+Grigoris Deoudis

Κυριακή, Απριλίου 28, 2013

Ανοίξτε το μυαλό σας στη Νέα Επιστήμη των Ψυχοδηλωτικών

Κατηγορία: Ειδήσεις

φωτο: Tais Melillo


Ο Timothy Leary τα έκανε μούσκεμα για την επιστήμη. Πέρα από κάθε επιστημονική μέθοδο και δεοντολογία, αυτός ο καθηγητής του Χάρβαρντ, επιχείρησε να προσεγγίσει τις παραισθησιογόνες ουσίες με μυστικιστικό τρόπο, με αποτέλεσμα να μετατραπεί σε ευαγγελιστής του LSD και σύμβολο της δεκαετίας του ’60 της εποχής  που έγινε συνώνυμη με τα ναρκωτικά και την παρακμή. Κι ακόμα χειρότερα, οι συνεπακόλουθες μαζικές αντιδράσεις αποτέλεσαν την βασική αιτία που οι ουσίες αυτές έγιναν μέρος μιας υποκουλτούρας και οδήγησαν ένα σημαντικό και πολλά υποσχόμενο πεδίο για επιστημονική έρευνα να παραμείνει αδρανές σχεδόν επί μισό αιώνα.

Αυτό τουλάχιστον ισχυρίστηκαν  ορισμένοι επιστήμονες στο Όουκλαντ της Καλιφόρνια, στο πλαίσιο του Συνεδρίου για τα ψυχοδηλωτικά 2013, με θέμα τις επιστημονικές και θεραπευτικές δυνατότητες των ψυχοδηλωτικών ουσιών. «Οι γελοιότητες του Timothy Leary πραγματικά υπονόμευσαν την επιστημονική προσέγγιση για την μελέτη αυτών των ενώσεων,» είπε στο κοινό ο ψυχοφαρμακολόγος Roland Griffiths από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.

Με τον καιρό όμως τα πράγματα άλλαξαν. Έτσι, τα τελευταία χρόνια, μια μικρή ομάδα επιστημόνων κατάφερε να αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον για την επιστημονική μελέτη στα ψυχοδηλωτικά. Στην διάρκεια του συνεδρίου η ομάδα ανακοίνωσε νέα ευρήματα σχετικά με τον τρόπο που οι ουσίες αυτές εμπλέκονται με την εγκεφαλική δραστηριότητα, με τρόπους που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ερμηνεία της μειωμένης εγκεφαλικής λειτουργίας, φαινόμενα που προκαλούνται από αυτά τα ψυχοδηλωτικά. Επίσης κατάφεραν να στοιχειοθετήσουν κάποια υπόθεση ότι αυτές οι ουσίες θα μπορούσαν ενδεχομένως να βοηθήσουν άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη, άγχος και άλλες διαταραχές.

Αυτή την στιγμή διεθνώς βρίσκονται σε εξέλιξη περίπου δώδεκα κλινικές πειραματικές  μελέτες μικρής κλίμακας. Στις μελέτες αυτές ακολουθούμενη διαδικασία δεν είναι να συστήνουν στον ασθενή «πάρε δύο χαρτάκια LSD και τηλεφώνησέ μου αύριο το πρωί να μου πεις τα αποτελέσματα.» Αντ' αυτού, αυτές οι μελέτες εισαγάγουν την άποψη ότι τα ψυχοδηλωτικά που λαμβάνονται στον χώρο του θεραπευτή, στο πλαίσιο μιας σειράς συνεδριών ψυχοθεραπείας θα μπορούσαν να κάνουν αποτελεσματικότερο τον θεραπευτικό διάλογο.

«Τώρα  που είμαστε σε θέση να αρχίσουμε να  αντλούμε κάποια αποτελέσματα σχετικά  με τα οφέλη, αλλάζει και η άποψη των ανθρώπων», δήλωσε ο Rick Döblin, ο ιδρυτής και εκτελεστικός διευθυντής της 'Διεπιστημονικής Ένωσης Μελετών στα Ψυχοδηλωτικά'(MAPS), ένας από τους χορηγούς του συνεδρίου.

Από τα μέσα της δεκαετίας του '80 ο Döblin και η ΜΑPS χρειάστηκε να δώσουν αγώνες με τις ρυθμιστικές αρχές ώστε να τους επιτραπεί η έρευνα και οι κλινικές δοκιμές με τα ψυχοδηλωτικά. Και ίσως η πρόσφατη αναβίωση της επιστήμης των ψυχοδηλωτικών να αποτελεί ένα σημάδι ότι τελικά οι προσπάθειές τους θα αποδώσουν καρπούς.

Και η  στάση του κοινού  γενικά απέναντι στις παράνομες -όπως καλούνται- ναρκωτικές ουσίες, ίσως μεταστραφεί. Για παράδειγμα,  σε μια πρόσφατη δημοσκόπηση που διεξήγαγε το Ερευνητικό Κέντρο Pew, αποδείχθηκε για πρώτη φορά ότι οι περισσότεροι από τους μισούς Αμερικανούς πολίτες που ρωτήθηκαν πιστεύουν ότι θα πρέπει να νομιμοποιηθεί η  χρήση  της μαριχουάνας. Ιδιαίτερα οι baby boomers[1] που ενδεχομένως αποσιωπούσαν το θέμα την περίοδο ανατροφής των παιδιών τους, τώρα, σε μεγάλη ηλικία, εμφανίζονται περισσότερο χαλαροί.

Το ενδιαφέρον για τα ψυχοδηλωτικά μπορεί επίσης να σχετίζεται και με το αυξανόμενο αίσθημα απογοήτευσης από την έλλειψη ανακάλυψης νέων αποτελεσματικότερων ψυχιατρικών σκευασμάτων. Πολλά από τα σύγχρονα φάρμακα βασίζονται σε ενώσεις  που ανακαλύφθηκαν εντελώς τυχαία τη δεκαετία του 1950 και η ανάπτυξη της πραγματικής καινοτομίας δεν εμφανίζεται στον ορίζοντα με αποτέλεσμα πολλές εταιρείες να παραιτούνται
από την προσπάθεια.

Στο μεταξύ θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι άνθρωποι εδώ και αιώνες χρησιμοποιούσαν παραισθησιογόνες ουσίες σε θεραπευτικές θρησκευτικές τελετές και συχνά ορισμένες φορές έτσι χωρίς λόγο. Επειδή όμως απλώς και μόνο είναι «ναρκωτικά» των πάρτι, δεν σημαίνει  ότι δεν μπορεί να αποτελέσουν αντικείμενο σοβαρής επιστημονικής έρευνας. Ή μήπως  αυτό ακριβώς συμβαίνει; Σε τελική ανάλυση όλο αυτό δεν είχε θετική κατάληξη την πρώτη φορά.

Από την ίδρυσή του το 2010, το συνέδριο των Ψυχοδηλωτικών Επιστημών έφερε σε επαφή ένα ενδιαφέρον μείγμα ανθρώπων. Με βάση την απογραφή παρακολούθησαν το συνέδριο 1.800 άτομα. Το ποσοστό των συμμετεχόντων με αλογοουρές, κρίκους στη μύτη και αξεσουάρ κάνναβης είναι πρoβλεπόμενα υψηλότερo από όσο σε κάποιο τυπικό επιστημονικό συνέδριο. Υπήρχε επίσης αίθουσα τσαγιού, γκαλερί τέχνης με ψυχεδελικά έργα και ένα ήσυχο δωμάτιο για όσους είχαν ανάγκη να αποδράσουν με ένα έντονο «ταξίδι».

«Οπωσδήποτε κάποιοι επιστήμονες βλέποντας τα χρώματα του ουράνιου τόξου στο λογότυπο και τα ψυχεδελικά εκθέματα τέχνης θα πουν, 'όλο αυτό δεν πρόκειται περί πραγματικής επιστήμης',» ανέφερε ο Brad Burge, διευθυντής επικοινωνίας της MAPS. «Την ίδια στιγμή, ορισμένοι από τους πλέον μυστικιστικά αφοσιωμένους θιασώτες των ψυχοδηλωτικών ουσιών είναι αντίθετοι με την επιστημονική ανατομία αυτού που εκλαμβάνουν ως ιερή εμπειρία», συνέχισε ο Burge. Το συνέδριο όμως δεν απευθύνεται σε εκείνους που τυχαίνει να υποστηρίζουν αυτές τις απόψεις.

Ο Burge αναγνωρίζει ότι υπάρχει όντως ένα δύσκολο σημείο ισορροπίας ανάμεσα σε εκείνους που λαμβάνουν μέρος στη διοργάνωση ενός τέτοιου επιστημονικού φόρουμ και επιθυμούν να εκληφθεί σοβαρά το έργο τους, δίχως να αποκλείουν όσους κάνουν χρήση ψυχοδηλωτικών ουσιών για καθαρά ψυχαγωγικούς λόγους. Ακόμα κι έτσι όμως, «προσπαθούμε να κάνουμε αντιληπτό το γεγονός ότι θα πρέπει να υπάρξει ένας διαχωρισμός μεταξύ αυτών των δύο πλευρών», είπε.

Σε τελική ανάλυση, αυτή η τελευταία ομάδα, βοηθάει σε μεγάλο βαθμό την χρηματοδότηση της έρευνας με δωρεές στην MAPS και άλλες ιδιωτικές οργανώσεις όπως το Ινστιτούτο Ερευνών Heffter και το Ίδρυμα Beckley. Κυβερνητικοί χρηματοδότες, όπως το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (National Institutes of Health) διατηρούν ακόμα τις επιφυλάξεις τους για την έρευνα στις ψυχοδηλωτικές ουσίες.

Το εφετινό συνέδριο παρουσίασε μια περιοχή έρευνας που πρόσφατα αναδείχθηκε με εντυπωσιακό τρόπο. Περιλαμβάνει την αγιαχουάσκα, ένα ισχυρό ψυχοδηλωτικό αφέψημα από αναρριχώμενα φυτά και φύλλα, που χρησιμοποιείται από τους σαμάνους του Αμαζονίου σε θεραπευτικές τελετές (όπως επίσης και στα τουριστικά ενημερωτικά φυλλάδια περιελάμβανε και ένα κέντρο που διαφήμιζε κάποιο αναχωρητήριο αγιαχουάσκα).
ayahuasca
Αγιαχουάσκα
φωτο: Awkipuma

Ο Dráulio Barros de Araújo, νευροεπιστήμονας στο Ινστιτούτο Εγκεφάλου στο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Rio Grande do Norte στη Βραζιλία, παρουσίασε νέα ευρήματα από μια μελέτη σάρωσης του εγκεφάλου με fMRI σε 10 έμπειρους χρήστες αγιαχουάσκα, οπαδούς της Santo Daime οι οποίοι χρησιμοποιούν αφέψημα αγιαχουάσκα στις τελετές τους.

