτον, Όρεγκον, Νεβάδα, Κολοράντο και Μέιν. Αρχικά ο Νάντελμαν αρνούνταν κάθε πρόταση που θα καθιστούσε τη φαρμακευτική κάνναβη ένα πειραματόζωο για πλήρη νομιμοποίηση. Καθώς όμως το κίνημα αποκτούσε δύναμη, μίλησε πιο ανοιχτά για τη μακροχρόνια τακτική του παιχνιδιού του. «Αν θα βοηθήσει ώστε να οδηγηθούμε στη νομιμοποίηση της μαριχουάνας; Αναρωτήθηκε ο Νάντελμαν σε μία συνέντευξη στους Τάιμς της Νέας Υόρκης το 2000. «Το ελπίζω».
Ο Νάντελμαν αποκόπηκε από την αυτοκρατορία του Σόρος το 2000, διατηρώντας τη δική του οργάνωση, την Συμμαχία πολιτικής για τα ναρκωτικά- την οποία έχει χτίσει από τότε με μια επιχείρηση  10 εκατ. δολαρίων  με 60 υπαλλήλους, γραφεία σε πέντε πολιτείες και διεθνή επέκταση. Παρόλο που είναι παθιασμένος με την μεταρρύθμιση για την κάνναβη, ο Νάντελμαν την είχε πάντα τοποθετημένη στα γενικότερα πλαίσια του ευρύτερου προγράμματος του. Ο Νάντελμαν τοποθέτησε την Συμμαχία πολιτικής των Ναρκωτικών (DPA)  σαν ένα πλέγμα όπου όλοι οι αναθεωρητές των ψυχοτρόπων ουσιών όλων των παρατάξεων μπορούν να ενσωματωθούν και να ξεκινήσουν να θεωρούνται σύμμαχοι σε ένα κοινό αγώνα.

Μετά τις σκοτεινές μέρες της διακυβέρνησης του Μπους, προέκυψε, ξανά, μία νέα ευκαιρία για να ριχτούν οι φάκελοι στις κάλπες, στην Καλιφόρνια το 2009. Είχε καθιερωθεί μία διαφορετική γενιά ακτιβιστών: Αυτοί δεν ήταν χίπηδες, ήταν σκληροί επιχειρηματίες σαν τον Ρίτσαρντ Λι, ένα ακτιβιστή καθηλωμένο στην αναπηρική καρέκλα, γεννημένο στο Τέξας, ο οποίος είχε τη διοίκηση ενός νόμιμα φορολογούμενου ιατρείου στο Όκλαντ και είχε ιδρύσει την πρώτη σχολή εμπορίου μαριχουάνας του Έθνους, το Πανεπιστήμιο Όκστερναμ. 

Ο Λι συγκέντρωσε πάνω από 1 εκατομ.δολάρια για να κατοχυρώσει το δικαίωμα ψηφοφορίας ενός μέτρου για να νομιμοποιεί, να φορολογεί και να ρυθμίζει την χρήση της μαριχουάνας από ενήλικες.  Ήταν ανένδοτος στην επιβολή του μέτρου το 2010, παρόλο που τα δημογραφικά νούμερα των εκλογών μιας προεδρικής χρονιάς θα ήταν πιο ευνοϊκά. « Το ιατρικό κομμάτι ήταν τόσο μη-ιατρικό» λέει ο Λι, «που έδινε την εντύπωση ότι χρειαζόταν να είμαστε ειλικρινείς – και να προχωρήσουμε στην πλήρη νομιμοποίηση».
Η τολμηρή πρωτοβουλία του Λι ήρθε σε αντίθεση με τη στρατηγική του Νάντελμαν που ήταν να κάνει μικρά, προσεκτικά βήματα χωρίς να νιώθει τύψεις. «Είχαμε λειτουργήσει πάνω σε ένα μοντέλο που δεν σε προδιέθετε να θέλεις να πάρεις πρωτοβουλία, μέχρι να έχεις τουλάχιστον 55% υπέρ σου» λέει. «Παίρνεις την πρωτοβουλία για ψηφοφορία επειδή το κοινό είναι ήδη με το μέρος σου». Αλλά όταν είδε ότι ο Λι ήταν ασταμάτητος,  ο Νάντελμαν άλλαξε τελείως στρατηγική. Σε σύντομο χρονικό διάστημα άρχισε να βλέπει την πίεση για νομιμοποίηση σαν μία ευκαιρία να «μεταβάλει τις επίσημες συνομιλίες». 
Ως ο βασικός συλλέκτης χρημάτων, ο Νάντελμαν καλόπιασε τον Σόρος να κάνει ένα μεγάλο βήμα μπροστά, πείθοντας τον να υποστηρίξει την πλήρη νομιμοποίηση της μαριχουάνας για πρώτη φορά και να συνεισφέρει 1 εκατομ. δολάρια για την καμπάνια. Το άρθρο 19 δεν κέρδισε, αλλά τόσο πολύ τρομοκράτησε τους νομοθέτες του κράτους, ώστε αποποινικοποίησαν προληπτικά τη μαριχουάνα. Η Καλιφόρνια τώρα αντιμετωπίζει την κατοχή κάνναβης σαν πολύ μικρή παράβαση, όπως μία κλήση παρκαρίσματος. 
Βαδίζοντας  προς το Κολοράντο και την Ουάσιγκτον το 2012, ο Νάντελμαν συνειδητοποίησε ότι η συμμαχία πολιτικής των ψυχοτρόπων ουσιών (D PA) θα ήταν πιο αποτελεσματική αν πιεζόταν έμμεσα. «Είμαστε εδώ για να παίξουμε έναν ηγετικό ρόλο, και αυτό σημαίνει να μην θέτεις πάντα τον εαυτό σου μπροστά» λέει. « Μπορείς να κατακτήσεις την κόσμο» αστειεύεται  «αν αφήσεις άλλους να διεκδικούν την τιμή γι’αυτό».

Εκείνοι που συνεργάστηκαν για χρόνια με τον Νάντελμαν βλέπουν τις επιτυχίες για τη νομιμοποίηση ως το αποκορύφωμα της σχολαστικής στρατηγικής σχεδόν δύο δεκαετιών. Ο Νιλ Φράνκλιν είναι ένας πρώην υπάλληλος της δίωξης ναρκωτικών που διευθύνει το κίνημα LEAP (Law enforcement Against Prohibition- επιβολή του νόμου ενάντια στην απαγόρευση). «Χωρίς τον  Ήθαν» λέει, «δεν θα μιλούσαμε για εφαρμογή της νομιμοποίησης της μαριχουάνας στην πολιτεία της Ουάσιγκτον και στο Κολοράντο.
Το πρωί μετά την διάλεξη του στο πανεπιστήμιο του Ιρβάιν , ο Νάντελμαν με έβαλε γρήγορα με το ζόρι σε μια συνάντηση της Δημοκρατικής συμμαχίας, μια συνομιλία σχετικά με πλούσιες προοδευτικές δωρεές, σε ένα πανάκριβο θέρετρο μπροστά στον ωκεανό στην παραλία Λαγκούνα,, έχοντας παρκαρισμένα μπροστά ένα ζευγάρι διθέσια κάμπριο McLaren με ανθρακί εσωτερικό και μία Ferrari  με χρώμα κόκκινο της φωτιάς.

Δεν υπάρχει τίποτα ύπουλο σχετικά με τον Νάντελμαν. Αντί για τα λινά υφάσματα του θερέτρου ή τα κολαριστά επιχειρηματικά καθημερινά ενδύματα των εκατομμυριούχων που περιφέρονται τριγύρω, μοιάζει σαν να έχει βγει να αγοράσει μπέιγκελ στην πάνω δυτική πλευρά του Μανχάταν, όπου μένει, φορώντας ένα κοινό  πορτοκαλί πόλο μπλουζάκι και σκισμένο καθημερινό τζιν. Ο Νάντελμαν απαντάει στις ερωτήσεις σχετικά με την δική του προσωπική χρήση ψυχοτρόπων ουσιών με αδιαφορία. Κοκαΐνη; «τη δοκίμασα αρκετές φορές, αλλά πάντα μου φαινόταν σαν να έχω πιεί υπερβολικά πολύ καφέ και να έχω σαν αποτέλεσμα καταρροή». Μαριχουάνα; « Ήμουν περιστασιακός χρήστης μαριχουάνας από τότε που ήμουν 18» λέει, αλλά αντί να ηγηθεί ενός κινήματος ακτιβιστών που θα μπορούσαν να του βρουν τα καλύτερα είδη μαριχουάνας επιμένει ότι δεν είναι ειδήμων. «Γνωρίζω υπερβολικά λίγα», λέει αμήχανα. «Επιτέλους έμαθα τη διαφορά ανάμεσα στην ίντικα και στη σατίβα». 