Η ομάδα του Araújo διαπίστωσε ότι το αγιαχουάσκα μειώνει την νευρωνική δραστηριότητα σε αυτό που ονομάζεται 'δίκτυο προεπιλεγμένης λειτουργίας', ένα πλέγμα διασυνδεδεμένων περιοχών του εγκεφάλου που ενεργοποιείται όταν οι άνθρωποι δεν επικεντρώνονται σε ένα συγκεκριμένο καθήκον. Ενεργοποιείται όμως όταν οι άνθρωποι βρίσκονται σε κατάσταση ονειροπόλησης ή όταν το μυαλό τους περιπλανάται.

Τα τελευταία χρόνια το 'δίκτυο προεπιλεγμένης λειτουργίας'  αποτέλεσε θέμα αιχμής  στις νευροεπιστήμες. Στην πραγματικότητα οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν τι ακριβώς συμβαίνει σε εκείνη την κατάσταση, αλλά αρέσκονται να προβαίνουν σε εικασίες. Μια ερμηνεία είναι ότι η δραστηριότητα αυτού του δικτύου μπορεί να αναφέρεται σε ό,τι βιώνουμε ως εσωτερικό μας μονόλογο και ίσως συμβάλει στην δημιουργία αίσθησης περί του εαυτού μας.

Πέρυσι, Βρετανοί επιστήμονες ανέφεραν ότι η ψιλοκυβίνη, το ενεργό συστατικό στα «μαγικά» μανιτάρια, όπως και το αγιαχουάσκα, μειώνει την δραστηριότητα στο 'δίκτυο προεπιλεγμένης λειτουργίας' στον εγκέφαλο. Και θεώρησαν ότι με παρεμβολή στο 'δίκτυο προεπιλεγμένης λειτουργίας' θα μπορούσαν ίσως να ερμηνευθούν τα αποτελέσματα της χρήσης των ψυχοδηλωτικών ουσιών τα οποία συχνά οι χρήστες περιγράφουν ως ένα είδος αποσύνθεσης του εαυτού ή ακόμα την αίσθηση ενότητας με το σύμπαν.

Ο Δρ. Ρόμπιν Κάρχαρτ-Χάρις (Robin Carhart-Harris), ο νευροεπιστήμονας ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας για την ψιλοκυβίνη, ανακοίνωσε στο συνέδριο τα καινούργια ευρήματα που προέκυψαν από την χρήση μιας μεθόδου που ονομάζεται μαγνητοεγκεφαλογραφία (magnetoencephalography), μέσω της οποίας αποτυπώνεται και παρακολουθείται η εγκεφαλική δραστηριότητα με μεγαλύτερη ευκρίνεια και σε μικρότερο χρόνο από όσο το fMRI. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η ψιλοκυβίνη όχι μόνο επηρεάζει το 'δίκτυο προεπιλεγμένης λειτουργίας' αλλά παράλληλα διαταράσσει και έναν συγκεκριμένο τύπο της ρυθμικής δραστηριότητας του εγκεφάλου.

Άτομα που με την χρήση της συγκεκριμένης ουσίας παρουσίασαν εντονότερο αποσυγχρονισμό ανέφεραν  και μεγαλύτερη υποκειμενική αίσθηση αποσύνθεσης του εαυτού. «Για μένα αυτό αποτελεί την πλέον ενδιαφέρουσα παρατήρηση της έρευνας,» είπε ο Carhart-Harris. «Η αίσθηση του εαυτού μας, δηλαδή η αίσθηση του ότι είσαι κάποιος, αποτελεί όντως ένα είδος ψευδαίσθησης. Κι αυτό γιατί απλά όλοι μας είμαστε ένα προϊόν ενεργοποίησης του εγκεφάλου μας.»

Η μείωση της αίσθησης του εαυτού ίσως αποτελεί έναν τρόπο των παραισθησιογόνων να προκαλούν προφανή πνευματική ενόραση, την οποία πολλοί χρήστες βίωσαν. Το 2008 ο Griffiths και η ομάδα του στο Johns Hopkins ανέφεραν ότι μετά από ένα χρόνο η πλειοψηφία των 36 απλών ανθρώπων που σε μια 8ωρη συνεδρία στο εργαστήριό του έλαβαν για πρώτη φορά ψιλοκυβίνη, εξακολουθούν να κατατάσσουν εκείνη την εμπειρία τους ως ένα από τα πέντε σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν στη ζωή τους. Τα δύο τρίτα από αυτούς περιέλαβαν την εμπειρία ανάμεσα στις πρώτες πέντε κορυφαίες πνευματικές εμπειρίες τους.

«Όταν ξεκινούσαμε την δοκιμή θεωρούσα  σχεδόν απίθανο ότι μια τέτοια εμπειρία θα μπορούσε να συγκριθεί με την γέννηση ενός παιδιού ή με τον θάνατο ενός γονέα», είπε ο Griffiths στο συνέδριο.

Πιο πρόσφατα, ο Griffiths εξέτασε 1.600 ερωτηθέντες χρήστες ψιλοκυβίνης που χρησιμοποιούσαν την ουσία για λόγους διασκέδασης και διαπίστωσε ότι το 40% από αυτούς κατέτασσαν την εμπειρία τους ανάμεσα στις πέντε κορυφαίες. Το κάπως χαμηλότερο ποσοστό δεν αποτελεί έκπληξη, λέει ο Griffith, καθώς στο εργαστήριο ο ίδιος και οι συνεργάτες του, φροντίσαν να διαμορφώσουν ένα όσο το δυνατόν πιο άνετο και θετικό περιβάλλον. Ωστόσο, ο ίδιος θεώρησε ενθαρρυντικό το γεγονός ότι τα αποτελέσματα δείχνουν να ισχύουν γενικότερα.

«Αυτή η διαπίστωση  ανοίγει την πόρτα για την επιστημονική μελέτη των μυστικιστικών εμπειριών,» δήλωσε ο Griffiths. Σε μελλοντικό πρόγραμμα, ελπίζει να εξεταστεί πως η εμπειρία της ψιλοκυβίνης μπορεί να διαφέρει σε ανθρώπους που έχουν διαφορετική προσωπικότητα, θρησκευτικό υπόβαθρο ή  γενετικά χαρακτηριστικά.
psilokivini
Η χημική ένωση της ψιλοκυβίνης
δικαιώματα: Jynto


Σαφώς, ουσίες όπως η ψιλοκυβίνη επιδρούν έντονα στις νοητικές λειτουργίες, αλλά η λογική χρήση τους στην ψυχιατρική απαιτεί έρευνα και όχι υποθέσεις. Το ίδιο βέβαια θα  μπορούσε να ειπωθεί και για κάθε ψυχιατρική θεραπεία που εφαρμόζεται, αλλά: Κανείς πραγματικά δεν γνωρίζει με ποιόν τρόπο επιδρούν.

Τα κλασσικά ψυχοδηλωτικά, συμπεριλαμβανομένης της ψιλοκυβίνης και του LSD, διεγείρουν τους υποδοχείς της σεροτονίνης- ενός νευροδιαβιβαστή στον οποίο επίσης στοχεύουν αν και με διαφορετικό τρόπο- από ότι τα εγκεκριμένα αντικαταθλιπτικά και αγχολυτικά φάρμακα όπως το Prozac και Zoloft.

Αρκετοί επιστήμονες στο συνέδριο επεσήμαναν τα ευρήματα σχετικά με τη δραστηριότητα του 'δίκτυου προεπιλεγμένης λειτουργίας' του εγκεφάλου η οποία εμφανίζεται αυξημένη σε άτομα με κατάθλιψη. Και επειδή η ψιλοκυβίνη και το αγιαχουάσκα φαίνεται να αμβλύνουν  την δραστηριότητα αυτή, ίσως θα μπορούσαν να ωφελήσουν.

Είναι δύσκολο να συνδέσει κανείς αυτές τις παρατηρήσεις, χωρίς μια ισχυρή δόση εικασίας, αλλά μια άποψη είναι ότι η αυξανόμενη δραστηριότητα του 'δικτύου προεπιλεγμένης λειτουργίας' δείχνει ότι σημαντικό ποσοστό της προσοχής στρέφεται προς τα μέσα. Στους ανθρώπους που βρίσκονται παγιδευμένοι στις αρπάγες της κατάθλιψης, η σκέψη τους τους οδηγεί να πιστεύουν ότι έχουν παγιδευτεί  σε έναν ατέρμονα κύκλο κριτικής αυτοεξέτασης και ίσως κάποιος ήπιος νευρωνικός αποσυγχρονισμός θα τους βοηθούσε να επιχειρήσουν μια μορφή επανεκκίνησης.

Ο Araújo παρουσίασε τα πρώτα ελπιδοφόρα συμπεράσματα από την χρήση του αγιαχουάσκα όσον αφορά στην μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και ήδη εξασφάλισε έγκριση για ευρύτερες κλινικές δοκιμές στην Βραζιλία. Η βρετανική ομάδα  εξασφάλισε επίσης έγκριση να ξεκινήσει δοκιμές με την ψιλοκυβίνη.

Παράλληλα, ερευνητές στην Ελβετία, το Ισραήλ και σε άλλες χώρες έχουν ήδη  ερευνήσει  το MDMA (ευρύτερα γνωστό ως «ecstasy») για την θεραπεία της αγχώδους μετατραυματικής διαταραχής (PTSD) και άλλων διαταραχών άγχους. Οι οπαδοί των rave πάρτι αγαπούν αυτό το σκεύασμα επειδή τους προσφέρει αίσθηση ευφορίας, άνεσης και εγγύτητας με τους άλλους. Ορισμένοι θεραπευτές πιστεύουν ότι οι  αγχολυτικές  και φιλο-κοινωνικές επιπτώσεις του «ecstasy» θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ασθενείς με διαταραχές άγχους να ανακτήσουν την ηρεμίας τους και να ανταποκριθούν με περισσότερη δεκτικότητα στην ψυχοθεραπεία.