Είναι πιο ενθουσιώδης σχετικά με τα ψυχωδηλωτικά. Ο Νάντελμαν αρέσκεται στη χρήση μανιταριών όσο και στο Yom Kippur (μεγάλη εβραϊκή γιορτή): «Μια φορά το χρόνο είναι καλά.» Και  έχει πάρει μέρος σε δύο «οραματικές αναζητήσεις» υπό την επήρρεια ayahuaska, συγγενική με την πεγιότ (peyote) που θεωρείται «η βασίλισσα» των παραισθησιογόνων. « Τα ψυχοδηλωτικά χαραμίζονται  στους νέους» λέει.
Παρά την πρόσφατη επιτυχία του κινήματος, το τέλος της απαγόρευσης της μαριχουάνας, λέει ο Νάντελμαν, «πρόκειται να είναι πολύπλοκο, δύσκολο, και πρέπει να είμαστε πειθαρχημένοι.» Τονίζει ότι οι ψηφοφόροι είναι δεκτικοί σε νέες προσεγγίσεις : «Οι άνθρωποι θέλουν την αναθεώρηση των φόρων και θέλουν οι αστυνομικοί να επικεντρώνονται στα πραγματικά εγκλήματα. Αυτά είναι τα δύο επιχειρήματα που θα οδηγήσουν στη νίκη.» Αλλά επίσης ξέρει ότι το να αλλάξει κανείς την κοινή γνώμη δεν είναι καν αρκετό. Η φαρμακευτική μαριχουάνα απολαμβάνει την υποστήριξη του 85% του έθνους παρόλα αυτά δεν έχει ούτε έναν υποστηρικτή στη σύγκλητο.

Καθώς η διοίκηση του Ομπάμα συνεχίζει να ζυγίζει την απάντηση στην Ουάσιγκτον και στο Κολοράντο, ο Νάντελμαν σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις. Η Συμμαχία Πολιτικής των ψυχοτρόπων Ουσιών (DPA)οργανώνει μια πρωτοβουλία στο Όρεγκον που θα μπορούσε να εμφανιστή πριν από τους ψηφοφόρους το συντομότερο σε ένα χρόνο και ο Νάντελμαν πιστεύει ότι η Καλιφόρνια θα ξαναπειραματιστεί με τη νομιμοποίηση το 2016. «Ο μόνος τρόπος για να πάμε μπροστά» λέει «είναι να πάμε πολιτεία πολιτεία μέχρι το Κονγκρέσο και τον Λευκό Οίκο παρακαλώντας.» Ο Νάντελμαν έχει δημιουργήσει διάφορους συμμάχους στην Ουάσιγκτον-συμπεριλαμβανομένης την πρώην εκπροσώπου τύπου Νάνσυ Πελόσι και τον αρχηγό του συντηρητικού συνασπισμού Γκρόβερ Νόρκουιστ – ενώ έχει υπάρξει μέντορας για φιλόδοξους πολιτικούς στις ΗΠΑ. «Δίνει στους ανθρώπους στα εκλεγμένα γραφεία αξιοπρέπεια και ηθικό ανάστημα, και ένας Θεός ξέρει ότι το χρειαζόμαστε» λέει ο Γκάβιν Νιούσομ, ο αναπληρωτής κυβερνήτης της Καλιφόρνια που υποστήριξε δυναμικά τη νομιμοποίηση της μαριχουάνα τις προηγούμενες εβδομάδες. «Συμπεριλαμβάνομαι σ’αυτό. Δεν θα έπρεπε να μου έχει πάρει τόσο πολύ».

Ο Νάντελμαν ανησυχεί ότι η Αμερική δεν θα αντικαταστήσει έτσι απλά τους κινδύνους της μαύρης αγοράς με τις υπερβολές της ελεύθερης αγοράς. Σε μία στιγμή ειλικρίνειας ομολογεί, « ανησυχώ τώρα, γιατί βλέπω στις συναντήσεις μου, ότι όλο και περισσότεροι απ’αυτούς προέρχονται από τη βιομηχανία της μαριχουάνας» λέει. «Κάποιοι ενδιαφέρονται για τις ευρύτερες αξίες. Κάποιοι παίρνουν μέρος σ’αυτό μόνο για τα λεφτά.»
Μιλώντας για την επιχειρηματική πλευρά της μαριχουάνα, ο Νάντελμαν μπορεί να ακούγεται σαν να μην έχει φύγει ποτέ από τον κόσμο του. Η δουλειά του κάνει εφικτή την νόμιμη επέκταση μιας Αμερικανικής Βιομηχανίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων. Αλλά για τον Νάντελμαν αυτό είναι σχεδόν τελείως άσχετο με τον κυρίως στόχο. Ανησυχεί ότι τα κοινά συμφέροντα των ρυθμιστών του κράτους και αυτοί που θα επωφεληθούν από την κάνναβη θα μπορούσαν να συνωμοτήσουν ώστε να δημιουργήσουν τη Μεγάλη Μαριχουάνα –μια συμπυκνωμένη βιομηχανία με μόνο μερικούς παραγωγούς μεγάλης κλίμακας που είναι ευκολότερο να ελέγχονται και να ρυθμίζονται από τις κρατικές αρχές. Αυτή θα ήταν μία άσχημη έκβαση για την ατζέντα του πιστεύει· οι μαζικές αγοραπωλησίες και η δημόσια υγεία δεν μπλέκονται. Ειρωνικά, λέει ο Νάντελμαν η εμφανής αποφασιστικότητα της διοίκησης του Ομπάμα να πάρει σκληρότερα μέτρα για την μαριχουάνα σε βιομηχανικό επίπεδο θα μπορούσε να είναι μια ανταπόδοση. «Δώστε μου την επιλογή μου- θέλω τη μικροκαλλιέργεια ή το μοντέλο του αμπελώνα» λέει. «Δεν μάχομαι για τη Μαρλμπορο-ποίηση της μαριχουάνα».