Η 'Διεπιστημονική Ένωση για τη Μελέτη στα Ψυχοδηλωτικά' (MAPS) είναι χορηγός σε αρκετές μελέτες που εξετάζουν αυτή την άποψη. Η πρώτη, ξεκίνησε το 2004 και με επικεφαλής τον ψυχίατρο Μάικλ Mithoefer στη Νότια Καρολίνα, εφάρμοσε θεραπεία σε 19 άτομα με PTSD, κυρίως γυναίκες που  κατάφεραν να επιβιώσουν από σεξουαλική κακοποίηση ή που είχαν δεχτεί επίθεση. Παρά το γεγονός ότι οι ασθενείς αυτοί εμφάνισαν ελάχιστη επιτυχία με τις συμβατικές θεραπείες, οι 14 από τους 19 σημείωσαν ακόμα και σημαντική μείωση των συμπτωμάτων σε διάρκεια 1-6 χρόνων, αφότου υποβλήθηκαν σε ψυχοθεραπεία υποβοηθούμενη με MDMA, ανέφεραν το Νοέμβριο οι ερευνητές στήν Εφημερίδα της Ψυχοφαρμακολογίας. (Journal of Psychopharmacology).

Μια άλλη δοκιμή που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Νότια Καρολίνα πειραματίζεται στην θεραπεία των βετεράνων στρατιωτικών της αστυνομίας και του πυροσβεστικού σώματος και ο Döblin αναφέρει ότι η  MAPS έχει ήδη έρθει σε επαφή με το Πεντάγωνο για μια μελέτη με PTSD, στην οποία θα συμμετάσχουν εν ενεργεία στρατιωτικοί. Εφόσον το Πεντάγωνο επιτρέψει στους στρατιωτικούς να λάβουν μέρος στις δοκιμές η  MAPS είναι πρόθυμη  να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα. «Συναντηθήκαμε μαζί τους  περίπου πριν ένα μήνα και μας υποδέχτηκαν πολύ καλά», είπε. «Τώρα βρισκόμαστε στην διαδρομή προς την ανώτερη ιεραρχία της διοίκησης.»

Το γεγονός ότι ο αμερικανικός Στρατός δέχτηκε να εξετάσει την πρόταση  αποτελεί ήδη ένα εξαιρετικό δείγμα του πόσο πολύ έχουν αλλάξει τα πράγματα. Ωστόσο το γεγονός αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι έχουν καμφθεί οι αντιστάσεις.

«Οι επιστήμονες της Ψυχοδηλωτικής εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν εμπόδια σε κάθε βήμα τους, από την εξασφάλιση χρηματοδότησης της έρευνας, μέχρι την ιδιοκτησία των σκευασμάτων ή την δημοσιοποίηση των ευρημάτων», λέει ο ψυχίατρος Ντέιβιντ Νατ (David Nutt) του Imperial College του Λονδίνου. Ο Nutt πέτυχε πρόσφατα μια σημαντική επιχορήγηση από την βρετανική κυβέρνηση για να πραγματοποιήσει κλινικές δοκιμές με ψιλοκυβίνη και να εξετάσει τις πιθανές εφαρμογές της στην κατάθλιψη. Αλλά η γραφειοκρατία και πάλι στέκεται εμπόδιο στην εξέλιξη.

Για να είναι σύμφωνος με το Νόμο, ο Nutt  θα πρέπει πρώτα να βρει έναν παραγωγό ο οποίος θα είναι σε θέση να παράξει ιατρικής ποιότητας ψιλοκυβίνη και ο οποίος θα πρέπει επίσης  να διαθέτει  όλες τις απαιτούμενες άδειες για την παρασκευή ελεγχόμενων ουσιών. Μέχρι στιγμής, δεν έχει βρεθεί ούτε ένας με τις συγκεκριμένες προδιαγραφές. Ετσι η μελέτη καθυστερεί.

«Το καθεστώς παρανομίας στο οποίο έχουν υπαχθεί αυτές οι ουσίες κατάφερε ισχυρό πλήγμα στην διεξαγωγή των ερευνών και το ίδιο εξακολουθεί μέχρι σήμερα,» παρατηρεί ο Nutt σε συνέντευξή του. Και κλείνει λέγοντας: «Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στον χώρο της σύγχρονης έρευνας.»

πηγή: wired

[1]: Όρος καθαρά αμερικανικός που δεν αντιστοιχεί σε κανένα στοιχείο της ελληνικής κουλτούρας και άρα δεν μεταφράζεται στα ελληνικά. Ένα χαρακτηριστικό των Boomers ήταν ότι έτειναν να θεωρούν τους εαυτούς τους ως μια ειδική γενιά, πολύ διαφορετική από εκείνες που είχαν έρθει πριν. Στη δεκαετία του 1960, καθώς ο σχετικά μεγάλος αριθμός των νέων ανθρώπων έγιναν έφηβοι και νεαροί ενήλικες, αυτοί και οι γύρω τους, δημιούργησαν μια πολύ συγκεκριμένη ρητορική γύρω από την κλάση τους και την αλλαγή που είχαν επιφέρει. Αυτή η ρητορική είχε μια σημαντική επίπτωση στις αντιλήψεις των boomers για τους ίδιους, καθώς και η τάση τους να καθορίζουν τον κόσμο από την άποψη των γενεών, η οποία ήταν ένα σχετικά νέο φαινόμενο. Η αύξηση των γεννήσεων έχει περιγραφεί μεταξύ άλλων και ως οδυνηρή έκπληξη.

 
Μετάφραση, απόδοση: Μαρία Μαρκοπούλου για το preludiance
Επιμέλεια: Γρηγόρης Δεούδης

Ετικέτες: ειδήσεις, ενθεογόνα, ψυχοδηλωτικά, αγιαχουάσκα, ψιλοκυβίνη, MDMA, Brad Burge, Rick Doblin

Σάββατο, Απριλίου 27, 2013

Οι επιστήμονες διερευνούν το μυστήριο ενός φαρμάκου HIV/AIDS με ψυχοτρόπο επίδραση

Κατηγορία: Ειδήσεις

Ο Δρ.
John Schetz
  Για εκείνους που παίρνουν αντιρετροϊκά φάρμακα για το HIV/AIDS, υπάρχει ένα φάρμακο που μπορεί να δώσει ώθηση στο κοκτέιλ: το φάρμακο efavirenz (εφαβιρένζη), στο εμπόριο με την εμπορική ονομασία Stocrin και Sustiva, φαίνεται να έχει μια «τύπου LSD αλληλεπίδραση» με τους υποδοχείς στον εγκέφαλο που ρυθμίζουν τη δραστηριότητα της σεροτονίνης, δείχνει μια μελέτη που παρουσιάστηκε στη Βοστόνη σήμερα (21 Απρ.).

Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί περίπου το ήμισυ των ασθενών που έλαβαν efavirenz κατά τη συνταγογραφούμενη δόση έχουν αναφέρει νευροψυχιατρικές παρενέργειες που περιλαμβάνουν την αυτοκαταστροφική κατάθλιψη, εφιάλτες, άγχος, διαταραχές ύπνου, διαταραχές της συγκέντρωσης, επιθετική συμπεριφορά, παραισθήσεις, παράνοια, ψύχωση και ψευδαισθήσεις. Και μπορεί επίσης να εξηγήσει γιατί τα δισκία efavirenz φέρεται να αλέθονται και και να καπνίζονται από κάποιους νοτιοαφρικανούς ναρκομανείς που αναζητούν ένα παραισθησιογόνο φιξάκι.

Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες σήμερα ζουν με τον ιό HIV/AIDS, και περίπου το 21 τοις εκατό των ατόμων που έχουν μολυνθεί με τον ιό HIV δεν γνωρίζουν ότι έχουν μολυνθεί.

Δουλεύοντας πειραματιζόμενοι με ποντίκια, μια ομάδα με επικεφαλής τον Δρ Τζον Σχέτζ (John A. Schetz), φαρμακολόγο από το 'Κέντρο Υγείας και Επιστημών' στο Πανεπιστήμιο του Βόρειου Τέξας, διαπιστώθηκε ότι το efavirenz ενεργοποιεί τον υποδοχέα σεροτονίνης 5-ΗΤ στον εγκέφαλο, το ίδιο μοριακό σημείο το οποίο διεγείρει και το διαιθυλαμίδιο του λυσεργικού οξέος (LSD). Τα ποντίκια που έλαβαν efavirenz αντέδρασαν με την ίδια διακριτική σύσπαση του κεφαλιού, συμπεριφορά που παρατηρείται όταν τους δίνεται LSD, ενώ τα εκτρεφόμενα ποντίκια χωρίς τον υποδοχέα σεροτονίνης 5-ΗΤ δεν το κάνουν. Και όπως ακριβώς είναι υπό την επήρεια του LSD, τα ποντίκια στα οποία χορηγήθηκε efavirenz ήταν επίσης πολύ λιγότερο θαρραλέα από ό, τι θα αναμενόταν κανονικά όταν είχαν τη δυνατότητα να εξερευνήσουν ένα περιβάλλον γεμάτο με άγνωστα αντικείμενα και μυρωδιές.

Ενώ το efavirenz είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στο να βοηθήσει την καταστολή του ιού της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας, η ψυχοτρόπος δραστικότητά του είναι χαμηλή σε σύγκριση με αυτή του LSD, είπε ο Schetz. Αλλά αν το ενδεχόμενο κατάχρησης του φαρμάκου έχει ως αποτελέσματα την αυξημένη ευχαρίστηση στους χρήστες ναρκωτικών, το αποτέλεσμα δεν θα ήταν μόνο ελλείψεις για τους ασθενείς που το έχουν ανάγκη, αλλά η πιο διαδεδομένη χρήση της φαρμακευτικής αυτής αγωγής θα μπορούσε να ενθαρρύνει την ανάδειξη των στελεχών του HIV που είναι ανθεκτικά στην εφαβιρένζη.

Τα ευρήματα της ομάδας Schetz παρουσιάστηκαν την 21η Απρ. στη Βοστόνη κατά την ετήσια συνεδρίαση της Ομοσπονδίας των Αμερικανικών Εταιρειών Πειραματικής Βιολογίας.

πηγές: latimes, bionews-tx

Μετάφραση, απόδοση, επιμέλεια: Γρηγόρης Δεούδης για το preludiance
Συντάκτης: Grigoris Deoudis Ετικέτες: ειδήσεις, ανοσοανεπάρκεια, αντιρετροϊκό, διαιθυλαμίδιο του λυσεργικού οξέος, εφαβιρένζη, σεροτονίνη, φάρμακο, ψυχοδηλωτικό, ψυχοτρόπο, 5-HT2A, efavirenz, HIV/AIDS, LSD, stocrin, sustiva

Παρασκευή, Απριλίου 26, 2013

Πώς η Κάνναβη Θεραπεύει τον Καρκίνο, ντοκιμαντέρ [πλήρους διάρκειας]

Κατηγορία: Βίντεο



Ντοκιμαντέρ: Πώς η Κάνναβη Θεραπεύει τον Καρκίνο (Run From the Cure)
Διάρκεια: 0:58:02
Γλώσσα: Αγγλικά
Υπότιτλοι: Ελληνικοί (ενσωματωμένοι) σημ. οι υπότιτλοι ήταν ήδη ενσωματωμένοι στο βίντεο από άλλον χρήστη


  Περιγραφή
Η Κάνναβη είναι φυτό και ως τέτοιο δεν μπορεί να πατενταριστεί, συνεπώς δεν αποφέρει χρηματικά οφέλη στις μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες. Ως αποτέλεσμα, απαγόρευσαν τη διάδοση αυτού του φυσικού φαρμάκου με τις πολλές θεραπευτικές χρήσεις.

Μετά από ένα σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι, το 1997, ο Rick Simpson αναζήτησε την ανακούφιση για την κατάστασή του μέσω της χρήσης του χασισέλαιου. Όταν ο Rick ανακάλυψε ότι το λάδι της κάνναβης (με υψηλή συγκέντρωση THC) θεραπεύει μορφές καρκίνου όπως και άλλες ασθένειες, προσπάθησε να το μοιραστεί με όσους περισσότερους ανθρώπους μπορούσε, θεραπεύοντας κυριολεκτικά εκατοντάδες ανθρώπινες ασθένειες δωρεάν... αλλά όταν η ιστορία βγήκε στη δημοσιότητα, το μακρύ χέρι του νόμου θέλησε να απομακρύνει το «ναρκωτικό» αφήνοντας χιλιάδες ανθρώπους χωρίς φυσική και ανέξοδη θεραπευτική αγωγή κατά του καρκίνου και τον Rick με κατηγορίες για κατοχή και διακίνηση μαριχουάνας!


Διαβάστε και το σχετικό άρθρο:
Η Κάνναβη βοήθησε να θεραπευτεί ο καρκίνος μου

Ετικέτες: βίντεο, ντοκιμαντέρ, μαριχουάνα, κάνναβη, καρκίνος, ιατρική, πλήρης διάρκεια, ασθένεια, hemp, medicine, video, online, υπότιτλοι, χασισέλαιο, thc, rick simpson


Πέμπτη, Απριλίου 25, 2013

Η χρήση των ψυχοδηλωτικών στις ΗΠΑ είναι τόσο κοινή όσο στα '60s

Κατηγορία: Ειδήσεις




Η χρήση των ψυχοδηλωτικών μπορεί να είναι περίπου τόσο κοινή σήμερα στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως ήταν στη γενιά του 1960, σύμφωνα με νέα ανάλυση των δεδομένων. Φαίνεται ότι οι νέοι Αμερικανοί σήμερα είναι τόσο ικανοί να χρησιμοποιούν ουσίες όπως το LSD και η ψιλοκυβίνη στη διάρκεια της ζωής τους, όπως και οι 'baby boomer' γονείς τους στο απόγειό τους.

Ψυχοδραστικές ουσίες όπως το LSD (διαιθυλαμίδιο του λυσεργικού οξέος), η ψιλοκυβίνη («μαγικά μανιτάρια»), η μεσκαλίνη και ο πεγιότ διαδόθηκαν από μέλη της αντι-κουλτούρας του αμερικανικού 'baby boom', γενιάς κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960 και προωθήθηκαν ως μέσο επέκτασης της συνείδησης και της ενδοσκόπησης.

Τέτοιες ουσίες τροποποιούν τη διάθεση και την αντίληψη διεγείροντας συγκεκριμένους υποδοχείς του εγκεφάλου, του νευροδιαβιβαστή σεροτονίνης, κάτι που μπορεί να προκαλέσει διαφοροποιημένες καταστάσεις συνείδησης, αισθητικές και ακουστικές διαφοροποιήσεις, έντονα συναισθήματα και κάποιες φορές σύγχυση. Αποτιμώνται από ερασιτέχνες χρήστες για το τι ο εφευρέτης του LSD Άλμπερτ Χόφμαν (Albert Hoffman) ονομάζει 'μια εσωτερική χαρά' και 'δεκτικό πνεύμα.'

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τέτοιες ουσίες έχουν απαγορευθεί και ανήκουν στο Παράρτημα Ι ως ελεγχόμενες ουσίες από το Νομοσχέδιο για τις Ελεγχόμενες Ουσίες του 1970 που υπεγράφη από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον, το οποίο δεν διαπίστωσε καμία ιατρική αξία στα ψυχοδηλωτικά και μεγάλες δυνατότητες για κατάχρηση.

Τα τελευταία χρόνια, όμως, οι ερευνητές έχουν αναγνωρίσει τα ψυχοδηλωτικά ως ελπιδοφόρα θεραπευτικά μέσα για παθήσεις τόσο διαφορετικές όπως ο αλκοολισμός, η Αγχώδης Μετατραυματική Διαταραχή (PTSD), η μείζουσα κατάθλιψη, και το άγχος του επικείμενου θανάτου. Ακτιβιστές υποδεικνύουν ότι οι νόμοι που περιορίζουν τη χρήση τους ήταν μια βιαστική αντίδραση στην πολιτιστική αναταραχή της δεκαετίας του 1960, και θα πρέπει να αναθεωρηθούν υπό το φως της εμφανούς επιστημονικής τους αξίας.

Οι νευροεπιστήμονες από το Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστημών και Τεχνολογίας αποφάσισαν να ερευνήσουν πώς η επικράτηση των ψυχοτρόπων ουσιών για λόγους αναψυχής συνεχίστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες στο πέρασμα του χρόνου, παρά την περιοριστική νομοθεσία.

Στην έρευνά τους, διακρίνουν τη χρήση των ψυχοδηλωτικών όπως το LSD, την ψιλοκυβίνη και τη μεσκαλίνη, τα οποία έχουν παρόμοια αποτελέσματα γιατί δρουν κυρίως επί του υποδοχέα 2Α της σεροτονίνης στον εγκέφαλο, από άλλες ψυχοτρόπες ουσίες που συνήθως ονομάζονται 'παραισθησιογόνα', όπως το MDMA ("ecstasy") ή κεταμίνη, τα οποία έχουν διαφορετικούς μηχανισμούς δράσης.

«Τα ψυχοδηλωτικά είναι διαφορετικά από άλλες ψυχοτρόπες ουσίες, δεδομένου ότι δεν είναι γνωστό να είναι βιολογικώς επιβλαβή ή να προκαλούν εθισμό ή καταναγκαστική χρήση», δήλωσε η ερευνήτρια Τέρι Κρέμπς (Teri S. Krebs) και ο PAL-Ørjan Johansen σε ένα δελτίο τύπου. «Οι ειδικοί συμφωνούν ότι τα ψυχοδηλωτικά είναι λιγότερο επιβλαβή από το αλκοόλ και τα περισσότερα άλλα ψυχαγωγικά ναρκωτικά, αν και τα ψυχοδηλωτικά μπορεί να προκαλέσουν άγχος και σύγχυση κατά τη διάρκεια της επίδρασης της ουσίας

Εξέτασαν στοιχεία του 2010 από την Εθνική Έρευνα για τη χρήση ναρκωτικών* και την υγεία (NSDUH), στην οποία ρωτήθηκαν 57.873 τυχαία επιλεγμένοι Αμερικανοί για το ιστορικό τους σχετικά με ψυχοτρόπες ουσίες, προκειμένου να προσδιοριστεί η χρόνια χρήση των ψυχοδηλωτικών στο εν λόγω αντιπροσωπευτικό δείγμα του αμερικανικού πληθυσμού.
*Σημ.: 
ο όρος «ναρκωτικά» συμπεριλαμβάνει όλες τις ψυχοτρόπες ουσίες.

Τα αποτελέσματα, δημοσιεύθηκαν στο F1000Research και δείχνουν ότι περίπου 32 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν χρησιμοποιήσει κάποια ψυχοδηλωτικά τουλάχιστον μία φορά στη διάρκεια της ζωής τους-περίπου 17 τοις εκατό του συνόλου των Αμερικανών ενηλίκων μεταξύ των ηλικιών 21 και 64. Τα δεδομένα της έρευνας δεν διευκρινίζουν πότε ακριβώς στη διάρκεια της ζωής τους οι ερωτηθέντες χρησιμοποίησαν ψυχοτρόπες ουσίες.

«Τα συνολικά ποσοστά της χρόνιας χρήσης ψυχοδηλωτικών είναι περίπου τα ίδια μεταξύ των 'baby boomers' και των νεαρών ενηλίκων», γράφουν οι ερευνητές, και οι ψυχοτρόπες ουσίες εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται ευρέως στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε όλο τον κόσμο.

Η χρόνια χρήση ψυχοδηλωτικών μεταξύ των baby boomers ηλικίας 50 και 64 ετών ήταν παρόμοια με εκείνη των νεότερων ενηλίκων ηλικίας 21 έως 25, περίπου 15 τοις εκατό. Το υψηλότερο ποσοστό ήταν μεταξύ των ενηλίκων ηλικίας 30 έως 34-πάνω από 20 τοις εκατό. Μεσήλικες άνω των 65 ετών έχασαν σε μεγάλο βαθμό την έλευση των ψυχοδηλωτικών στη λαϊκή κουλτούρα, δεδομένου ότι μόνο το 1 τοις εκατό δήλωσαν ότι κάνουν χρήση.

Οι άνδρες ήταν πιο πιθανό να έχουν χρησιμοποιήσει ψυχοδηλωτικά από τις γυναίκες, ανεξάρτητα από την κατηγορία ηλικίας.

Υπήρχαν ωστόσο, διαφορές ανάμεσα στις γενεές ως προς τα είδη των ψυχοδηλωτικών που χρησιμοποιήθηκαν πιο συχνά. LSD, μεσκαλίνη και πεγιότ ήταν πιο κοινά μεταξύ των μεγαλύτερων ενηλίκων, ενώ οι νεότεροι ενήλικες ήταν πιο πιθανό να χρησιμοποιήσουν μανιτάρια ψιλοκυβίνης.