πηγή: rollingstone
Μετάφραση, απόδοση: Χρύσα Καρανταΐδου για το preludiance
Ετικέτες: ειδήσεις, Ίθαν Νάντελμαν, αποποινικοποίηση, μαριχουάνα, ναρκωτικά

Πέμπτη, Ιουνίου 13, 2013

«Η χειρότερη περίπτωση επιστημονικής λογοκρισίας αφότου η Καθολική Εκκλησία απαγόρευσε τα έργα του Γαλιλαίου»: Οι Επιστήμονες ζητούν να νομιμοποιηθούν τα ναρκωτικά για να είναι δυνατή η σωστή μελέτη των ιδιοτήτων τους

Κατηγορία: Ειδήσεις

preludiance ~
χάπια ecstasy
φωτο: independent
Η απαγόρευση των ψυχοτρόπων ουσιών, όπως η κάνναβη, το MDMA και το LSD, ισοδυναμούν με το «η χειρότερη περίπτωση επιστημονικής λογοκρισίας αφότου η Καθολική Εκκλησία απαγόρευσε τα έργα του Κοπέρνικου και του Γαλιλαίου», όπως είπε ο πρώην σύμβουλος της κυβέρνησης της Μεγάλης Βρετανίας για τα ναρκωτικά, καθηγητής Ντέιβιντ Νατ (David Nutt).

Ο καθηγητής Νατ, ο οποίος απολύθηκε από το γνωμοδοτικό συμβούλιο του Υπουργείου Εσωτερικών για τα ναρκωτικά το 2009, μετά από έντονες διαφωνίες με τους Βρετανούς υπουργούς, δήλωσε ότι οι συμβάσεις του ΟΗΕ για τα ναρκωτικά από τη δεκαετία του 1960 και του 1970 έχουν καθυστερήσει επί 30 χρόνια την ανάπτυξη των «καινοτόμων θεραπειών» για την 'Αγχώδη Μετατραυματική Διαταραχή' (PTSD) και την κατάθλιψη και επίσης, ανέβαλαν την έρευνα σε τομείς της νευροεπιστήμης, όπως η συνείδηση.

Σε ένα έγγραφο που δημοσιεύθηκε εχθές 12 Ιουνίου, με δύο άλλους επιστήμονες στην ιατρική επιθεώρηση 'Η Φύση αναθεωρεί την Νευροεπιστήμη' (Nature Reviews Neuroscience), είπε ότι η πολιτική για τα ναρκωτικά οδηγείται από την «πολιτική και όχι την επιστήμη».

Ο καθηγητής Νατ έφυγε από το Υπουργείο Εσωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας το 2009 αφότου πρότεινε ότι η λήψη της MDMA (ecstasy) ήταν λιγότερο επικίνδυνη από την ιππασία και ότι το αλκοόλ και ο καπνός ήταν πιο επικίνδυνα από πολλά παράνομα ναρκωτικά.

Η κατοχή των ψυχοτρόπων ουσιών, όπως η κάνναβη, το MDMA (ecstasy) και το LSD για επιστημονικούς σκοπούς είναι αυστηρά ελεγχόμενη στο Η.Β. και στις περισσότερες άλλες χώρες, σύμφωνα με τις συμβάσεις του ΟΗΕ που είχαν συμφωνηθεί ως απάντηση στην εμφάνιση της κουλτούρας των ναρκωτικών στη δεκαετία του 1960 και του 1970.

Το να υποβάλει κάποιος αίτηση για μια άδεια από την κυβέρνηση μπορεί να είναι δαπανηρό και χρονοβόρο και πολλοί επιστήμονες έχουν τεθεί εκτός, από μια κουλτούρα «καταστολής» που περιβάλει την επιστήμη που ασχολείται με τις ψυχοτρόπες ουσίες, είπε ο καθηγητής Νατ.

«Οι νόμοι τρομάζουν τους χρηματοδότες και οι περισσότεροι επιστήμονες φοβούνται επειδή σκέφτονται ότι εάν παραβούν το νόμο, μπορεί να συλληφθούν», είπε ο Νατ στην Independent. «Είμαι βέβαιος ότι σε κάποιο σημείο κάποιος θα με συλλάβει. Υπάρχει μια αίσθηση καταστολής σε σημείο που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα προσπαθήσουν να ασχοληθούν με αυτές τις ουσίες.»