Οι ερευνητές αποδίδουν τη διαφορά στην παγκόσμια αύξηση χρήσης της ψιλοκυβίνης από το 1970. Ένα έγγραφο του 2009 πρότεινε ότι η αύξηση αυτή οφείλεται στην ευρεία διαθεσιμότητα των πληροφοριών σχετικά με το πώς να καλλιεργούν τα μανιτάρια, σε σύγκριση στα όσα οι προηγούμενες γενιές είχαν πρόσβαση.

Η Krebs και ο Johansen συμπεραίνουν ότι τα ψυχοδηλωτικά δεν έχουν μειωθεί σε δημοτικότητα μεταξύ των νέων Αμερικανών από το 1960. Το συμπέρασμά τους φαίνεται να τονίζει την αξία της ψυχαγωγικής χρήσης έναντι των επιστημονικών δυνατοτήτων:

«Οι άνθρωποι συχνά αναφέρουν τις μυστικιστικές εμπειρίες ως ένα σημαντικό λόγο για τη χρήση ψυχοδηλωτικών», είπαν στο δελτίο τύπου. «Αρχαιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι τα ψυχοδηλωτικά φυτά έχουν χρησιμοποιηθεί στην Αμερική για πάνω από 5000 χρόνια, και σήμερα περίπου 300.000 άνθρωποι στις ΗΠΑ έχουν ένα αναγνωρισμένο δικαίωμα θρησκευτικής ελευθερίας να χρησιμοποιούν ψυχοδηλωτικά

πηγή: medical daily

Μετάφραση, απόδοση, επιμέλεια: Γρηγόρης Δεούδης για το preludiance

Ετικέτες: ειδήσεις, ενθεογόνα, ψυχοδηλωτικά, ΗΠΑ, '60s, LSD, μεσκαλίνη, πεγιότ, μανιτάρια ψιλοκυβίνης,

Πέμπτη, Απριλίου 25, 2013

Στον Κόσμο της Μαριχουάνα, ντοκιμαντέρ [πλήρους διάρκειας]

Κατηγορία: Βίντεο
























Ντοκιμαντέρ: Στον Κόσμο της Μαριχουάνα
Διάρκεια: 0:47:23
Γλώσσα: Αγγλικά
Υπότιτλοι: Ελληνικοί (ενσωματωμένοι)

Ετικέτες: βίντεο, ντοκιμαντέρ, στον κόσμο της μαριχουάνα, πλήρης διάρκεια, video, online, υπότιτλοι



Τρίτη, Απριλίου 23, 2013

Στον Κόσμο του LSD, ντοκιμαντέρ [πλήρους διάρκειας]

Κατηγορία: Βίντεο



























Ντοκιμαντέρ: Στον Κόσμο του LSD
Διάρκεια: 0:51:03
Γλώσσα: Αγγλικά
Υπότιτλοι: Ελληνικοί (ενσωματωμένοι)

_____________________________
Διαβάστε και το σχετικό άρθρο:
Γιατί οι γιατροί δεν μπορούν να σου δώσουν LSD (αλλά ίσως θα έπρεπε)
Ετικέτες: βίντεο, ντοκιμαντέρ, στον κόσμο του LSD, πλήρης διάρκεια, video, online, υπότιτλοι



Κυριακή, Απριλίου 21, 2013

Το Επιστημονικό Συνέδριο για τα Ψυχοδηλωτικά διερευνά την ιατρική και θεραπευτική αξία του LSD, του ecstasy, της Ψιλοκυβίνης, της Αγιαχουάσκα

Κατηγορία: Ειδήσεις

Ο Ρικ Ντόμπλιν, ιδρυτής του Διεπιστημονικού
Συλλόγου Μελετών στα Ψυχοδηλωτικά (MAPS)


Το LSD, το "ecstasy" (MDMA), η ψιλοκυβίνη δεν είναι ουσίες που γενικά σχετίζονται με την ιατρική. Αλλά όλα αυτά βρίσκονται στο προσκήνιο στο "Επιστήμη στα Ψυχοδηλωτικά 2013" μια διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε αυτό το Σαββατοκύριακο στο Όουκλαντ, συγκεντρώνοντας περισσότερους από 100 επιστήμονες από όλο τον κόσμο οι οποίοι κάνουν έρευνα σχετικά με τη χρήση αυτών των ψυχοτρόπων ουσιών για τη θεραπεία, μεταξύ άλλων, του αλκοόλ και του εθισμού στο κάπνισμα και στη Διαταραχή Μετατραυματικού Στρες.

Ο Ρικ Ντόμπλιν (Rick Döblin) είναι ο ιδρυτής του MAPS (Διεπιστημονική Ένωση Μελετών στα Ψυχοδηλωτικά), μια μη κερδοσκοπική φαρμακευτική εταιρεία που διοργάνωσε την εκδήλωση. Αναφέρει ότι η κυβέρνηση φαίνεται πιο ανοιχτή σήμερα σε ιατρικές μελέτες που αφορούν αυτές τις ψυχοτρόπες ουσίες.

«Απολαμβάνουμε μια αλλαγή της νοοτροπίας σε ρυθμιστικούς οργανισμούς τόσο στον Οργανισμό Ελέγχου Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA) όσο και στον υπόλοιπο κόσμο», λέει, «και ανοίγονται νέες προοπτικές και στα οφέλη για τη θεραπεία αλλά και στη νευρολογική έρευνα.»

Οι επιστήμονες που συμμετέχουν στο συνέδριο περιλαμβάνουν γιατρούς από το UCLA, το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (NYU) και του πανεπιστημίου Johns Hopkins. Η εργασία τους περιλαμβάνει μελέτες σχετικά με το LSD για τη θεραπεία του αλκοολισμού· την ψιλοκυβίνη για την καταπολέμηση της εξάρτησης από τον καπνό και στη διευκόλυνση του στρες σε ασθενείς κατά το τέλος του κύκλου ζωής τους· το ecstasy για τη θεραπεία του Συνδρόμου του Μετα-τραυματικού Στρες (PTSD)· και Αγιαχουάσκα για την τοξικομανία.

«Αυτές οι ψυχοτρόπες ουσίες έχουν απίστευτο επιστημονικό δυναμικό και απίστευτες δυνατότητες θεραπείας», λέει ο Ντόμπλιν.

Το Επιστημονικό Συνέδριο για τα Ψυχοδηλωτικά διαρκεί μέχρι αύριο Δευτέρα.

πηγή: scpr

Μετάφραση, απόδοση, επιμέλεια: Γρηγόρης Δεούδης για το preludiance
Ετικέτες: ειδήσεις, αγιαχουάσκα, αλκοόλ, ιατρική, θεραπεία, θεραπευτική, ψιλοκυβίνη, ψυχοδηλωτικό, ψυχοτρόπο, ecstasy, LSD, MAPS, MDMA


Κυριακή, Απριλίου 21, 2013

Γιατί οι γιατροί δεν μπορούν σου δώσουν LSD (αλλά ίσως θα έπρεπε)

Κατηγορία: Άρθρα


Ο Άλμπερτ Χόφμαν και η ερυσιβώδης όλυρα » Το LSD και οι Αλκοολικοί » Το ενδιαφέρον της CIA για τη Μεσκαλίνη και το LSD » Το LSD και η αντικουλτούρα του '60 » Οι προσπάθειες έρευνας στα ψυχοδηλωτικά μετά τη δεκαετία του '70 » Οι σύγχρονες προσπάθειες ερευνών στα ψυχοδηλωτικά » Γραφειοκρατία, αυστηρός έλεγχος στις ουσίες Παραρτήματος Ι » Η μελέτη στα ψυχοδηλωτικά δεν αποφέρει κέρδος » Η επιστημονική έρευνα στα ψυχοδηλωτικά βρίσκει εμπόδια σε απαρχαιωμένα νομοθετικά πλαίσια





  Για πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1970, επιτρέπεται στους ερευνητές να μελετήσουν τις πιθανές ιατρικές ιδιότητες των πιο αυστηρά ελεγχόμενων ψυχοτρόπων ουσιών που υπάρχουν.

Αλλά δεν είναι εύκολο.


Όταν ο Ντέιβιντ Νίκολς κέρδισε ένα διδακτορικό (PhD) στην ιατρική χημεία από το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα το 1973 μελετώντας τα ψυχοδηλωτικά· σκέφτηκε ότι θα συνέχιζε τις σπουδές του στα παραισθησιογόνα επ' αόριστον. «Νόμιζα ότι θα εργαζόμουν σε αυτό τον κλάδο για το υπόλοιπο της ζωής μου», λέει.

Ο συγχρονισμός του ήταν τουλάχιστον τυχαίος. Το 1970, το έτος αφότου ο Νίκολς ξεκίνησε το γυμνάσιο, ο Ρίτσαρντ Νίξον υπέγραψε το νομοσχέδιο των ελεγχόμενων ουσιών, με σκοπό να πατάξει την κατασκευή και τη διανομή των ναρκωτικών στις ΗΠΑ. Το νομοσχέδιο ταξινομούσε παραισθησιογόνες ουσίες όπως το LSD, τη DMT, την ψιλοκυβίνη, τη μεσκαλίνη ως ουσίες που ανήκαν στο Παράρτημα Ι - η πιο περιοριστική κατηγορία χρήσης, που προορίζεται για ναρκωτικά με μεγάλες δυνατότητες κατάχρησης και καμία αποδεκτή ιατρική χρήση. Η μαριχουάνα τοποθετήθηκε επίσης σε αυτή την κατηγορία, και 15 χρόνια αργότερα, όταν εμφανίστηκε το «ecstasy», το MDMA («ecstasy») ήταν έκτακτης ανάγκης να ταξινομηθεί ως ουσία του Παραρτήματος Ι. Αντίθετα, η κοκαΐνη, το όπιο και η μορφίνη είναι ουσίες που εντάσσονται στο Παράρτημα ΙΙ, που σημαίνει ότι μπορούν να συνταγογραφηθούν από γιατρό. 

Ετικέτες: έκσταση, ιατρική, κοκαΐνη, μαριχουάνα, μεσκαλίνη, μορφίνη, ναρκωτικό, Ντέιβιντ Νίκολς, όπιο, παραισθησιογόνο, παράρτημα Ι, ψιλοκυβίνη, ψυχοδηλωτικό, ψυχοτρόπο, DMT, MDMA, LSD, άρθρα,
Παρά κάποια ενθαρρυντικά αποτελέσματα από τις δοκιμές των ψυχοδηλωτικών στη θεραπεία του αλκοολισμού, σε ψυχιατρικές παθήσεις και μοντελοποίηση ψυχικών ασθενειών, από τις αρχές της δεκαετίας του '70 η κυβέρνηση έκανε αυστηρότερο έλεγχο των ουσιών Παραρτήματος I, ακόμη και αν προορίζονταν για έρευνα. Μόλις τώρα είναι που επανερχόμαστε να κατανοήσουμε ότι αυτά τα «ναρκωτικά» μπορούν να γίνουν φάρμακο. 