Το έγγραφο, το οποίο εκδίδεται για να συμπέσει με τη διάσκεψη της επιστημονικής έρευνας των ψυχοδηλωτικών στο Imperial College του Λονδίνου, δείχνει με στοιχεία ότι η κάνναβη, το MDMA και ψυχοδηλωτικά όπως το LSD και η ψιλοκυβίνη (η ένωση που βρίσκεται στα «μαγικά» μανιτάρια) έχουν ανεξερεύνητα ιατρικά οφέλη και υποστηρίζει ότι η νομοθεσία πρέπει να επικαιροποιηθεί.

Μικρές κλινικές μελέτες του MDMA, το οποίο χρησιμοποιήθηκε αρχικά στις ΗΠΑ στη δεκαετία του 1970 για τη βελτίωση της επικοινωνίας σε συνεδρίες ψυχοθεραπείας, πρότεινε ότι θα μπορούσε να διαδραματίσει έναν πολύ θετικό ρόλο στην αντιμετώπιση των ασθενών με 'Αγχώδη Μετατραυματική Διαταραχή' (PTSD). Οι συντάκτες της εφημερίδας είπαν ότι το φάρμακο θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στο «άγχος κατά το τέλος της ζωής» και έτσι να ολοκληρωθεί η θεραπεία.

Η ιατρική χρήση της μαριχουάνας είναι ήδη νόμιμη σε 17 πολιτείες των ΗΠΑ, και το φάρμακο έχει αποδειχθεί ότι έχει οφέλη, όπως στη μείωση του άγχους και στην ανακούφιση από τον πόνο. Ωστόσο, ο καθηγητής Νατ είπε ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο οι περιορισμοί είχαν μπλοκάρει την ανάπτυξη των θεραπευτικών εφαρμογών για οποιαδήποτε από τα 16 ενεργά συστατικά της κάνναβης.

Εν τω μεταξύ, το LSD είχε ευρέως ερευνηθεί στη δεκαετία του 1950 και του 1960, με περισσότερα από 1.000 έγγραφα που διερευνούσαν τα αποτελέσματα για περισσότερους από 40.000 ασθενείς, με στοιχεία που δείχνουν ότι το φάρμακο θα μπορούσε να είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για τον αλκοολισμό. Όλα αυτά λίγο πριν οι σχετικές με το LSD απαγορεύσεις σε όλο τον κόσμο μπλοκάρουν την περαιτέρω έρευνα.

πηγή: independent



Μετάφραση, απόδοση, επιμέλεια: Γρηγόρης Δεούδης για το preludiance
Συντάκτης: Grigoris Deoudis Ετικέτες: ειδήσεις, ενθεογόνα, ψυχοδηλωτικά, news, ναρκωτικά, κάνναβη, MDMA, LSD, λογοκρισία, Ντέιβιντ Νατ, David Nutt, θεραπεία, Αγχώδη Μετατραυματική Διαταραχή, PTSD, κατάθλιψη, νευροεπιστήμη, συνείδηση, ιατρική επιθεώρηση, ψυχοτρόπες ουσίες, μαγικά μανιτάρια, έρευνα

Δευτέρα, Ιουνίου 10, 2013

Τα Παραισθησιογόνα Φυτά Προσφέρουν Περισσότερα από όσα Φαίνονται

Κατηγορία: Ειδήσεις

Ο εθνοφαρμακολόγος και καθηγητής Dennis McKenna (Ντένις Μακένα), ο οποίος συνεργάζεται με το Κέντρο Πνευματικότητας και Θεραπείας του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, έχει ταξιδέψει στον Αμαζόνιο δεκάδες φορές για να μελετήσει τα παραισθησιογόνα και φαρμακευτικά φυτά. Ο McKenna φωτογραφήθηκε εξετάζοντας ένα φυτό (μάλλον Psychotria viridis) που χρησιμοποιείται στο αφέψημα του αγιαχουάσκα, στα θερμοκήπια του St. Paul, του Πανεπιστημίου της Μινεσότα. Για περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο ή να ακούσετε τη συνέντευξη.


preludiance ~
Ο εθνοφαρμακολόγος και καθηγητής Dennis McKenna (Ντένις Μακένα),
εξετάζei ένα φυτό, (μοιάζει με την Psychotria viridis), που χρησιμοποιείται
στο αφέψημα του αγιαχουάσκα, στα θερμοκήπια του St. Paul,
του Πανεπιστημίου της Μινεσότα.
Υπό την οπτική ενός μη πεπειραμένου θεατή, ένα θερμοκήπιο με φυτά στο χώρο του Πανεπιστημίου της Μινεσότα δε θα μπορούσε να θεωρηθεί ως κάτι ξεχωριστό. Ο Ντένις Μακένα (Dennis McKenna), όμως, ο οποίος είναι εθνοφαρμακολόγος, βλέπει πολλά περισσότερα.


Ορισμένα φυτά μπορούν να επιφέρουν την ίαση μιας αρρώστειας, όπως η Βίγκα Μαδαγασκάρης (Madagascar periwinkle).