Αν ήθελες να καταστρέψεις την
ερευνητική σου καριέρα στον
ακαδημαϊκό χώρο, έκανες
έρευνα στα ψυχοδηλωτικά

Τρίτη, Απριλίου 16, 2013

A Different Medicine, Postcolonial Healing in the Native American Church

Κατηγορία: Βιβλιοπροτάσεις



Τίτλος Βιβλίου: A Different Medicine, Postcolonial Healing in the Native American Church
Συγγραφέας:
Joseph D. Calabrese
Εκδόσεις: Oxford University Press, USA
Ημερ/νία έκδοσης (προσεχώς): 26 Απριλίου 2013
Έκδοση: Α'
Σελίδες: 256 | 2 σχεδιαγράμματα
Διαστάσεις: 24 Χ 15 εκ.
ISBN13: 978-0199927845 (μαλακό εξώφυλλο, διατίθεται και σε σκληρό)

Κριτικές:
«Αυτή η αξιοσημείωτη 'κλινική εθνογραφία' παρέχει μια εκτενή βιωματική έκθεση της Εκκλησίας των Αυτοχθόνων Αμερικανών, των μορφών τελετουργικού της, την ένταξη στην πολλαπλών γενεών ζωή των οικογενειών, και θεραπευτική αξία στην αντιμετώπιση των 'μετα-αποικιακών διαταραχών' σε μια κοινότητα των Ναβάχο. Το βιβλίο παρέχει μια άμεση κριτική της συνεχούς ποινικοποίησης της μυσταγωγικής χρήσης του πεγιότ στις τελετές της Εκκλησίας των Αυτοχθόνων Αμερικανών, γεγονός που αποδεικνύει πώς ο πόλεμος για τα ναρκωτικά υπενθυμίζει και διαιωνίζει την αποικιακή Ιερά Εξέταση των ιθαγενών λαών που συνδέονται με το ολοκαύτωμα των Αμερικανικών Ινδιάνων.»-- Byron J Good, Καθηγητής Ιατρικής Ανθρωπολογίας, Τμήμα Παγκόσμιας Υγείας και Κοινωνικής Ιατρικής, Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και Τμήμα Ανθρωπολογίας, Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. 


Περιγραφή
Αντλώντας δύο χρόνια εθνογραφικής έρευνας πεδίου μεταξύ των Ναβάχο, το βιβλίο αυτό διερευνά ένα αμφιλεγόμενο τελετουργικό και πρακτική υγειονομικής περίθαλψης των Αυτοχθόνων Αμερικανών: η τελετουργική κατανάλωση του ψυχοδραστικού κάκτου Πεγιότ στο πλαίσιο ενός μετα-αποικιακού κινήματος θεραπείας των αυτοχθόνων που ονομάζεται 'Εκκλησία των Αυτοχθόνων Αμερικανών', στα Αγγλικά: 'Native American Church' (NAC). Η Εκκλησία των
Αυτοχθόνων Αμερικανών προέκυψε το δέκατο ένατο αιώνα, ως απάντηση στην δημιουργία των καταυλισμών και των αυξανόμενων κοινωνικών δεινών, συμπεριλαμβανομένου του αλκοολισμού. Το κίνημα είναι εστία μια πολιτιστικής σύγκρουσης με μακρά ιστορία στη Βόρεια Αμερική και διεγείρει πολύ ισχυρά και συχνά αντιφατικά συναισθήματα και ηθικές ερμηνείες. Ο Joseph D. Calabrese περιγράφει την Τελετή Πεγιότ, όπως εφαρμόστηκε στα οικογενειακά πλαίσια και σε ομοσπονδιακά χρηματοδοτούμενα κλινικά προγράμματα για τους Αυτόχθονες Αμερικανούς ασθενείς. Χρησιμοποιεί μια διεπιστημονική μεθοδολογία που ο ίδιος αποκαλεί κλινική εθνογραφία: μια προσέγγιση στην έρευνα που περιλαμβάνει κλινικά τεκμηριωμένη και αυτο-ανακλαστική εμβάθυνση στον πόνο, την ίαση, και την ομαλότητα. Ο Calabrese συνδύασε μια μοναδική επιτόπια έρευνα μεταξύ των μελών της Εκκλησίας των Αυτοχθόνων Αμερικανών στις κοινότητές τους με ένα χρόνο κλινική εργασία σε πρόγραμμα θεραπείας για εφήβους με σοβαρή κατάχρηση ουσιών και των συναφών προβλημάτων ψυχικής υγείας των Ναβάχο. Εκεί είχε τη μοναδική ευκαιρία να παράσχει συμβατική παρεμβατική θεραπευτική παράλληλα με Αυτόχθονες Αμερικανούς θεραπευτές που αντιμετώπιζαν τα ίδια τα προβλήματα που η Εκκλησία των Αυτοχθόνων Αμερικανών εξετάζει μέσω τελετουργικού.

Ο Calabrese υποστηρίζει ότι αν οι άνθρωποι ανταποκρίνονται καλύτερα στις κλινικές παρεμβάσεις που σχετίζονται με την μοναδική πολιτισμική προσαρμογή και ιδεολογία της κοινωνίας τους (όπως φαίνεται να συμβαίνει με την Εκκλησία των
Αυτοχθόνων Αμερικανών), οπότε η παρεμπόδιση εθνοτικών μειονοτήτων από την πρόσβαση σε παραδοσιακές μορφές ιαματικής τελετουργίας μπορεί πραγματικά να αποτελέσει παράβαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Παρουσιάζει
  • Τη δουλειά ενός συγγραφέα με κλινική εμπειρία σε Δυτικούς και Αυτόχθονες 
  • Βασισμένο σε μοναδική εθνογραφική έρευνα πεδίου 


Σχετικά με τον συγγραφέα
Ο Joseph D. Calabrese είναι επικεφαλής του Ιατρικού τμήματος Ανθρωπολογίας του University College του Λονδίνου. Η έρευνά του συνδυάζει τις προοπτικές της ανθρωπολογίας και της κλινικής ψυχολογίας για την ανάπτυξη μιας πολιτισμικά χωρίς αποκλεισμούς κατανόηση της ασθένειας και της θεραπείας.





Γρηγόρης Δεούδης για το preludiance
Συντάκτης: Grigoris Deoudis Ετικέτες: βιβλιοπροτάσεις, βιβλίο, a different medicine, postcolonial healing, πεγιότ, ψυχοδηλωτικό, ψυχοδραστικό, αυτόχθονες αμερικανοί, ινδιάνοι, εκκλησία, τελετή, τελετουργικό, native american church, joseph d. calabrese, εθνογραφική


Δευτέρα, Απριλίου 15, 2013

Aya: Awakenings, νέο ντοκιμαντέρ για την Αγιαχουάσκα και το σαμανισμό του Αμαζονίου

Κατηγορία: Ειδήσεις

Aya: Awakenings, νέο ντοκιμαντέρ για την Ayahuasca και το σαμανισμό του Αμαζονίου


  Η Icaro publishing και η Undergrowth productions, σε συνεργασία με τα Verb Studios, το 'Διεπιστημονικό Σύλλογο Μελετών στα Ψυχοδηλωτικά' (MAPS), το σύλλογο Psychedelic Society του Σαν Φρανσίσκο, την ERIE (Έρευνα, Εκπαίδευση και Ένταξη των Ενθεογόνων) και την Evolver SF Bay Area είναι οι υπερήφανοι χορηγοί στο 'Aya: Awakenings' ένα νέο ντοκιμαντέρ για την Αγιαχουάσκα στο κόσμο και τα οράματα του σαμανισμού του Αμαζονίου.
Η παγκόσμια πρώτη προβολή θα γίνει μεθαύριο στις 17 Απριλίου στο Σαν Φρανσίσκο.

Για περισσότερα μεταβείτε στην ιστοσελίδα του Aya: Awakenings


Συντάκτης: Grigoris Deoudis Ετικέτες: ειδήσεις, news, ενθεογόνο, ψυχοδηλωτικό, ντοκιμαντέρ, aya awakenings, MAPS, Icaro, undergrowth productions, verb studios, psychedelic society, ERIE, evolver, σαμανισμός, οράματα, Αμαζόνιος, αγιαχουάσκα, ayahuasca,


Κυριακή, Απριλίου 14, 2013

Είναι η Αγιαχουάσκα Τοξική;

Κατηγορία: Ειδήσεις

εικ. από ICEERS, η προετοιμασία της Αγιαχουάσκα


  Ο Δρ Γκιμαράες δος Σάντος, μέλος του διοικητικού συμβουλίου για το Διεθνές Κέντρο για την Έρευνα Εθνοβοτανικής Επιμόρφωσης και Υπηρεσιών (ICEERS), δημοσίευσε πρόσφατα ένα άρθρο το οποίο έκανε ανασκόπηση και ανάλυση των τρεχουσών γνώσεων σχετικά με την τοξικότητα της αγιαχουάσκα (ayahuasca). Συνέταξε δημοσιευμένες κλινικές μελέτες που ερεύνησαν την οξεία φαρμακολογία της αγιαχουάσκα, τη σωματική και ψυχική υγεία των χρηστών που έκαναν εκτεταμένη χρήση της αγιαχουάσκα και της τοξικότητας της χορήγησης της αγιαχουάσκα ή των αλκαλοειδών της.

Ο Δρ δος Σάντος καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τόσο κλινικά όσο και η μακροπρόθεσμη τελετουργική χρήση της αγιαχουάσκα είναι καλώς ανεκτή από το σώμα και το νου. Κατά τη γνώμη του, θεωρεί ότι οι αναφορές ανεπιθύμητων ψυχολογικών επιπτώσεων -αίσθηση που συχνά αποτυπώνεται στα ΜΜΕ- ότι είναι πρώιμες, χωρίς την οριστικοποίηση της έρευνας για την ύπαρξη αιτιώδους σχέσης μεταξύ της αγιαχουάσκα και της παρουσίασης των αρνητικών επιπτώσεων.