«Είναι η πηγή δύο πολύ σημαντικών καρκινικών φαρμάκων για την ίαση της παιδικής λευχαιμίας», αναφέρει ο Μακένα.


Άλλα φυτά του θερμοκηπίου αποτελούν την πηγή ψυχοδηλωτικών φαρμάκων, τα οποία θεωρούνται θεραπευτικά από ορισμένους επιστήμονες.


Ο Μακένα, ο οποίος διδάσκει στο Κέντρο Πνευματικότητας και Θεραπείας (Center for Spirituality and Healing) του πανεπιστημίου, είναι ειδικός στα παραισθησιογόνα που προέρχονται από φυτά όπως η αγιαχουάσκα. H αγιαχουάσκα καταναλώνεται στη λεκάνη του Αμαζονίου και χρησιμοποιείται ως μέρος θρησκευτικών τελετουργιών.


«Χρησιμοποιείται… για να εκμαιεύσει πληροφορίες από τον κόσμο των πνευμάτων, οι οποίες σχετίζονται με ασθένειες, παθήσεις και με το ποιο φυτό είναι το καταλληλότερο για έναν ασθενή», δήλωνει ο Μακένα.


Ο Μακένα πήγε στη Μινεσότα πριν από 20 χρόνια για να εργαστεί στην Aveda, μια εταιρία που είναι γνωστή για τη χρήση φυτών στα προϊόντα προσωπικής φροντίδας.

Παράλληλα με τη δουλειά του στο πανεπιστήμιο, ο Μακένα διδάσκει επίσης, στο Περού και συμβουλεύται μη κερδοσκοπικές ερευνητικές ομάδες, οι οποίες διερευνούν τις θεραπευτικές χρήσεις των ψυχοδηλωτικών.

Δευτέρα, Ιουνίου 10, 2013

The Wondrous Mushroom: Mycolatry in Mesoamerica, R. Gordon Wasson

Κατηγορία: Βιβλιοπροτάσεις


preludiance ~


Τίτλος Βιβλίου: The Wondrous Mushroom: Mycolatry in Mesoamerica (Το Θαυμαστό Μανιτάρι: Η Μυκητολατρεία στην Κεντρική Αμερική)
Συγγραφέας:
R. Gordon Wasson
Εκδόσεις: City Lights Publishers
Ημερ/νία έκδοσης (προσεχώς): 16 Ιουλίου 2013 (είχε ανακοινωθεί αρχικά για τον Μάρτιο 2013 αλλά προς το παρόν μπορεί να γίνει μόνο προ παραγγελία).
Έκδοση: Β'
Σελίδες: 280
Διαστάσεις: 18 Χ 25 εκ.
ISBN13: 978-0-87286-592-1 (μαλακό εξώφυλλο)


Σάββατο, Ιουνίου 08, 2013

Ο χαρακτηρισμός του Αγιαχουάσκα, ο μεταβολισμός του στον άνθρωπο και η συνάφεια με την ενδογενή DMT

Κατηγορία: Ειδήσεις, Βίντεο



Από την ομιλία του Ethan McIlhenny (PhD), στο 3ήμερο διεθνές συνέδριο 'Επιστήμη στα Ψυχοδηλωτικά 2013'.
Σε αυτή την παρουσίαση μαθαίνουμε για το μεταβολισμό και την απέκκριση του DMT και των βήτα-καρβολινών που λαμβάνουν χώρα μετά την κατανάλωση του αφεψήματος αγιαχουάσκα. Τα κύρια συστατικά που παρατηρήθηκαν στο αγιαχουάσκα είναι: τετραϋδροχαρμίνη (THH) και χαρμίνη, ακολουθούμενα από DMT και χαρμαλίνη. Δεν βρέθηκε DMT-N-Oxide στο αγιαχουάσκα, οπότε, είναι ένας μεταβολίτης που δημιουργείται μόνον στα θηλαστικά.

Επίσης, αναλύθηκαν τα διαφορετικά αφεψήματα αγιαχουάσκα στο Περού, Βραζιλία και Χαβάη και βρέθηκε ότι είναι αξιοσημείωτα παρόμοια.

Παρακολουθήστε το video για περισσότερα.
πηγή:maps


Ετικέτες: ειδήσεις, ενθεογόνα, ψυχοδηλωτικά, ομιλία, Ethan Mcilhenny phd, αγιαχουάσκα, DMT, β-καρβολίνες, τετραϋδροχαρμίνη, χαρμίνη, χαρμαλίνη, DMT-N-Oxide, μεταβολίτης, θηλαστικά,

Πέμπτη, Ιουνίου 06, 2013

Ο Διακεκριμένος ιατρός Gabor Maté για τα Ψυχοδηλωτικά και το «ξεκλείδωμα» του Ασυνείδητου, από τον Καρκίνο ως την Τοξικομανία

Κατηγορία: Ειδήσεις



Γιατρός Gabor Mate για το ασυνείδητο, τη σύνδεση νου-σώματος και τη θεραπεία καρκίνου και εξάρτησης ναρκωτικών με αγιαχουάσκα και άλλα ψυχοδηλωτικά ~ preludiance


  Ο εξειδικευμένος επί της εξάρτησης από τα ναρκωτικά γιατρός, μιλάει για τη σύνδεση νου-σώματος και τις ιατρικές και συναισθηματικές δυνατότητες των ψυχοδηλωτικών.