Αυτό δεν αποκλείει την «πιθανότητα ότι ορισμένα ψυχιατρικά περιστατικά και περιγραφείσες δηλητηριάσεις μπορεί να σχετίζονται με χαρακτηριστικά της ιδιοσυγκρασίας,» και ότι σε αυτές τις περιπτώσεις, οι δυσμενείς επιπτώσεις από την αγιαχουάσκα είναι απολύτως δυνατό να εμφανιστούν. Η παρουσία ορισμένων φαρμακευτικών προϊόντων και αντικαταθλιπτικών χαπιών, η MDMA («έκσταση»), 'Βότανο του Προδρόμου' (St Johns Wort) ή αλλιώς γνωστό ως «Βάλσαμο» (Hypericum perforatum), καθώς και ορισμένες καρδιακές και νευρολογικές παθήσεις μπορούν σίγουρα να οδηγήσουν σε ανεπιθύμητα αποτελέσματα. Οι άνθρωποι με οικογενειακό ή προσωπικό ιστορικό ψύχωσης επίσης, φαίνεται να είναι πιο επιρρεπείς σε αυτού του είδους τις αντιδράσεις.

Ο Δρ δος Σάντος ετοιμάζει μια παρόμοια μελέτη επανεξέτασης στην οποία θα υποβάλει την ιατρική του έκθεση αναφορικά με τις περιπτώσεις των μέσων μαζικής ενημέρωσης που συνδέονται με την αγιαχουάσκα. Πάντως, με τις πληροφορίες που διαθέτει επί του παρόντος, φαίνεται ότι η αγιαχουάσκα είναι γενικά ασφαλής ψυχολογικώς και σωματικώς
από τοξικολογικής άποψης.
πηγή: reality sandwich

Μετάφραση, απόδοση, επιμέλεια: Γρηγόρης Δεούδης για το preludiance
Συντάκτης: Grigoris Deoudis Ετικέτες: news, ειδήσεις, αγιαχουάσκα, αλκαλοειδές, βάλσαμο, Βότανο του Προδρόμου, Δρ Γκιμαράες δος Σάντος, εθνοβοτανική, έκσταση, ΜΜΕ, τοξικότητα, φαρμακολογία, ψυχιατρικό περιστατικό, ψύχωση, ayahuasca, Hypericum perforatum, MDMA, St Johns Wort


Παρασκευή, Απριλίου 12, 2013

Η Πρώτη δοκιμή για τη διερεύνηση των Μαγικών Μανιταριών ως Θεραπεία για την Κατάθλιψη καθυστερείται από το Ηνωμένο Βασίλειο και τους κανονισμούς της ΕΕ

Κατηγορία: Ειδήσεις
διάφορα «μαγικά» μανιτάρια από:
Μεξικό, Κολομβία, Εκουαδόρ, Αυστραλία, Ταϊλάνδη,
Χαβάη και Psilocybe tampanensis (philosopher's stone)

  Η πρώτη κλινική δοκιμή στον κόσμο για την εξερεύνηση της χρήσης του παραισθησιογόνου συστατικού στα «μαγικά» μανιτάρια για τη θεραπεία της κατάθλιψης, καθυστερείται λόγω των κανονισμών του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τη χρήση των παράνομων «ναρκωτικών» στην έρευνα.



Ο καθηγητής Ντέιβιντ Νατ, πρόεδρος του 'Βρετανικού Συλλόγου Νευροεπιστημών' και καθηγητής Νευροφαρμακολογίας στο Imperial College του Λονδίνου, δήλωσε στο Φεστιβάλ Νευροεπιστήμης (Παρ. 5 Απριλ. 2013) ότι αν και το 'Συμβούλιο Ιατρικής Έρευνας' του Ηνωμένου Βασιλείου ενέκρινε επιχορήγηση για τη δοκιμή, οι κανονισμοί της κυβέρνησης που ελέγχουν την αδειοδότηση των παράνομων «ναρκωτικών» στον τομέα της έρευνας και οι κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την 'Ορθή Παρασκευαστική Πρακτική' (GMP) έχουν καθυστερήσει την έναρξη της δοκιμής, η οποία αναμενόταν να ξεκινήσει φέτος. Ο Ντέιβιντ Νατ κάνει έκκληση για μια αλλαγή στους κανονισμούς. 

Στη συνεδρίαση στο Μπάρμπικαν του Λονδίνου, ανέφερε ότι η έρευνά του έχει δείξει ότι η ψιλοκυβίνη, η ψυχοτρόπος ουσία που εμπεριέχεται στα «μαγικά» μανιτάρια- έχει τη δυνατότητα να ανακουφίσει σοβαρές μορφές κατάθλιψης σε άτομα που δεν ανταποκρίνονται σε άλλες θεραπείες. Ωστόσο, η ψιλοκυβίνη είναι παράνομη στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στο πλαίσιο του Συνεδρίου Ψυχοτρόπων Ουσιών του ΟΗΕ που πραγματοποιήθηκε το 1971, έχει χαρακτηρίσει την ψιλοκυβίνη ως ένα από τα πιο επικίνδυνα ναρκωτικά, το οποίο δεν ενδείκνυται για ιατρική χρήση. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται να εκδοθεί μια ειδική άδεια προκειμένου να χρησιμοποιήσουν τα «μαγικά» μανιτάρια για ιατρικές δοκιμές στη Βρετανία ενώ η κατασκευή μιας συνθετικής μορφής ψιλοκυβίνης για χρήση σε ασθενείς ελέγχεται αυστηρά από κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Δευτέρα, Απριλίου 08, 2013

Η Θερμική επεξεργασία της τροφής, πώς επιδρά στο σώμα μας και ποιά η σχέση με τον καρκίνο και το κάπνισμα κάνναβης

Κατηγορία: Άρθρα του preludiance

Σε αυτό το άρθρο παρατίθεται μια ενημέρωση γύρω από τη θερμική επεξεργασία της τροφής συνδέοντας αυτά τα στοιχεία με την ανάπτυξη καρκινικών όγκων και περαιτέρω, με το κάπνισμα Κάνναβης (και συναφών: όπως φύλλα της Salvia divinorum).

▶ Πρόλογος » Για το κάπνισμα γενικά » Ειδικότερα, για το κάπνισμα της Κάνναβης » Η Πνευμονική λειτουργία » Η πιο ενδεδειγμένη χρήση;

Πρόλογος (αναγκαίος για την εισαγωγή στη θερμική αλλοίωση των ουσιών)
¹, ²


ωμοφαγία, κάπνισμα μαριχουάνας, καρκίνος
  Στη Φύση, όλα τα πλάσματα τρέφονται με ωμές/ζωντανές τροφές όπως τα παρέχει η φύση. Μόνο οι άνθρωποι επεξεργάζονται θερμικά την τροφή τους: (βράσιμο, μαγείρεμα, ψήσιμο, τηγάνισμα, γκριλ) και ως εκ τούτου μόνο οι άνθρωποι υποφέρουν από διαδεδομένες ασθένειες και παθήσεις. Οι άνθρωποι που τρώνε ωμές/ζωντανές τροφές βρίσκονται συνηθέστερα σε μια κατάσταση εγρήγορσης, έχουν οξύνοια, σκέφτονται λογικότερα και είναι πιο ενεργητικοί. Το καλύτερο απ' όλα, οι ωμοφάγοι σχεδόν απαλλάσσονται από οποιαδήποτε ασθένεια!

Η θερμική επεξεργασία της τροφής είναι μια διαδικασία που καταστρέφει τα τρόφιμα. Πολύ πριν φτάσουμε στις στάχτες, η αξία των τροφίμων έχει καταστραφεί ολοσχερώς.

Αν βάλετε το χέρι σας μόνο για μια στιγμή σε βραστό νερό ή σε μια καυτή σόμπα, αυτό θα πρέπει να σας πείσει για πάντα πόσο καταστροφική είναι η θερμότητα. Τα τρόφιμα υποβάλλονται συνήθως σε αυτές τις καταστροφικές θερμοκρασίες ίσως για μισή ώρα ή περισσότερο. Ό,τι ήταν ζωντανό έχει νεκρωθεί σε σύντομο χρόνο, με την έκθεση σε θερμότητα!

Η θερμική επεξεργασία καθιστά τα τρόφιμα τοξικά! Η τοξικότητα των αλλοιωμένων υπολειμμάτων της θερμικής επεξεργασίας της τροφής επιβεβαιώνεται από το διπλασιασμό και τριπλασιασμό των λευκών αιμοσφαιρίων του αίματος μετά την κατανάλωση ενός μαγειρεμένου φαγητού. Τα λευκά αιμοσφαίρια είναι η πρώτη γραμμή άμυνας και συνολικά ονομάζονται κοινώς «το ανοσοποιητικό σύστημα.»

Όπως επιβεβαιώθηκε από εκατοντάδες έρευνες που αναφέρονται στην αναγνωρισμένου κύρους Εθνική Ακαδημία Επιστημών στο βιβλίο του Εθνικού Συμβουλίου Ερευνών 'Δίαιτα, Διατροφή και ο Καρκίνος': «όλες οι θερμικώς επεξεργασμένες τροφές παράγουν ταχέως μεταλλαξιογόνες και καρκινογόνες ουσίες στα τρόφιμα.»

Οι πρωτεΐνες αρχίζουν να πήζουν και να απαμινώνονται (αλλάζει η χημική τους σύσταση) σε θερμοκρασίες που συνήθως εφαρμόζονται στη θερμική επεξεργασία των τροφίμων και ως αποτέλεσμα να στερούνται θρεπτικής αξίας.


Οι βιταμίνες καταστρέφονται αρκετά γρήγορα κατά τη θερμική επεξεργασία της τροφής.


Σάββατο, Απριλίου 06, 2013

Η Φαινομενολογία μέθης της Salvia divinorum

Κατηγορία: Ειδήσεις

γράφει ο Peter Addy, PhD

Σαλβινορίνη Α
  Η Σαλβινορίνη Α (η δραστική συσία στη Salvia divinorum), ένας ισχυρός και επιλεκτικός μη αζωτούχος ​​αγωνιστής Κάπα Οπιοειδούς Υποδοχέα, είναι ένα όλο και πιο δημοφιλές ψυχαγωγικό «ναρκωτικό». Υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για τις επιδράσεις της Σαλβινορίνης Α, αλλά υπάρχει έλλειψη επιστημονικής βιβλιογραφίας σχετικά με τη φαινομενολογία υπό κατάσταση μέθης της Σαλβινορίνης Α, τις ομοιότητες και τις διαφορές με άλλες μη συνήθεις καταστάσεις συνείδησης και της δυνητικής κατάχρησης της Σαλβινορίνης A. Είναι αμφιλεγόμενο αν η Σαλβινορίνη Α μπορεί να ονομάζεται μια ψυχοδηλωτική ουσία. Στόχος μας ήταν να εξετάσουμε αυτή την έλλειψη με τη συστηματική καταγραφή και ανάλυση των οξειών υποκειμενικών αποτελεσμάτων της Σαλβινορίνης Α υπό ελεγχόμενες συνθήκες.

Σε μια διπλά-τυφλή τυχαιοποιημένη διασταυρούμενη μελέτη, 30 υγιείς ενήλικες αυτοχορηγήθηκαν είτε μια μη-ψυχοδιεγερτική δόση 100 mcg Σαλβινορίνης Α ή μίας ψυχοτρόπου δόσης των 1017 mcg Σαλβινορίνης Α σε αντισταθμιζόμενη σειρά σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον σε μεσοδιάστημα δύο εβδομάδων. Συνεντεύξεις σε πραγματικό χρόνο και αναδρομικά των συμμετεχόντων που περιγράφουν τις εμπειρίες τους καταγράφηκαν και μεταγράφονται. Τα πρακτικά αναλύθηκαν συστηματικά από τρεις βαθμολογητές με θεματική ανάλυση για την εξαγωγή των κοινώς αναφερθέντων θεματικών τομέων.


Η κατάσταση μέθης υπό τη λήψη Σαλβινορίνης Α αποτελούνταν από υποκειμενικά αξιολογούσες ξεχωριστές εμπειρίες, συμπεριλαμβανομένων της οπτικής-απτικής συναισθησίας, αντιληπτή παραμόρφωση της πραγματικότητας και σωματοαισθητικές αλλαγές, οι οποίες ήταν ασύγκριτες με οποιεσδήποτε άλλες καταστάσεις διαφοροποιημένης συνείδησης που βιώθηκαν άμεσα από τους συμμετέχοντες. Ωστόσο, υπήρξε επίσης κάποια επικάλυψη με σεροτονινεργικά ψυχοδηλωτικά, συμπεριλαμβανομένων των καλειδοσκοπικών απεικονίσεων και αντιληπτή επαφή με μη ανθρώπινες οντότητες.

Ο Peter H. Addy, PhD είναι σήμερα ένας μεταδιδακτορικός συνεργάτης στην ψυχιατρική Ιατρική σχολή του Γέιλ (Yale School of Medicine) και ειδικευόμενος ψυχολογίας στη 'Μονάδα Αγωγής Κατάχρησης Ουσιών', στο 'Κέντρο Ψυχικής Υγείας' στην πολιτεία του Κονέκτικατ. Η θέση του στο Yale περιλαμβάνει συνεργασία στην 'Ερευνητική Ομάδα Σχιζοφρένειας και Νευροφαρμακολογίας' για την κατανόηση των οξειών επιδράσεων της κάνναβης, της Salvia divinorum, της κεταμίνης και άλλων ψυχοδραστικών ουσιών. Το κλινικό έργο του στη 'Μονάδα Αγωγής Κατάχρησης Ουσιών', παρέχει ατομική θεραπεία στα εξωτερικά ιατρεία σε ενήλικες με προβλήματα χρήσης ουσιών συνδράμοντας με μια εβδομαδιαία ομάδα πρόληψης υποτροπών. Η διατριβή του Πίτερ ήταν μια μελέτη των οξειών συμπεριφοριστικών και υποκειμενικών επιδράσεων της Salvia divinorum, ένα φυτό που χρησιμοποιείται σε σαμανικές πρακτικές στο κεντρικό Μεξικό.
πηγή: maps

Μετάφραση, απόδοση, επιμέλεια: Γρηγόρης Δεούδης για το preludiance
Συντάκτης: Grigoris Deoudis Ετικέτες: Salvia divinorum, ανθρώπινες, απεικόνιση, διαφοροποιημένη, ειδήσεις, ενθεογόνο, θεραπεία, καλειδοσκοπική, Κάπα Οπιοειδές, κ οπιοειδές, κάνναβη, κατάσταση, κεταμίνη, μέθη, μελέτη, οντότητες, Σαλβινορίνη Α, σαμανικές πρακτικές, σεροτονινεργικό, συναισθησία, συνείδηση, φαινομενολογία, ψυχοδηλωτικό, ψυχοδιεγερτικό, ψυχοτρόπο,


Παρασκευή, Απριλίου 05, 2013

Πειραματιζόμενοι με το LSD οι Επιστήμονες αποκρυπτογράφησαν δύο υποδοχείς σεροτονίνης [Αποκλειστική είδηση]

Κατηγορία: Ειδήσεις

Πλήρες διάγραμμα νευρωνικού κυττάρου

γράφει ο Mark Hoffman

  Δύο μόρια υποδοχέα για το φυσικό νευροδιαβιβαστή σεροτονίνης, που αντιπροσωπεύει ένα κρίσιμο μηχανισμό μηνυμάτων στο μυαλό μας που επηρεάζει τη συνείδησή μας, τώρα έχει αποκρυπτογραφηθεί από ερευνητές χρησιμοποιώντας κρυσταλλογραφία ακτίνων-Χ για την ανάλυση των ενώσεων σε ατομικό επίπεδο. Αυτό αποκάλυψε τις μοριακές δομές των δύο υποδοχέων, οι οποίες κρατούν το κλειδί για τη ρύθμιση των δραστηριοτήτων όπως ο ύπνος, η όρεξη και η διάθεση, αναφέρει το Nature News.

Γνωρίζοντας τον ακριβή μηχανισμό και τον τρόπο ενεργοποίησης αυτών των υποδοχέων παράσχει στόχους για μελλοντικά φάρμακα για την καταπολέμηση της κατάθλιψης, τις ημικρανίες ή την παχυσαρκία. Θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν στην κατανόηση του πώς οι φυσικές δομές του εγκεφάλου παράγουν συνείδηση.

Ο Μράιαν Ροθ, νευροφαρμακολόγος στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου του Chapel Hill της Βόρειας Καρολίνας, και συν-εκδότης δύο μελετών σχετικά με τα ευρήματά τους που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Science την περασμένη εβδομάδα, εξήγησε τη σημασία και τις μεθόδους.

Οι υποδοχείς που αναλύθηκαν, με την ονομασία 1Β και 2Β, είναι μόνο δύο από τους 14 διαφορετικούς γνωστούς υποδοχείς σεροτονίνης. Αυτά τα μόρια κείνται επί των εξωτερικών μεμβρανών των νευρικών κυττάρων· όταν φάρμακα ή νευροδιαβιβαστές κλειδώνουν εντός των υποδοχέων από το εξωτερικό του κυττάρου, προκαλούν την απελευθέρωση άλλων χημικών ουσιών μέσα στο κύτταρο, όπως ονομάζονται σηματοδοτήσεις αλληλουχίας αντιδράσεων (cascades).

Αυτές οι αλληλουχίες έχουν διαφορετικά αποτελέσματα ανάλογα με το τι φάρμακο, ουσία ή νευροδιαβιβαστής τους έχει προκαλέσει και ενεργοποιούν περαιτέρω ορμόνες και μεταβολίτες, οι οποίοι έχουν την τελική ευθύνη για πολλές πτυχές του τρόπου που αισθανόμαστε, αντιλαμβανόμαστε και συμπεριφερόμαστε.

Οι επιστήμονες έχουν προσπαθήσει να αποκρυπτογραφήσουν αυτούς τους υποδοχείς σεροτονίνης για χρόνια. Ο Ροθ και οι συνεργάτες του, έκαναν αυτή τη σημαντική ανακάλυψη αποκαλύπτοντας τις δομές του υποδοχέα με τη χρήση κρυσταλλογραφίας ακτίνων Χ, στην οποία η δέσμη ακτίνων Χ έβαλε κατά των κρυστάλλων της ένωσης, και η δομή συνάγεται από το πώς η ακτίνα διασπάρθηκε.

Οι επιστήμονες τότε διερεύνησαν το πώς αυτές οι διαφορές που βρέθηκαν στη σύνδεση μεταξύ των δύο υποδοχέων, επηρέασαν τη χημική αλληλουχία αντιδράσεων. Προκάλεσαν την ενεργοποίηση τόσο του 1Β όσο και του 2Β με το ισχυρό ψυχοδηλωτικό LSD και έναν από τους προδρόμους του ένα φάρμακο για την ημικρανία, με την ενεργό ουσία εργοταμίνη. Οι ουσίες παρήγαγαν δύο διαφορετικές χημικές αλληλουχίες αντιδράσεων -πρωτεΐνη G και β-αρρεστίνη- από τον υποδοχέα 1Β, αλλά μόνο μια (β-αρρεστίνη) από τον υποδοχέα 2Β.

Ο Ροθ λέει ότι μαθαίνοντας να ελέγχουμε τις αλληλουχίες αντιδράσεων είναι πιθανό να είναι ζωτικής σημασίας για τη μεγιστοποίηση των ευεργετικών επιδράσεων των φαρμάκων/ουσιών και την ελαχιστοποίηση των παρενεργειών.

Η μελέτη: 
Chong Wang et al., Structural Basis for Molecular Recognition at Serotonin Receptors, Science, 2013, DOI: 10.1126/science.1232807 Daniel Wacker et al., Structural Features for Functional Selectivity at Serotonin Receptors, Science, 2013, DOI: 10.1126/science.1232808
πηγή:  scienceworldreport
Μετάφραση, απόδοση, επιμέλεια: Γρηγόρης Δεούδης για το preludiance
author: Grigoris Deoudis || LSD, ergotamine, news, αποκλειστική είδηση, νευροδιαβιβαστής, νευροεπιστήμες, Ψυχοδηλωτικό, υποδοχείς, εργοταμίνη, σεροτονίνη, αποκρυπτογράφησαν, επιστήμονες

Είπαν για το preludiance ~

14 Δεκεμβρίου 2013: «Συγχαρητηρια ! Και παλι ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ !!!” — Γιώργης Οικονομόπουλος, Νευρολόγος - Ψυχίατρος

31 Μαΐου 2013: «Συγχαρητήρια για όλη την εργασία σας πανω στα Ενθεογόνα ! ΜΠΡΑΒΟ !” — Γιώργης Οικονομόπουλος, Νευρολόγος - Ψυχίατρος

16 Μαΐου 2013:Your blog has a lot of excellent material” — Brad Burge, Διευθυντής Επικοινωνιών της 'Διεπιστημονικής Ένωσης Μελετών στα Ψυχοδηλωτικά' (MAPS)