Ο Δρ. Γκαμπόρ Ματέ (Gabor Maté), MD, λέει ότι το ασυνείδητο μπορεί να προκαλέσει ιατρικές καταθλίψεις όπως ο καρκίνος, ο εθισμός και το τραύμα. Στην ομιλία του στο Επιστημονικό Συνέδριο για τα Ψυχοδηλωτικά 2013, ο Ματέ απορρίπτει την υπόθεση ότι ο νους και το σώμα του ανθρώπου είναι ξεχωριστές οντότητες επισημαίνει μια εγγενή σύνδεση ανάμεσα στις ψυχολογικές/περιβαλλοντικές εμπειρίες και τις ιατρικές καταθλίψεις. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι ο πόλεμος κατά των ναρκωτικών είναι στην πραγματικότητα ένας πόλεμος προς τους τοξικομανείς και μιλάει για το ενδεχόμενο διακοπής του εθισμού με τη χρήση των ψυχοδηλωτικών ουσιών. Συζητά, επίσης, την πιθανή ικανότητα των ψυχοδηλωτικών ουσιών, ιδιαίτερα της αγιαχουάσκα, να αντιστρέψει ιατρικά προβλήματα, όπως ο καρκίνος και ο εθισμός όταν συνδυάζεται με θεραπεία. Ακολουθεί η απομαγνητοφώνηση της ομιλίας του Δρ Γκαμπόρ Ματέ "Psychedelics and Unlocking the Unconscious; From Cancer to Addiction," (Τα Ψυχοδηλωτικά και το ξεκλείδωμα του Ασυνείδητου· Από τον Καρκίνο μέχρι την Τοξικομανία,) την οποία παρέδωσε στο 'Επιστημονικό Συνέδριο για τα Ψυχοδηλωτικά στο Όκλαντ της Καλιφόρνια, στις 20 Απριλίου 2013.

Το θέμα της ομιλίας μου είναι η χρήση του αγιαχουάσκα στην θεραπεία των πάσης φύσεως ιατρικών προβλημάτων, από καρκίνο μέχρι εθισμό. Και θα μπορούσατε να ρωτήσετε τι μπορεί, ενδεχομένως, ένα φυτό να κάνει για να θεραπεύσει αυτά τα τρομερά και απειλητικά για τη ζωή προβλήματα υγείας; Λοιπόν, φυσικά, όλα εξαρτώνται από την οπτική γωνία μέσα από την οποία καταλαβαίνουμε αυτά τα προβλήματα.

Τώρα, η ιατρική σκοπιά, η αλλοπαθητική δυτική ιατρική άποψη στην οποία είχα εκπαιδευτεί είναι ότι, ουσιαστικά, οι ασθένειες είναι ανωμαλίες που συμβαίνουν είτε οφείλονται σε εξωτερικές αιτίες, όπως ένα βακτήριο ή τοξίνη, ή κατά τύχη ή οφείλονται σε κακή τύχη, ή που οφείλονται σε θέματα γενετικής. Έτσι, οι αιτίες είναι εκτός της συνήθους εσωτερικής εμπειρίας-της συναισθηματικής και ψυχολογικής και πνευματικής ζωής του ατόμου. Αυτά είναι βιολογικά γεγονότα, οπότε εκεί πηγαίνει η ιατρική παραδοχή όπου τα αίτια χρειάζεται να γίνουν κατανοητά και οι θεραπείες χορηγούνται κατά έναν τυπικά βιολογικό τρόπο.

Πίσω από αυτό το σύνολο των υποθέσεων είναι δύο άλλες υποθέσεις. Η μια είναι ότι μπορείτε να διαχωρίσετε το ανθρώπινο σώμα από τον ανθρώπινο νου, έτσι ώστε ό,τι συμβαίνει σε μας συναισθηματικά και ψυχολογικά δεν έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία μας. Το δεύτερο: ότι το άτομο θα πρέπει να διαχωριστεί από το περιβάλλον. Λοιπόν, τι θα συμβεί σε μένα αν αναπτύξω καρκίνο; Αυτή είναι απλώς η κακή προσωπική μου, καθαρά προσωπική ατυχία, ή ίσως επειδή έκανα τα λάθος πράγματα, όπως να καπνίζω τσιγάρα; Αλλά, ότι ο καρκίνος μου θα μπορούσε να έχει κάτι να κάνει με την δια βίου αλληλεπίδραση που έχω με το περιβάλλον στο οποίο ζω --ιδιαίτερα το ψυχολογικό-κοινωνικό περιβάλλον-- αυτά δεν εμφανίζονται στο προσκήνιο.

Τετάρτη, Ιουνίου 05, 2013

Breaking Convention, Διεπιστημονικό Συνέδριο στα Ψυχοδηλωτικά

Κατηγορία: Ειδήσεις


Breaking Convention, 12 με 14 Ιουλίου στο Πανεπιστήμιο Greenwich του Λονδίνου


  Το Breaking Convention είναι ένα διετές διεπιστημονικό συνέδριο για τη συνειδητότητα στα ψυχοδηλωτικά και το μόνο του είδους του που δραστηριοποιείται στη Βρετανία. Επίσημος συν-χρηματοδότης του Breaking Convention είναι η 'Διεπιστημονική Ένωση Μελετών στα Ψυχοδηλωτικά' (MAPS).
Το Breaking Convention συγκλήθηκε από μια μη κερδοσκοπική οργάνωση με το ίδιο όνομα. Το Breaking Convention 2013 θα πραγματοποιηθεί στο Πανεπιστήμιο του Greenwich στις 12 με 14 Ιουλίου και θα περιλαμβάνει δέκα συμπόσια των προσκεκλημένων ομιλητών και ένα κομμάτι αφιερωμένο σε συνομιλίες από υποβληθείσες περιλήψεις, καθώς και γκαλερί, εκθέσεις, ταινίες και νυχτερινά happenings.

Μερικοί από τους ομιλητές:
David Nutt: πρόεδρος της Ανεξάρτητης Επιστημονικής Επιτροπής για τα Ναρκωτικά και διευθυντής τους τμήματος Νευροψυχοφαρμακολογίας στο Imperial college του Λονδίνου.
Robin Carhart-Harris: ψυχοφαρμακολόγος στο Imperial College του Λονδίνου, που ειδικεύεται στην τεχνολογία νευρο-απεικόνισης με MDMA και ψιλοκυβίνη.
Ralph Metzner: καθηγητής και συγγραφέας πολλών βιβλίων, ασκεί ψυχοθεραπεία και είναι ομότιμος καθηγητής στο California Institute Ενιαίων Σπουδών. Έχει εμπλακεί στην έρευνα συνείδησης για πάνω από σαράντα χρόνια και συμμετείχε σε έρευνα με τα ψυχοδηλωτικά στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ με τον Timothy Leary και τον Richard Alpert.
Rick Doblin: διευθυντής ιδρυτής και εκτελεστικός διευθυνής της 'Διεπιστημονικής Ένωσης Μελετών στα Ψυχοδηλωτικά' (MAPS).
Jeremy Narby, PhD: ανθρωπολόγος και κορυφαίος συγγραφέας και ερευνητής της νοημοσύνης στη φύση και τα παραδοσιακά συστήματα γνώσεων των αυτόχθονων πληθυσμών του Αμαζονίου.
Leaf Fielding: συγγραφέας του "To Live Outside The Law"​​, μια συλλογή διακεκριμένων εμπιστευτικών πληροφοριών της διεθνούς παραγωγής LSD και της ακτίνας διανομής του που εξαρθρώθηκε από την «Επιχείρηση Julie» της οποίας ήταν μέλος.
Rak Razam: παραγωγός του ντοκιμαντέρ Aya: Awakenings
Reka Komaromi: freelance Εθνοβοτανολόγος και έμπειρη ψυχοναύτης. Έχει MSc στην Εθνοβοτανική και επί του παρόντος πραγματοποιεί καταγραφή της εθνοβοτανικής και πολιτισμικής γνώσης των Rastafari.

Περισσότερα...




Γρηγόρης Δεούδης για το preludiance
Συντάκτης: Grigoris Deoudis Ετικέτες: ειδήσεις, ενθεογόνα, ψυχοδηλωτικά, Breaking Convention, Διεπιστημονικό Συνέδριο στα Ψυχοδηλωτικά, 12, 14, Ιουλίου 2013, πανεπιστήμιο Greenwich, Λονδίνο

Είπαν για το preludiance ~

14 Δεκεμβρίου 2013: «Συγχαρητηρια ! Και παλι ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ !!!” — Γιώργης Οικονομόπουλος, Νευρολόγος - Ψυχίατρος

31 Μαΐου 2013: «Συγχαρητήρια για όλη την εργασία σας πανω στα Ενθεογόνα ! ΜΠΡΑΒΟ !” — Γιώργης Οικονομόπουλος, Νευρολόγος - Ψυχίατρος

16 Μαΐου 2013:Your blog has a lot of excellent material” — Brad Burge, Διευθυντής Επικοινωνιών της 'Διεπιστημονικής Ένωσης Μελετών στα Ψυχοδηλωτικά' (MAPS)